Met Oma Naar Londen - Tips Voor Weinig Lopen in Londen || The London Tester

Met Oma naar Londen – Tips voor Weinig Lopen in Londen

We hebben weer een leuke lezersvraag binnen, deze keer van Janneke die in Londen woont en haar oma op bezoek krijgt! 

“Ik ben net verhuisd naar London en mijn oma van 86 (!) komt binnenkort op bezoek. Hebben jullie nog suggesties voor activiteiten / toeristische attracties waar ze zo min mogelijk voor moet wandelen?”

Een erg goede vraag en iets waar wij ook zeker al mee te maken hebben gehad.

Nou komt zelf mijn oma niet op bezoek (die is inmiddels bijna 100, het einde van de kamer is al een behoorlijke reis voor haar, zoals je kunt begrijpen), maar zelfs als we onze ouders op bezoek hebben (60+) merken we pas hoeveel je eigenlijk per dag loopt als je in Londen woont / op bezoek bent.

Niet alleen zijn wij inmiddels al gewend aan het snelle tempo van het leven hier in Londen, omdat we geen auto hebben en nauwelijks fietsen, leggen we alles per voet af.

Zeker als je dagelijks met de metro reist, is het trappetje op… trappetje af en maak je al snel kilometers als je door de metrotunnels loopt. Als je hier een weekendje op bezoek bent en gaat sightseeing, dan kun je echt wel rekenen op 15.000+ stappen per dag, wat zeker meer dan 10 kilometer is. Dat is voor oude(re) mensen, of iedereen die wat minder goed ter been is, natuurlijk niet te doen.

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om Londen op een wat meer toegankelijkere manier te bezoeken, en in dit artikel hebben we onze beste tips verzameld. We hopen dat jullie er iets aan hebben!

VOLG ONS OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

MET OMA NAAR LONDEN (EN OVERIGE TOEGANKELIJKE TIPS)

Met Oma Naar Londen - Tips Voor Weinig Lopen in Londen || The London Tester

TOEGANKELIJK VERVOER LUCHTHAVENS LONDEN

Voordat je kunt genieten van je bezoekje aan Londen, zou ik eerst kijken naar de meest comfortabele manier om vanaf het vliegveld in Londen naar de stad te reizen. 

Hier is een kort overzichtje van elke luchthaven en je vervoersopties:

HEATHROW AIRPORT

Trein: De stations op zowel Heathrow als Paddington zijn zonder trappen bereikbaar tussen trein en perron. De Heathrow Express is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bus: In de National Express Heathrow Airport kan een rolstoel met een gewicht tot 23kg meegenomen worden. Deze moeten in de bagageruimte worden opgeslagen.

Metro: De metrostations van alle Heathrow Terminals zijn bereikbaar zonder trappen, maar houdt er rekening mee dat niet alle aankomststations in de stad dit ook zijn! Kijk vooraf op de www.tfl.gov.uk om te zien wat de voorzieningen op jouw aankomst station zijn.

LEES MEER OP DE WEBSITE VAN HEATHROW AIRPORT

GATWICK AIRPORT

Trein: Het treinstation is bereikbaar zonder trappen en er is een helling. Als je van tevoren contact opneemt, kan het personeel van de Gatwick Express je helpen instappen. Reis je verder met de National Rail, kijk dan op hun website voor meer informatie.

Bus: In de National Express Gatwick Airport kan een rolstoel met een gewicht tot 23kg meegenomen worden. Deze moeten in de bagageruimte worden opgeslagen.

LEES MEER OP DE WEBSITE VAN GATWICK AIRPORT

STANSTED AIRPORT

Trein: Het treinstation is bereikbaar zonder trappen en er is een helling. Als je van tevoren contact opneemt met de klantenservice de Stansted Express, kun je hulp bij het instappen krijgen.

Bus: In de National Express Stansted Airport kan een rolstoel met een gewicht tot 23kg meegenomen worden. Deze moeten in de bagageruimte worden opgeslagen.

LEES MEER OP DE WEBSITE VAN STANSTED AIRPORT

LUTON AIRPORT

Trein: Het treinstation is bereikbaar zonder trappen. Er is een lift en roltrappen vanaf de straat naar alle perrons. Neem vooraf contact op met de klantenservice voor hulp bij het instappen.

Bus: In de National Express Luton Airport kan een rolstoel met een gewicht tot 23kg meegenomen worden. Deze moeten in de bagageruimte worden opgeslagen.

LEES MEER OP DE WEBSITE VAN LUTON AIRPORT

Vliegen naar Londen || The London Tester

TOEGANKELIJK VERVOER TREIN LONDEN

Reis je liever met de trein naar Londen? Dat is natuurlijk ook wel heel comfortabel, zeker nu er een directe verbinding tussen Nederland en Engeland is. Via België reisde je al langere tijd direct.

Alle informatie over het reizen met de Eurostar vind je hier:

TOEGANKELIJK VERVOER IN LONDEN

TAXI / UBER IN LONDEN

Alle ‘Black Cabs’ in Londen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ze moeten je ook toegang geven met geleidehonden. Voor meer informatie kijk je op: www.the-london-taxi.com

De taxi’s in Londen kunnen behoorlijk prijzig zijn, waardoor er veel gebruik wordt gemaakt van Uber. Voor meer informatie kijk je op: accessibility.uber.com. Kijk speciaal naar de “Uber Assist” (Door-To-Door Service, bedoeld voor oudere mensen / mensen met handicap die wat hulp nodig hebben) en “Uber WAV” (Wheelchair Accessible Vehicle, je kunt hier dus met een rolstoel inrijden) auto’s.

Voor korting op je eerste Uber-rit kun je deze link gebruiken >>

METRO EN BUS IN LONDEN

Het reizen met de metro en de bus in Londen kan ik niet echt aanraden als je slecht ter been bent, maar mocht je in een rolstoel zitten, dan zijn er op alle alle metrostations extra brede poortjes waar je doorheen kunt. De meeste grote stations zijn dan ook volledig bereikbaar zonder trappen (zoals King’s Cross, Heathrow Airport, London Bridge, Wembley Park, Green Park en Stratford). Klik hier voor een handige metrokaart waarop je de rolstoel-iconen kunt zien.

Een aantal stations hebben daarnaast hellingen om je te helpen met instappen (onder andere Earl’s Court, Oxford Circus, King’s Cross en Westminster) en het personeel kan je ook altijd hierbij helpen. In de metro zelf zijn er aangewezen plekken voor mensen die minder mobiel zijn en je kunt als je zwanger bent de ‘baby onboard‘ button kopen zodat mensen eerder voor je opstaan.

Ook handig is deze folder waarbij je alle metro en DLR stations kunt zien waar je liften, roltrappen en hellingbanen kunt gebruiken om van de straat naar de perrons te komen (en dus niet de trap op hoeft!)

Op de DLR (Docklands Light Railway) hebben alle stations toegang recht vanaf het perron.

Bij de Overground zijn meer dan 35 stations zonder trappen te bereiken vanaf straat tot perron en hebben alle treinstellen toegewezen plekken voor rolstoelen en priority seats. Lees hier wat de London Overground nog meer doet voor mensen die minder mobiel zijn.

In elke bus in Londen past een rolstoel van 70 x 120 cm en op elke route (behalve bus 9 en 15) kunnen ze zelfs de bus verlagen tot de hoogte van de stoep, zodat je met de rolstoel naar binnen kunt. Je kunt als rolstoelgebruiker gratis reizen in de bus, je begeleider heeft wel een kaartje (Oyster Card) nodig.

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

MET DE ROLSTOEL IN LONDEN

HUUR EEN ROLSTOEL VOOR EEN DAG

Mocht je zelf niet in een rolstoel zitten, maar wel slecht genoeg ter been zijn dat je geen lange afstanden kunt wandelen, dan is het misschien een idee om een rolstoel te huren voor je bezoek aan London.

Er zijn hier veel aanbieders van, kijk bijvoorbeeld eens op: mobilityequipmenthiredirect.com, directmobility.co.uk of london-wheelchair-rental.com.

Zij specialiseren kort verhuur van rolstoelen en scooters. Je kunt ze van tevoren reserveren en laten bezorgen bij je accommodatie of op het vliegveld.

LEEN EEN ROLSTOEL BIJ EEN ATTRACTIE

Naast het huren van een rolstoel per hele dag, is er ook de mogelijkheid om rolstoelen te huren/lenen bij veel van de grote musea en attracties in Londen!

Het is aan te raden altijd 24-48 uur van tevoren de rolstoel te reserveren (hoewel dit niet overal kan, wees er dan zo vroeg mogelijk op de dag bij), want er zijn er overal maar een beperkt aantal beschikbaar. Meestal kun je zonder betaling een stoel lenen, maar soms is er een borg nodig.

Kijk bijvoorbeeld eens op de volgende sites (ik heb gelinkt naar hun pagina met alle informatie over toegankelijkheid):

HUUR EEN ROLSTOEL BIJ HET WINKELEN

Mocht je slecht ter been zijn, maar toch graag winkelen in Londen, dan is er de zogenaamde ‘Shopmobility Scheme’ opgezet in Londen. Hierbij kun je in diverse grote winkelcentra’s rolstoelen en/of scooters huren voor de dag. Reserveren is sterk aanbevolen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

NOG MEER HANDIGE WEBSITES

Met Oma Naar Londen - Tips Voor Weinig Lopen in Londen || The London Tester

EEN PERFECT TOEGANKELIJK DAGJE LONDEN

Naast alle tips voor musea en andere bezienswaardigheden waar je met de rolstoel gemakkelijk heen kunt (of daar ter plekken kunt huren), dacht ik dat het misschien handig was om een korte dagplanning te laten zien voor een bezoekje aan Londen waarbij je weinig hoeft te lopen:

OCHTEND

Begin op Waterloo Station, dat goed verbonden is met de metro, trein en bus. Het station is gedeeltelijk vrij zonder trappen. Vanaf hier loop je naar de South Bank, waar je onder andere de London Eye en SEA Life London aquarium kunt vinden.

Interessant is wellicht het naast Westminster Bridge gelegen Florence Nightingale Museum, waar je alles leert over deze wereldberoemde zuster.

Vanaf de London Eye pier kun je genieten van een heerlijk boottochtje over de rivier de Thames met City Cruises of  Thames Clippers. Alle boten zijn ook rolstoel toegankelijk en City Cruises heeft naast de gewone boot ook een Cruise met Lunch en een Cruise met High Tea.

Een andere leuke manier om meer van Londen te zien en niet te hoeven lopen, is op de open-top Sightseeing Bus te gaan. Er zijn diverse routes en bij enkele kun je ook onderweg uitstappen als je dat wil (of gewoon lekker blijven zitten natuurlijk!). Kijk eens bij: Megabus, The Original Tour, Golden Tours, Big Bus en de wel heel bijzondere B-Bakery Afternoon Tea Bus.

MIDDAG

Trek gekregen? Vlak naast de pier van de London Eye vind je het South Bank Center, waar allemaal restaurants en in het weekend ook een markt te vinden is. Kijk bijvoorbeeld eens bij Le Pain Quotidien (brood & salades), Giraffe (vanalles: brunch tot salade en burgers), Honest Burgers (fijne hamburgers), Skylon (chique tafelen met geweldig uitzicht), Wagamama (aziatisch), Côte Brasserie (vanalles: van ontbijt tot steak met frietjes), Strada (italiaans), Las Iguanas (zuid-amerikaans) of EAT. (snelle hap: soep/salade/broodjes).

Als je iets verder loopt langs de Thames, dan kom je ook nog bij het leuke Gabriel’s Wharf en Oxo Tower Wharf, waar je ook van alles kunt eten en drinken.

Weer energie voor iets cultureels? Dan is het Tate Modern altijd een aanrader. Ernaast ligt het Shakespeare’s Globe Theatre, wat ook echt een aanrader is om te bezoeken. Je kunt een tour doen en/of het interessante museum bezoeken.

In het bijbehorende Swan Restaurant kan ik echt de Afternoon Tea aanraden (lees hier onze review).

Eventueel kun je de Millennium Bridge oversteken, waardoor je bij St. Paul’s Cathedral aankomt, of je kunt verder lopen tot aan Borough Market. In dit gebied zijn ook weer veel restaurants en bars te vinden, misschien is het wel tijd om even de historische Anchor Pub binnen te gaan?

Afhankelijk van hoe laat het nu is en hoe moe iedereen in het gezelschap is, kun je nog een klein stukje verder lopen langs het water, zodat je getrakteerd wordt met een prachtig uitzicht over de Tower Bridge en Tower of London.

AVOND

Londen draait dag en nacht door en ‘s avonds is er dan ook nog genoeg te zien en doen, ook als je niet veel meer wilt/kunt lopen.

Natuurlijk kan ik je aanraden een van de vele Musicals in Londen te gaan bekijken (ik vond zelf The Phantom of The Opera, Les Misérables en Lion King geweldig! – en ook The Book of Morman, maar die zou ik niet met je ouders of oma gaan zien, haha. Hier is een lijstje met 15 musical suggesties). Met het Theatre Passport kun je tot wel 40% besparen op de normale verkoopprijs.

Als je wilt weten of een bepaalde voorstelling toegankelijk is voor je, kijk dan op: www.officiallondontheatre.com/access.

Er zijn ook ontzettend veel Bioscopen in Londen te vinden, die ook perfect rolstoel toegankelijk zijn mocht dat nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld op: Picturehouse Cinemas, Cineworld, Odeon, Vue, Empire en Everyman.

Op de South Bank, waar we veel tips over gaven, kun je ook een flink aantal locaties vinden waar je ‘s avonds diverse shows kunt bekijken. Zo heb je de Royal Festival Hall (muziek), Hayward Gallery (moderne kunst), Queen Elizabeth Hall (divers programma, grote zaal) en de Purcell Room (muziek en lezingen op kleine schaal).

Graag een (klassiek) concert zien? Dan moet je naar de Royal Albert Hall in de wijk Kensington in West-Londen.

En natuurlijk lekker uit eten gaan! Kijk eens bij ons overzicht van hotspots in Londen voor suggesties.

We hopen dat je iets hebt aan deze tips en dat je een geweldig weekend (of langer) in Londen zult hebben, ook als je reist met iemand die wat minder goed ter been is! Londen is een geweldige stad en al is het enorm, het is zeker mogelijk hier heen te gaan met je oma of iedereen die wat minder mobiel is! Veel plezier! 

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.