Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen – Tips voor Toegankelijke Stedentrip

Deze week kregen we een vraag van Anneke over reizen met rolstoel naar Londen. Of om precies te zijn: een scootmobiel.

Wij vinden het altijd een uitdaging om lezersvragen te krijgen waar we niet direct zelf ervaring mee hebben, dus we doen ons best deze vraag te beantwoorden:

“Ik ben van plan volgend jaar weer met mijn moeder naar Londen af te reizen. Ze is alleen afhankelijk van een electrische scootmobiel. Ze kan nog wel stukjes lopen maar niet lang en ver.”

Na het lezen van ons artikel over weinig lopen in Londen heeft ze al wat goede ideeën opgedaan vertelt Anneke ons in haar email. Maar er waren nog een paar specifieke vragen waar we in dit artikel antwoord op hopen te kunnen geven.

Omdat we zelf niet in een rolstoel of scootmobiel zitten en geen familie hebben met die ervaring, hebben we zo goed als we konden diverse websites uitgeplozen, vrienden door heel Londen geraadpleegd en ook wat reisbloggers die zelf in een rolstoel zitten om advies gevraagd om de volgende vragen te kunnen beantwoorden:

 • Weten jullie toevallig hoe de hotels tegenover scootmobiels staan? En kunnen jullie hotels aanraden?
 • We moeten de scootmobiel ‘s avonds kunnen opladen. In Nederland heb ik dat al eens achter de lobby van een hotel kunnen doen zonder problemen. Hoe kijken ze daar in Londen tegenaan?
 • Weten jullie hoe winkels er tegen aankijken? Kan de scootmobiel gewoon mee naar binnen? Of moet de scootmobiel buiten blijven staan?
 • Hoe is dat bij restaurants?

We hopen dat de antwoorden en tips hieronder handig zijn bij het plannen van je reis naar Londen met rolstoel of scootmobiel.

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

SCOOTMOBIEL / ROLSTOEL NAAR LONDEN TIPS

Scootmobiel / Rolstoel Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

MET ROLSTOEL / SCOOTMOBIEL IN DE EUROSTAR

Anneke geeft aan met de Eurostar naar Londen te willen reizen en wij vinden dit zeker een goede keuze!

Zeker sinds de Eurostar een directe verbinding vanuit Nederland naar Londen heeft (vanuit België was dit al langer het geval), is het reizen met de trein naar Engeland toch wel een van de meest comfortabele reiservaringen, of je nu in een rolstoel zit of niet.

Alle informatie over de Eurostar met rolstoel vind je hieronder. Voor tips over het reizen met het vliegtuig en toegankelijkheid, verwijs ik je terug naar ons artikel over reizen naar Londen als je slecht ter been bent. Hierin beschreven we dit al uitgebreid voor je.

ALLES WAT JE MOET WETEN:

De rolstoelplaatsen in de Eurostar zijn in Standard Premier en Business Premier. Ze zijn inclusief extra ruimte en een maaltijd met drankjes. Maar je betaalt gewoon voor een standaard ticket. Je kunt ook een begeleider meenemen tegen een gereduceerd tarief.

Je reist gewoon in je eigen rolstoel*, in de rijrichting, met een tafeltje en vlak bij een toilet dat toegankelijk is met een rolstoel. Een begeleider krijgt een zitplaats vlakbij. Reist er nog iemand anders mee, dan moet die apart boeken en een normaal tarief betalen. Na het boeken kan die persoon inloggen via ‘beheer je boeking’ en een zitplaats dichtbij de rest kiezen, als die nog beschikbaar is.

Als je een speciale plaats voor een rolstoel boekt, zorgt Eurostar ervoor dat er een helling klaarstaat om in en uit de trein te rijden. Dit is zowel in het station van vertrek als van aankomst. Je hoeft daarvoor dus niet speciaal te bellen. Naar en van het perron is overal drempelvrij.

*Zit je liever op een gewone zitplaats en niet de hele reis in je stoel? Dan moet je 200 meter zonder hulp kunnen wandelen en instappen via de treden van de trein. Je boekt dan een gewoon ticket in een reisklasse naar keuze.

Boek je een gewone zitplaats en geen rolstoelplaats, dan berg je een inklapbare rolstoel op in het bagagerek aan het uiteinde van het rijtuig. Een niet-inklapbare rolstoel / scooter kan gratis mee met EuroDespatch als ‘geregistreerde bagage’. Hiervoor moet je wel boeken. Meer informatie bij [email protected] of bel naar +44 (0)344 822 5822.

Zorg dat je minimaal 75 minuten voor vertrek op het station bent. Ga naar het ontmoetingspunt van Eurostar Assist om verder geholpen te worden.

Een rolstoel of scootmobiel op batterijen mag gratis mee. Alles mag alleen niet breder zijn dan 70 cm en niet langer dan 1 meter 20, anders past hij niet in de Eurostar treinen, liften en hellingen. Let ook op dat scooters die werken op brandstof zijn niet toegestaan.

Deze informatie komt van: eurostar.com/nl-nl/book-wheelchair

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Boek je rolstoelplaats via de website van Eurostar (ook via email en telefoon mogelijk)

OPENBAAR VERVOER MET ROLSTOEL IN LONDEN

Reizen met het openbaar vervoer in Londen kan behoorlijk verwarrend zijn. Toch blijft het een van de beste manieren om redelijk snel door de stad te bewegen.

Het goede nieuws is dat je ook met de rolstoel of scootmobiel hier gebruik van kan maken. Het vereist wel een beetje planning vooraf.

TAXI MET ROLSTOEL IN LONDEN

Alle ‘Black Cabs’ in Londen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers (geen scooters naar wat ik kon vinden). Voor meer informatie kijk je op: www.the-london-taxi.com

De taxi’s in Londen kunnen behoorlijk prijzig zijn, waardoor er veel gebruik wordt gemaakt van Uber. Voor meer informatie over het reizen met Uber met een rolstoel kijk je op: accessibility.uber.com.

Kijk speciaal naar de “Uber Assist” (Door-To-Door Service, bedoeld mensen die wat hulp nodig hebben) en “Uber WAV” (Wheelchair Accessible Vehicle, je kunt hier met een rolstoel in rijden) auto’s. Voor korting op je eerste Uber-rit kun je de link hieronder gebruiken.

Voor korting op je eerste Uber-rit kun je deze link gebruiken >>

Uitleg over de taxi’s in Londen voor rolstoelgebruikers

Review van de UberWAV service

METRO MET ROLSTOEL IN LONDEN

Ik heb wisselende verhalen gehoord over het reizen met de metro met een rolstoel in Londen.

In theorie zijn er diverse aanpassingen gemaakt om het reizen met rolstoel en zelfs scootmobiel mogelijk te maken:

 • De meeste grote stations zijn bereikbaar zonder trappen. Denk hierbij aan stations als King’s Cross, Heathrow Airport, London Bridge, Wembley Park, Green Park en Stratford.
 • Er zijn extra brede ticket poortjes waar je doorheen kunt met de rolstoel.
 • Een aantal stations hebben daarnaast hellingen om je te helpen met instappen. (Onder andere Earl’s Court, Oxford Circus, King’s Cross en Westminster). Het personeel kan je ook altijd hierbij helpen.
 • Bij de Overground zijn meer dan 35 stations zonder trappen te bereiken vanaf straat tot perron. En alle treinstellen hebben toegewezen plekken voor rolstoelen.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

FOLDERS EN KAARTEN METRO

Hier is een handige kaart van de metro waarop je kunt zien welke stations met de rolstoel te bereiken zijn.

Hier is een handige folder waarop je kunt zien waar je trappen kunt vermijden om op het perron te komen.

In het volgende filmpje kun je zien hoe je in de metro gebruik kunt maken van hellingen. Je vraag bij binnenkomst van het station aan het personeel om een ‘ramp‘ [uitspraak: ‘remp‘, een helling] en vertelt ze naar welk station je reist. Dan sturen zij het bericht door en wacht iemand op het perron je op om je te helpen:

HULP VAN LOCALS

Hoewel er dus zeker meer en meer aandacht wordt geschonken door TFL (Transport For London) om het reizen met het openbaar vervoer in Londen voor rolstoelgebruikers makkelijker te maken, kan het natuurlijk in de praktijk gebeuren dat liften niet werken of het moeilijk is te communiceren met het personeel als je Engels niet zo goed is. Zorg dat je van tevoren in dat laatste geval vast wat zinnen kent om hulp te vragen.

In mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat als je onverhoopt toch met rolstoel een stukje trap moet meepakken, er altijd een paar mensen zullen zijn je een handje te geven! Ook zitten er overal alarmknoppen waarmee het personeel opgeroepen kan worden.

Ik kan je aanraden het spitsuur te vermijden (altijd wel, eigenlijk). Dan is de metro echt ongelooflijk druk en kunnen mensen wat minder geduld hebben om je te helpen. Voor half 10 ‘s ochtends en tussen 5-7 ‘s avonds stap ik zelf liever niet in een metro in Londen als het niet echt hoeft!

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
En vergeet niet: Mind The Gap! [Foto Credit: Canva]

BUS MET ROLSTOEL IN LONDEN

De bussen in Londen zijn tegenwoordig bijna allemaal vervangen zodat er rolstoelen en scootmobiels mee kunnen.

Alle bussen hebben een plateau om naar binnen te kunnen met de rolstoel/scootmobiel. Alle bussen (behalve bus 9 en bus 15) kunnen daarnaast verlagen, zodat je makkelijker naar binnen kunt rijden.

Qua afmeting moet je even goed opletten, want als je stoel te groot is kan het zijn dat de bus toch niet genoeg plek heeft. Een rolstoel van maximaal 70 cm x 1 m 20 past in ieder geval zonder moeite in elke bus in Londen.

Als rolstoelrijder reis je gratis met de bus. Je begeleider/reisgenoot moet wel gewoon een kaartje hebben (je kunt in de bus niet meer met geld betalen, alleen met een (Visitor) Oyster Card!)

Scootmobiel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Het nieuwe type bussen in Londen [Foto Credit: Canva]

BOOT MET ROLSTOEL IN LONDEN

Reizen met de boot in Londen is een activiteit die zowel leuk als praktisch is wanneer je met een rolstoel reist!

Alle boten hebben een helling om aan boord te gaan.

Let op dat hoewel je voor gewone of elektrische rolstoelen geen extra reservering hoeft te maken, je voor het reizen met een scootmobiel wel van tevoren moet checken of het specifieke model aan boord past. Dit staat niet heel duidelijk op de website… ik ga ervanuit dat dezelfde maatvoering geldt als voor de bussen en veel attracties (zie later in dit artikel), dus maximaal 70 cm x 1 m 20 cm, maar wellicht even navragen als je scootmobiel groter is dan dit.

Kijk voor alle actuele informatie en meer over het reizen met scootmobiel met de boot in Londen op de website van Thames Clippers >>

In het volgende filmpjes zie je de bootreis met rolstoel tussen Embankmet en Waterloo (bij de London Eye) en (North) Greenwich:

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Entree voor de Thames Clipper bij de Greenwich Pier – Er is een aparte ingang voor rolstoelen aan de rechterzijde

GOOGLE MAPS ROLSTOEL ROUTES

Even een bonus tip tussendoor: Het is voor Londen mogelijk om bij het plannen van je route in Google Maps aan te vinken of je een rolstoeltoegankelijke route wilt!

Dit is een proef van Google die in een paar wereldsteden in 2018 is ingevoerd.

Vul hiervoor je startpunt en eindpunt in (bijvoorbeeld de Eurostar bij Euston Station en Covent Garden) en zet dan je route op ‘openbaar vervoer’.

Nu kun je onder ‘opties’ (op je telefoon zitten deze onder de 3 puntjes bovenin je scherm) kiezen voor ‘wheelchair accessible’ of ‘rolstoel toegankelijk’, afhankelijk of je je telefoon in de Engelse of Nederlandse taal hebt ingesteld.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Dit is Google Maps op de computer. Linksboven kun je kiezen voor ‘route options’ en dan voor ‘wheelchair accessible’ (mijn Windows staat op Engels taal)

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

Google Maps via de telefoon: klik op de drie puntjes om ‘route options’ aan te geven


TIP: OYSTER CARD

Ik kan je aanraden voor je bezoek aan Londen een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Dit is een handig plastic pasje waar je geld op kan zetten om te reizen met het openbaar vervoer in Londen. Dit kan je veel geld schelen!

The London Tester Visitor Oyster Card

BUS TOUR DOOR LONDEN

Dan nog een aanrader voor vervoer in Londen dat voor rolstoelgebruikers wellicht een goed idee kan zijn. Het is een vervoersmiddel en tegelijk een leuke bezigheid: de hop-on-hop-off bus!

Met deze bussen (vaak met open dak) rijd je langs een vaste route door de hele stad, langs de grootste bezienswaardigheden. Er zijn routes waar je blijft zitten en audio- of live informatie van een gids krijgt, maar er zijn ook bussen waar je echt ‘hop-on-hop-off’ kunt en je binnen een bepaald tijdsbestek (24/48 uur) zo vaak je maar wilt in- uit kunt stappen (ik moet hier natuurlijk rollen zeggen in dit artikel) op bepaalde haltes.

Dit is een perfecte manier om de stad te zien als je niet goed ter been bent of volledig tot je rolstoel beperkt bent.

De volgende maatschappijen hebben de mogelijkheid een rolstoel mee aan boord te nemen, maar helaas is er bij geen van de bussen plek voor een scootmobiel, dus die zal je in het hotel moeten achterlaten:

 • The Original Tour London (hop-on-hop-off – aangeraden wordt op te stappen bij halte Victoria of Piccadilly Circus, daar is personeel aanwezig om je aan boord te helpen)
 • Big Bus London (hop-on-hop-off – bij de haltes zal het personeel je informeren wanneer de volgende bus beschikbaar is die geschikt is voor rolstoelgebruikers, de meeste bussen zijn dit gelukkig)
 • Megabus Sightseeing London (non-stop tour – ze geven aan dat je voor het boeken van tickets voor rolstoelgebruikers moet bellen, wat natuurlijk niet erg handig is voor toeristen, dus vraag in je hotel of zij wellicht voor je kunnen bellen om te reserveren!)
 • B-Bakery Afternoon Tea Bus (hier krijg je een high tea aan boord, heel erg leuk, maar je moet wel zelf kunnen instappen omdat dit een oud type bus is. Je rolstoel kan dan ook alleen maar opgevouwen mee, je krijgt een gewone plek in de bus, mocht dit geen probleem zijn is dit zeker mijn aanrader! via de link kun je onze review lezen)
 • Bustronome (ook een high tea bus, hier moet je ook stappen kunnen zetten vanwege het type bus, maar het personeel helpt je de trap naar boven op en de rolstoel kan opgevouwen mee)

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Ik vind de toeristenbussen stiekem gewoon heel erg leuk!

EMIRATES AIRLINE MET ROLSTOEL

Ook leuk qua vervoersmiddel is de zogenaamde Emirates Airline. Dit is een kabelbaan die over de Thames heen gaat – met geweldige uitzichten over de stad!

In ons artikel lees je meer over vertrek- en aankomstpunten, openingstijden en kosten, maar ik wilde hier nog even toevoegen dat er een helling is om met je rolstoel binnen te komen en je in de cabines gewoon met rolstoel, maar ook met elektrische rolstoelen en zelfs scootmobiels kunt.

Maximale formaat is 70cm bij 1m30. Beide haltes van de airline hebben personeel om je te helpen en de kabelbaan kan worden vertraagd om het naar binnen rijden gemakkelijker te maken.

Het kabelbaanstation op Greenwich Peninsula ligt op loopafstand van The O2 Arena en de Jubilee Line bij het rolstoeltoegankelijke metrostation North Greenwich. Het station bij de Royal Docks maakt een aansluiting op de rolstoeltoegankelijke DLR-trein mogelijk, bij station Royal Victoria.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Emirates Air Line Cabines… voor wie durft!

ROLSTOELTOEGANKELIJKE HOTELS IN LONDEN

Hoewel moderne accommodatie volgens de laatste richtlijnen altijd voorzieningen voor bezoekers met een beperking moet hebben (denk aan o.a. liften en rolstoelhellingen), is dit vanwege omstandigheden niet altijd mogelijk.

Zo kan het zijn dat B&B’s en hotels in Londen die in een monumentaal pand gevestigd zijn vaak niets aan het gebouw zelf mogen aanpassen en daardoor moeilijk of niet toegankelijk zijn voor bepaalde bezoekers. Zorg daarom altijd dat je bij het boeken van je accommodatie navraag doet wat er precies aan voorzieningen zijn.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
NH Hotels heeft duidelijke informatie over toegankelijkheid op de website

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Alle CitizenM hotels (Tower Hill, Shoreditch, South Bank) zijn rolstoeltoegankelijk!

Met een eigen huis in Londen hebben wij zelf nooit in een hotel in de stad overnacht, dus ik vind het lastig om je een goede hotelsuggestie te doen, zeker als het om speciale aanpassingen gaat.

Mijn beste tip zou zijn om op een boekingswebsite (zoals booking.com, of expedia/ trivago/ momondo) te zoeken op bepaalde faciliteiten en ook nog apart contact met het hotel op te nemen met eventuele extra vragen.

Als je bijvoorbeeld zoekt op booking.com, kun je in het menu bij faciliteiten aanvinken dat je zoekt naar voorzieningen voor gehandicapten, of een oplaadpunt voor elektrische voertuigen, zoals schootmobiels.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Booking.com: Selecteer bijvoorbeeld ‘oplaadpunt voor elektrische voertuigen’

ZOEK OP SPECIFIEKE FILTERS

Ook zijn er iets verder naar beneden nog meer specifieker filters. Hierbij kun je ook kunt zoeken op accommodatie met specifieke aanpassingen, zoals algemene rolstoeltoegankelijkheid, toilet met handgrepen of op een verhoging, een lage wastafel, aangepast bad, noodkoord, douchestoel, rolstoeltoegankelijke- of inloopdouche in de badkamer, visuele ondersteuning zoals braille of tactiele borden en/of audiobegeleiding.

Je kunt zelfs zoeken op kamers die goed per lift bereikbaar zijn. Of die bijvoorbeeld alleen maar op de begane grond liggen.

Mocht je direct ergens boeken en er is geen Nederlandse versie van de website aanwezig, zoek/vraag dan naar zaken zoals ‘wheelchair accessible‘ (rolstoel toegankelijk), of ‘charging point for mobility scooter‘ (oplaadpunt voor scootmobiel).

TIP: Houdt er wel rekening mee dat hoe meer filters je aanzet, hoe minder accommodaties er over zullen blijven om uit te kiezen, wat vaak weer invloed heeft op de kosten per nacht en de afstand tot het centrum van Londen (als centrum houdt ik altijd Charing Cross aan, waar onder andere Trafalgar Square ligt).

Vergeet bij het boeken van accommodatie ook niet te overwegen welke attracties je wilt doen, zodat je een hotel in de buurt kunt zoeken. Wil je bijvoorbeeld de hop-on-hop-off bus doen? Download dan de route van de website van de busmaatschappij en zoek een hotel rondom een van de haltes van de bus, zodat je maar een korte afstand hoeft te lopen of met de rolstoel te rijden.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Booking.com: Selecteer bijvoorbeeld ‘bovenverdiepingen bereikbaar per lift’ of ‘rolstoeltoegankelijke douche’

ROLSTOELVRIENDELIJKE HOTEL SUGGESTIES

Na een beetje zoeken kwam ik op de volgende hotels in Londen met rolstoelvoorzieningen. Ik heb hier zelf nog niet eerder overnacht, dus ik kan er niet veel meer over zeggen. Daarbij zijn er natuurlijk nog veel meer hotels die hier niet tussen staan die ook goede voorzieningen hebben.

Het hangt natuurlijk ook af van welke activiteiten die je wilt gaan doen of deze hotels op een goede locatie liggen, maar ik wilde ze toch delen met je:

ROLSTOELVRIENDELIJKE AIRBNB IN LONDEN

Ook als je via Airbnb accommodatie zoekt, kun je filteren op bepaalde voorzieningen. Ga daarvoor na het invoeren van je zoekactie (locatie, data en aantal gasten) op de resultatenpagina naar ‘meer filters’. Scroll dan naar beneden tot je ‘Toegankelijkheid’ ziet staan. Klik dan op ‘Kies de kenmerken van je accommodatie’.

Je hebt onder andere de keuze uit de volgende filters: geen traptreden of opstapje bij de ingang en een drempelloze ingang, brede gangen en/of lift, extra ruimte rondom het bed of zelfs een compleet elektrisch verstelbaar bed, diverse aanpassingen in de badkamer en parkeerplek geschikt is voor personen met een lichamelijke beperking.

Er zijn zelfs filters voor mobiele tilliften, plafondliften en zwembaden met een lift. Voor aanpassingen kun je altijd contact met de eigenaar van de woning opnemen voor meer vragen.

Klik hier voor korting op je eerste verblijf via Airbnb >>

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Airbnb met Rolstoel

ATTRACTIES IN LONDEN MET ROLSTOEL

Om erachter te komen welke attracties in Londen geschikt zijn om met de rolstoel te bezoeken, zoek je op de website van de attractie zelf naar ‘accessibility‘ (toegankelijkheid) of ‘wheelchair‘ (rolstoel) / ‘mobility scooter‘ (scootmobiel) op de ‘visit us‘ pagina met bezoekersinformatie.

Zoals ik in het artikel over weinig lopen in Londen al schreef, kun je op veel plekken rolstoelen huren. Dit geeft al aan dat je er ook met je eigen rolstoel dus gemakkelijk op bezoek kunt. Maar voor scootmobiels is vaak wel een andere regel, dus controleer dat nog even voor de zekerheid.

Hier zijn alvast een paar plekken waar je met een scootmobiel zonder probleem heen kunt. Ik heb daar ‘ja’ achter gezet:

TIP: Een top tip vinden wij zelf de Engelstalige website ‘Euan’s Guide‘. Hier kun je van ontzettend veel attracties, winkel en restaurants in Londen (en daarbuiten) persoonlijke ervaringen van rolstoelgebruikers vinden.

Dan bestaat er ook de website ‘AccessAble‘ (voorheen ‘DisabledGo’). Hier kun je ook zoeken op specifieke attracties, restaurants, hotels en bioscopen en reviews kunt lezen. Het aanbod lijkt iets kleiner dan op Euan’s guide, maar wellicht heb je hier toch iets aan!

In dit filmpje zie je een reiziger van King´s Cross Station naar de West End in Londen reizen met de rolstoel. Bij aankomst gaat ze naar een leuke musical in Londen, ook een activiteit die wij kunnen aanraden! Bijna alle theaters hebben speciale rolstoelplekken die te reserveren zijn.

KEW Gardens: Een van de Mooiste Botanische Tuinen Londen || The London Tester
KEW Gardens is het hele jaar leuk om te bezoeken – en goed begaanbaar met de rolstoel!

WINKELS IN LONDEN MET ROLSTOEL

Natuurlijk wil je heerlijk shoppen in Londen, maar kun je overal gemakkelijk met de rolstoel naar binnen? We zochten het uit voor een aantal populaire winkels en kunnen je met genoegen vertellen dat deze winkels allemaal vrij toegankelijk zijn, met liften en hellingen voor rolstoelen en scooters:

(!) Let wel: Bij Hamleys op Regent Street is er ook een lift, maar omdat het hier om een speelgoedwinkel gaat zijn er ontzettend veel mensen die hier met een kinderwagen heen gaan. De liften zijn dus drukbezet en wachten kan lang duren. Ook is het in de winkel over het algemeen ongelooflijk druk en kun je overal moeilijk doorheen komen, dus houdt hier dus rekening mee!

Ik denk dat over het algemeen dezelfde regel opgaat als in Nederland of België: als er genoeg ruimte is, zal het geen probleem zijn om met je rolstoel of zelfs scootmobiel naar binnen te gaan. Zeker bij de grotere warenhuizen en bekende winkelstraten zal je denk ik geen problemen hebben.

Mocht iemand dit lezen met persoonlijke ervaringen, deel die dan zeker met ons, dan kunnen wij dit artikel aanvullen voor toekomstige reizigers.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
De toegankelijkheid in Harrods is prima geregeld!

TOP TIP: Voor het winkelgemak kunnen wij je persoonlijk de Westfield Shopping Malls aanraden. Hier vind je op één plek vele winkels bij elkaar. Er is er ook een grote Food Court te vinden, zodat je eten en winkelen makkelijk kunt combineren.

Er zit een Westfield in het Westen (bij Shepherd’s Bush) en in het Oosten (bij Stratford). Helemaal rolstoeltoegankelijk, ook voor scooters.

Let wel even goed op welke bus, metro, DLR of Overground je neemt. Zo kom je ook zonder trappen bij de winkelgebieden aan.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
De Westfield in Stratford, druk, maar zeker toegankelijk!

NOG MEER WINKEL TIPS

Andere plekken waar veel winkels bij elkaar zitten en die goed begaanbaar met de rolstoel zijn:

 • London Designer Outlet in Wembley Park
 • One New Change (vlakbij St Paul’s Cathedral)
 • Covent Garden Market (kom vanaf Russell Street voor een helling de markt in. Houdt er wel rekening mee dat het gebied oud is, een hobbelige weg heeft en de winkeltjes klein zijn en misschien met rolstoel niet toegankelijk zijn)
 • Carnaby Street (een leuk achterstraatje van Regent Street met fijne winkels, de straat is breed en alles op straatniveau bereikbaar) vanaf hier kun je door naar het bekende Oxford Street.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Dit is een beetje de situatie in Covent Garden qua bestrating, dan weet je het vast!
[Foto credit: Eurostar]

RESTAURANTS IN LONDEN MET ROLSTOEL

Als laatste willen we het in dit laaaange artikel nog kort hebben over het eten in restaurants in Londen als je in een rolstoel zit.

Er is hier weinig informatie over te vinden online, natuurlijk omdat er ongeveer een miljoen restaurants, koffiebarretjes, pubs en andere plekken zijn waar je kunt eten en die ook nog eens elke week veranderen omdat er nieuwe plekken open gaan en anderen helaas sluiten.

Daarbij raden we graag alleen plekken aan waar we ook zelf geweest zijn (of op zijn minst een sterke aanrader zijn van iemand die wij kennen en die daar zelf geweest is) en de ervaringen in restaurants die wij leuk vonden op het moment van bezoek kunnen voor jou op een ander moment compleet anders zijn, zeker als daarbij ook nog het bezoeken van het restaurant in een rolstoel komt.

Nou goed, lang verhaal kort: het is erg moeilijk je advies te geven over het bezoeken van restaurants in een rolstoel en het beste lijkt ons dat je van tevoren een planning maakt waar je graag heen zou willen en dan contact opneemt met het restaurant zelf met je vragen.

Wij hebben al diverse artikelen geschreven over restaurants in Londen, maar ik zal hier nog een paar tips aan toevoegen:

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
South Bank in Londen, waar de trappen onderbroken zijn voor rolstoelen en de restaurants toegankelijk zijn voor iedereen

RESTAURANTS OP DE SOUTH BANK IN LONDEN

Op de South Bank in Londen, waar je onder andere de London Eye kunt vinden, zitten veel restaurants die groot opgezet zijn omdat hier veel toeristen komen. Het zal hier druk zijn, maar je hebt daarentegen wel meerdere opties, dus reserveren is hier niet nodig en mocht een bepaald restaurant toch geen rolstoelplek hebben, dan heb je meerdere opties.

Hier vind je bijvoorbeeld de volgende ketens waar je altijd wel iets lekkers kunt vinden: Strada (Italiaans), Pret A Manger (snel broodje/wrap), Giraffe (wereldgerechten), Wahaca (Mexicaans – lees hier onze review), Le Pain Quotidien (bakkerij) en Honest Burgers (burgers – lees hier onze review).

Mocht het mooi weer zijn, dan vind je aan de South Bank ook veel street food stalletjes en de Southbank Centre Food Market.

Ga je nog wat verder langs de rivier af (richting Tower Bridge), dan kom je nog langs The Founder’s Arms (pub met eten), Starbucks (koffie en snelle happen), het restaurant bij Tate Modern, LEON (gezond/Mediterraans), Swan bij Shakespeare’s Globe (lunch of afternoon tea), Pizza Express (Italiaans), The Real Greek (Grieks), Zizzi (Italiaans) en Bill’s (perfect voor brunch).

Hierna kom je aan bij Borough Market, wat zeker een bezoek waard is, maar het is behoorlijk druk en de restaurants hier omheen zijn vaak klein, dus houdt daar rekening mee.

Rondom Tower Bridge heb je het gebied rondom ‘Potters Field’ waar ook ontzettend veel restaurants zitten, zoals onder andere Temakinho (sushi), Rosa’s Thai (Thais) en Vapiano (Italiaans) en hier is ook wat meer bewegingsruimte.

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester
Nog een aanrader: Gabriel’s Wharf – perfect met mooi weer!

OVERIGE RESTAURANT TIPS VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS

Ik heb de volgende restaurants niet allemaal zelf bezocht, maar na wat zoeken op het internet en rondvragen, kon ik de volgende lijst samenstellen met restaurants die rolstoel vriendelijk zijn. Of dit ook geld voor scootmobiels is helaas niet duidelijk (maar ik ga er haast wel vanuit dat ze óf aan tafel kunnen óf plek hebben om ze te parkeren), dus dat zou ik bij het reserveren of ter plekke wel nog even navragen.

We denken zeker dat het bezoeken van Londen met een beperking je niet hoeft tegen te houden om op reis te gaan. Zorg dat je vooraf goed navraag doet bij je accommodatie en attracties kiest waarvan je zeker weet dat er aangepaste voorzieningen zijn.

Wij kennen de Britten als zeer behulpzaam en we gaan er dan ook vanuit dat je een heerlijke stedentrip zult hebben. Laat je ons weten hoe het gegaan is? We horen graag jouw ervaringen om zo weer andere mensen te kunnen motiveren Groot-Brittannië te bezoeken!

Dit artikel heeft ons in ieder geval doen beseffen dat we meer aandacht moeten besteden aan het delen van informatie over toegankelijkheid en we zullen dan ook zeker ons best doen hier in het vervolg beter op te letten en deze praktische informatie bij de artikelen toe te voegen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

OVERIGE HANDIGE WEBSITES

Natuurlijk is er niets beters dan ervaringen te horen van mensen die zelf in een rolstoel zitten, daarom hebben we hieronder wat links verzameld van blogs die een persoonlijk verslag schreven:

Ook kwamen wij op een aantal websites die je zeker zullen helpen bij het plannen van toegangelijke activiteiten in Londen en daarbuiten:

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

Lees deze reisgids van Rough Guide gratis online >>

BEWAAR OP PINTEREST:

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

Met Scootmobiel / Rolstoel naar Londen - Tips voor Toegankelijke Stedentrip || The London Tester

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.