Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?)

Een van de dingen die in Londen misschien hoog op je wensenlijstje staan is het doen van een echte Engelse High Tea, of zoals ze hier zeggen: een “Afternoon Tea”. 

In deze post laat ik je zien wat een High Tea precies is, wat het verschil is met Afternoon Tea en waar dit fenomeen eigenlijk vandaan komt.

Als je na het lezen trek hebt gekregen, kijk dan beneden aan deze post, want ik deel een aantal smakelijke opties voor Afternoon Tea in Londen met je!

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

WAT IS HIGH TEA?

Als je nog niet eerder van een High Tea of Afternoon Tea gehoord hebt: dit is een maaltijd die je eet tussen lunch en avondeten in, bestaande uit een lekkere kop thee en een assortiment van hartige en zoete hapjes.

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester

Geschiedenis High Tea

De High Tea geschiedenis vind ik zelf erg interessant en we moeten hiervoor teruggaan naar het midden van 1800 naar Anna, de 7e Duchess (Hertogin) van Bedford

In deze tijd werden de kerosine lampen uitgevonden en de late maaltijd (rond 8-9 uur) werd ineens populair bij de welgestelde mensen die zo’n lamp in huis kregen. Omdat de enige andere maaltijd bij hen het ontbijt was (ongeveer het midden van de ochtend, meer een soort brunch dus), was er ineens wel een heel erg groot ‘gat’ tussen de lunch en het avondeten.

Het verhaal gaat dat hertogin Anna in die tussenperiode, zo rond 4 uur ‘s middags, een beetje een ‘zinkend gevoel’ kreeg van de honger en dus besloot ze rond dat tijdstip een aantal vrienden uit te nodigen en gezellig wat snacks te eten en thee te drinken.

Het idee van deze ‘Afternoon Tea’ (‘tea‘ is in het Engels niet alleen het woord van het drankje zelf, maar betekent ook ‘avondmaaltijd’) werd al snel overgenomen door andere mensen in de hogere kringen en werd ineens een van de favoriete bezigheden van de rijke dames. Later werd het concept ook meer toegankelijk voor de overige sociaaleconomische groepen.

Vandaag de dag is thee nog steeds een belangrijk onderdeel van veel Britse huishoudens. Ze drinken het bij het ontbijt, rond 10-11 uur, tijdens de Afternoon Tea en natuurlijk tijdens het avondeten, of de ‘tea’ zelf.

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester
[Credit: Canva]


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.


Verschil High Tea en Afternoon Tea

Ik kwam er pas een tijdje geleden achter dat iedereen het in Nederland over een ‘High Tea‘ heeft als het om een ‘Afternoon Tea‘ gaat. Ja, beide termen bestaan in het Engels, maar er zit toch een klein verschil tussen de twee.

Een Afternoon Tea is, zoals hierboven beschreven, de maaltijd (rond 4 uur) die de brug sloeg tussen het ontbijt (9-10 uur) en het avondeten (rond 8-9 uur). Het was dus zeg maar een maaltijd op zichzelf. Dit was prima voor mensen in de hogere klassen, maar de werkende klasse had een compleet andere dagindeling en ook een ander budget. Thee was bijvoorbeeld in die tijd best heel duur!

Een High Tea is in het kort gezegd een avondmaaltijd (rond 5-6 uur) voor de werkende klasse. Het bestond meestal uit een kop thee, brood, groentes, kaas en heel soms vlees of vis. Variaties bestonden uit de toevoeging van pies (hartige taartjes), aardappels en crackers.

De naam ‘high’ schijnt te komen van de stoelen waarop de arbeiders zaten: die hadden een hoge leuning (net als onze stoelen aan de eettafel meestal). Een Afternoon Tea wordt daarom soms ook wel een ‘Low Tea‘ genoemd, omdat de mensen daar op lage, comfortabele salonstoelen zaten.

Later gingen de hogere klassen ook wel hier en daar de uitdrukking ‘high tea’ gebruiken, maar dan ging het meer om een maaltijd die makkelijk te bereiden was en die ze konden eten als hun bedienden even niet beschikbaar waren. Het was een soort samenvoeging van Afternoon Tea en High Tea, met de toevoeging van duif, kalfsvlees, zalm en fruit.

Maar in het kort, waar de Afternoon Tea dus meer een sociaal gebeuren was voor de hoge klasse, was de High Tea een noodzakelijke maaltijd voor de werkende klasse en daar zit hem dus het grootste verschil in.

Omdat deze site bedoelt is voor Nederlanders (jij dus) en daar High Tea gebruikt wordt (net als in heel veel landen buiten het Verenigd Koninkrijk), zal ik dat op deze site aanhouden zodat ik beter in Google gevonden word, maar nu weet je in ieder geval het verschil tussen de twee. Kun je tijdens je volgende High Tea (of misschien toch liever Afternoon Tea nu je dit weet?) lekker wijs zitten doen!

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester
[Credit: Canva]

Waar Bestaat een High Tea uit? (Thema High Tea’s)

Er zijn geen vaste regels over hoe een traditionele Afternoon Tea of High Tea eruit hoort te zien en elk restaurant zal dan ook een andere variatie of zelfs een heel thema hebben. Er is dus niet echt een ‘Typisch Engels Eten High Tea’. Dat maakt het juist zo leuk, omdat je echt elke keer iets anders zult krijgen!

Sommige restaurants hebben wel een special ‘High Tea Menu’ ter aanvulling op hun ‘Afternoon Tea Menu’, wat dan inhoud dat er meer hartige items bijzitten zoals Welsh Rarebit (gerecht met hartige saus of gesmolten kaas en andere ingrediënten die over stukjes geroosterd brood worden gegoten, beetje net als fondue), Engelse muffins, pasteien of omelet. Hiermee zit je dus wel echt vol en kun je de Afternoon Tea én je avondmaaltijd overslaan.

Over het algemeen zit er wel een soort orde in de hapjes die je krijgt, zo zal je meestal een etagère met drie verdiepingen krijgen en eet je van beneden naar boven:

 • onder: ( ‘finger’) sandwiches high tea (driehoekige boterhammen zonder korst met verschillende soorten beleg) / wraps (met verschillende soorten vulling)
 • midden: hartige high tea hapjes en/of scones met daarbij clotted cream ( dikke slagroom die niet zoet is) en vruchtenjam
 • boven: zoete hapjes high tea (cakejes, gebakjes)
 • daarbij komt natuurlijk lekkere Engelse thee (of thee uit India, China, Afrika en noem maar op!)

De Engelse sandwiches die je krijgt zijn meestal belegd met zaken als:

 • komkommer
 • ‘egg mayonaise’ (soort eiersalade)
 • gerookte zalm met cremekaas
 • ‘coronation chicken’ (soort kip-kerrie salade, vaak met rozijnen)
 • ham en mosterd

Je kunt meestal wel kiezen uit verschillende soorten (losse) thee die erbij geserveerd wordt, bijvoorbeeld:

 • Assam – volle thee uit India met uitgesproken moutige smaak
 • Darjeeling – aromatische en samentrekkende thee uit India met een hint van amandel en wilde bloemen.
 • English Breakfast – een traditioneel mengsel van thee uit Assam, Ceylon en Kenia, zwarte robuuste thee die goed met melk en suiker gaat
 • Earl Grey – een mengsel van zware thee met olie van bergamot, vernoemd naar Charles, 2nd Earl Grey, die de premier was van 1830 tot 1834.
 • Lapsang Souchong – een Chinese thee die gebrand is boven rokende dennennaalden, wat een opvallende rokerige geur en smaak produceert.
 • Oolong – gedeeltelijke geoxideerde Chinese thee die een smaak en geur heeft die tussen groene en zwarte thee in zit.
 • Chamomile – kamillethee
 • Green Tea – groene thee, in verschillende variaties
 • Rooibos – rooibos thee uit Zuid-Afrika (je kunt gewoon ‘rooibos’ zeggen of ‘redbush’)
 • Mint – munt thee, soms krijg je het vers (alleen de blaadjes), maar soms is het ook gemengd met een andere thee

De thee komt altijd in een grote pot, dus je kunt een aantal kopjes drinken! Een tip is dan ook dat als je met twee of meer bent, je allemaal een andere thee neemt, zodat je een beetje kunt wisselen.

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester
[Credit: Canva]

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester
[Credit: Canva]

Wanneer is de Beste High Tea Tijd?

In Londen, High Tea en Afternoon Tea is bijna overal de hele dag beschikbaar. Je moet altijd even van tevoren reserveren, maar de meeste plekken serveren dit dus de hele dag door. Als je voor de traditionele Afternoon Tea gaat en je hem dus tussen lunch en avondeten doet, zou ik ervoor zorgen vroeg te lunchen (tegen 12 uur) en laat te eten (tegen 8-9 uur), zodat je niet helemaal uit elkaar klapt. Dan kun je je Afternoon Tea boeken tussen 3-5 uur.

Ga je voor de meer hartige High Tea (check altijd even het menu wat erbij zit), dan kun je gewoon lunchen tegen 1-2 uur, daarna de High Tea doen tegen 5-6 uur en dan ‘s avonds of iets heel lichts eten, of lekker gaan pimpelen, net waar je zin in hebt.

Wat Kost een High Tea?

Prijzen van High Tea in Londen verschillen enorm en dat heeft meestal te maken met de plek waar je heen gaat.

Bijzondere Variaties op High Tea

Naast de klassieke High/Afternoon Tea zijn er tegenwoordig vele verschillende variaties te vinden, van gezonde high tea tot zoete of hartige high tea, alles is er wel te vinden. Zo hoorde ik van mijn schoonmoeder dat er bij hun in de stad een ‘High Wine‘ te doen is, waarbij je dus lekker aan de wijn gaat en daar bijpassende hapjes bij krijgt. Lijkt me heerlijk!

Verder kennen ze in Engeland nog de volgende variaties:

 • Cream Tea – een selectie van thee, scones en clotted cream
 • Strawberry Tea – een selectie van thee, scones, clotted cream en aardbeien
 • Light Tea – een cream tea met nog meer zoetigheden erbij
 • Full Tea – een light tea met wat hartige lekkernijen erbij
 • Champagne Tea – afternoon tea met een glas champage
 • Teddy Bear Tea – een afternoon tea voor kinderen met poppen en beren
 • Scottish High Tea – vergelijkbaar met afternoon tea, maar dan ook met warm eten, zoals kaastosti’s en andere hartige hapjes

Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?) || The London Tester
[Credit: Canva]

Waar kun je een Leuke High Tea Houden?

Zelf ben ik tot nu toe maar één keer (AAH!!) naar een Afternoon Tea in Londen / High Tea in Engeland geweest, dus ik kan er helaas nog niet zoveel over zeggen. Natuurlijk heb ik wel eens vaker gewoon iets hartigs of scones besteld in een restaurant, maar nog maar één keer zo’n echte High Tea Engeland met een etagère en alles.

Wij gingen hiervoor naar The Swan Restaurant, dat hoort bij de Shakespeare’s Globe en hadden daar de ‘Midsummer Night’s Afternoon Tea‘, wat echt geweldige (en zoveel eten!) was. Binnenkort een review hiervan, maar ik kan hem je sterk aanraden, zeker ook voor die prijs.

Hier een aantal toffe plekken voor High Tea in Londen:

Verder heb ik hieronder een paar links naar andere bloggers die hun eigen beste High Tea Londen voor je kozen, hopelijk heb je er iets aan:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

THE LONDON TESTER HOTSPOTS

Ontdek de leukste plekken in Londen waar je lekker kunt eten en drinken, shoppen tot je er bij neervalt, of even heerlijk kunt relaxen.

Delen / Bewaren:

4 gedachten over “Wat is High Tea (en wat is het Verschil met Afternoon Tea?)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.