Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

Engeland Bezoeken na Brexit: Alles Wat je Moet Weten!

Hoewel we inmiddels weer in Nederland wonen, volgen we alles wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurd nog op de voet, zeker als het gaat over Engeland bezoeken na Brexit. 

We hebben -eindelijk- alle informatie die we over dit onderwerp konden vinden voor je verzameld in een compleet overzicht, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als jij in jouw eigen reis gaat plannen.

Mocht je aanvullende vragen hebben, laat die beneden het artikel achter en we doen ons best om een antwoord op je vraag te vinden! 

Mocht er nieuwe informatie vrijkomen of er iets veranderen, dan vullen wij dit artikel natuurlijk zo snel mogelijk aan. We zullen dan ook de datum aanpassen, zodat je altijd kunt zien wanneer de laatste informatie is aangevuld. 

VOLG ONS OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

ENGELAND BEZOEKEN NA BREXIT

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

EERST DIT: WAT IS BREXIT?

Natuurlijk heb je er inmiddels wel van alles over gehoord, maar wat is de Brexit nu precies en hoe komt de Brexit aan zijn naam?

Tot zo ver is het nog eenvoudig. Brexit gaat om het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Vraag je je af wat de Brexit betekenis is? Nou, de naam ‘Brexit‘ is een samenvoeging van de eerste letters van BRitain en EXIT (vertrek).

Je had het bijna zelf kunnen verzinnen. 

WAT IS DE EUROPESE UNIE?

De Europese Unie is de economische en politieke samenwerking tussen 28 Europese landen waar het Verenigd Koninkrijk al sinds 1973 aan deelneemt.

De Brexit gaat van toepassing in het Verenigd Koninkrijk, dat bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan de zuidkust van Spanje. Het valt onder de jurisdictie van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt er technisch gezien geen deel van uit. Ook Gibraltar valt binnen de Brexit regeling. 

De Brexit is NIET van toepassing op Ierland (die wel in de Europese Unie zit),  de Kanaaleilanden (waaronder bijvoorbeeld de eilanden Jersey en Guernsey – allemaal ook geen onderdeel van de Europe Unie) en Isle of Man (ook geen onderdeel van de Europese Unie).

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
UK Brexit is een Feit… Wat nu? [Foto Credit: Canva]

EN WAT GEBEURD NA BREXIT OP 31 JANUARI 2020?

Zelfs al lees je niet dit hele artikel van begin tot eind (kan me voorstellen), het belangrijkste om te weten is dat er na het invoeren van de Brexit (dat na het vele uitstellen toch gebeurde op 31 januari 2020) een soort overgangsperiode geld tot 31 december 2020. 

Binnen deze overgangsperiode moet het Verenigd Koninkrijk zich nog gewoon houden aan alle wetten en regels van de Europese Unie en veranderd er nog niets. 

Hoe de regels precies veranderen na deze overgangsperiode is nu nog niet bekend, want de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen tijdens deze periode over hun nieuwe relatie. 

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Foto Credit: Canva

WAT GEBEURT ER MET DE GRENS TUSSEN IERLAND EN NOORD-IERLAND NA BREXIT?

Zoals je misschien weet zijn er in het verleden hevige rellen geweest op het grensgebied tussen Ierland (een onafhankelijk land) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk), tussen de katholieke bewoners die bij Ierland wilden horen en de protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk wilde blijven.

Met de komst van Brexit zijn veel mensen bang dat deze strijd weer wordt aangewakkerd, nadat het er sinds 1998 relatief rustig is geweest op deze plek en de grenscontroles toen juist verdwenen. 

Formeel gezien zouden er nu dus ineens weer grenscontroles moeten komen, aangezien de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nu een buitengrens van de Europese Unie is. Maar door het verleden is er besloten dit niet te gaan doen. 

In het terugtrekkingsakkoord is er zelfs een aparte regeling opgenomen voor het hele Ierse eiland, waarin onder andere vrij reizen voor alle Ieren naar elkaars land centraal staat. Deze regeling geld voor de komende vier jaar en daarna kan die steeds opnieuw voor nog eens vier jaar verlengd worden door de Noord-Ierse regering.

Het is nog even afwachten op de resultaten van de onderhandelingen van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie of deze regeling ook daadwerkelijk doorgaat, maar het lijkt me voor het bewaren van de vrede wel de beste oplossing! 

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
De Brexit voor en nadelen zijn nog niet helemaal duidelijk… wij wachten af!
[Foto Credit: Canva]

BREXIT WANNEER? 31 JANUARI 2020!

De voor velen gevreesde datum ligt eindelijk achter ons en net als toen met het millennium is er geen computer ontploft of heel veel veranderd in het dagelijks leven… dat moet allemaal nog komen (ok – misschien zal het ontploffen van computers ook in de toekomst niet gebeuren)

Zelf ‘vierde’ (voor een gebrek aan een beter woord) ik Brexit met een bezoek aan de stad Hull in Noord-Engeland. En hoewel we niet precies wisten wat we konden verwachten op de dag zelf, bleek het allemaal mee (of misschien wel zelfs tegen?) te vallen.

Ik zat zelf met een blogger vriend in de kroeg te luisteren naar een discussie tussen de kroegbaas (remain-stemmer) en een van zijn klanten (leave-stemmer) die op zijn horloge keek om 11 uur ‘s avonds en ‘I believe we’re out now – can I have another pint?‘ zei, maar heel veel heftiger dan dit ging het er allemaal niet aan toe en de redenen Brexit van ieder kwamen eigenlijk ook niet echt aan bod. 

We kwamen bij aankomst vanaf de P&O Ferries in Hull gewoon zonder problemen of lange rijen door de douane en ook op de terugweg was er geen verschil te merken. En dit zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. 

De meneer bij de douane verzekerde ons dat tot zeker eind 2020 er voor bezoekers uit de EU nog niets zou veranderen bij betreden van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) en ook de vele overheidswebsites laten hetzelfde weten. 

Dat is voor ons, met een website die geheel over het reizen naar Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk en Ierland draait, en voor jullie (die mij al flink mailen dat jullie toch gewoon reisjes naar Engeland en omgeving aan het boeken zijn) natuurlijk fijn om te horen! 

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Op dit moment is de overtocht met de boot, trein en het vliegtuig naar Engeland nog gewoon hetzelfde!

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
De douane in Engeland Brexit of niet was nog gewoon even ‘gezellig’ als anders… (en ik werd niet opgepakt voor het stiekem maken van deze foto, mazzel)

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Het enige bewijs in heel Hull dat Brexit heeft plaatsgevonden

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER REIZEN NAAR ENGELAND NA BREXIT

Hieronder zal ik nog kort even belangrijkste vragen rondom het bezoek tot eind 2020 voor je beantwoorden, voor iedereen die op vakantie Engeland na Brexit wil gaan of voor een korte tijd naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen.

Voor tips over het emigreren naar Engeland na Brexit scroll je verder naar beneden:

Kan ik met mijn ID-Kaart na Brexit naar Engeland reizen?

Tot en met 31 december 2020 kun je prima nog met een Europese ID-kaart of natuurlijk je paspoort reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Het is zeker te verwachten dat je na deze datum waarschijnlijk niet meer met een identiteitskaart het land inkomt, maar zeker een geldig paspoort nodig voor Engeland na Brexit hebt. In de loop van 2020 zal het precies duidelijk moeten worden welke reisdocumenten Engeland van je nodig heeft.

Heb ik een visum nodig om na Brexit Engeland in te kunnen?

Voor een verblijf van minder dan 3 maanden (een vakantie of ander kort verblijf) heb je op dit moment GEEN visum nodig om het Verenigd Koninkrijk in te kunnen. Je kunt altijd actueel checken of je een Brexit visum Engeland nodig hebt via: www.gov.uk/check-uk-visa

Zijn er vertragingen bij de douanes in Engeland na Brexit?

Op dit moment gaan alle vliegtuigen, veerboten, bussen en treinen nog gewoon volgens de normale dienstregeling en ook bij de douanes zullen er nog geen extra wachttijden zijn.

Kan ik mijn huisdier mee naar Engeland nemen?

Dat kan. Je huisdier mag mee naar het Verenigd Koninkrijk als hij/zij een EU-dierenpaspoort heeft en gechipt is. Dit krijg je bij je dierenarts.
Let op als je in 2021 wilt reizen met je huisdier en controleer uiterlijk 3 maanden voor vertrek (terug) naar Nederland of je huisdier aan de nieuwe regels voldoet. Kijk hiervoor op deze site: www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa

Is mijn Europese gezondheidskaart (EHIC) nog geldig in Engeland na Brexit?

Ja. Op dit moment blijft de kaart nog geldig in het Verenigd Koninkrijk. Lees meer over de EHIC op: www.zorgwijzer.nl/faq/ehic

Mag ik nog autorijden in Engeland met mijn rijbewijs na Brexit?

Geen probleem. Je kunt gewoon nog rijden in het Verenigd Koninkrijk met je Nederlandse, Belgische of ander Europese rijbewijs. Lees ons handige artikel over links rijden in Engeland met de auto >>

Kan ik mijn roaming nog in Engeland gebruiken na de Brexit?

De kosten voor roaming om te bellen en internetten blijven in het Verenigd Koninkrijk nog gewoon hetzelfde aan de kosten in jouw eigen land tot het eind van 2020. Na 31 december 2020 kunnen Britse telecomoperators tarieven voor roaming gaan rekenen, dus houdt hier rekening mee!

Ik heb een groepsreis naar Engeland geboekt. Wat nu?

Tot en met 31 december 2020 blijft vrij verkeer van goederen en personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie mogelijk. Er verandert dus niets voor groepsreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Geniet lekker van je vakantie! Wat er in 2021 gebeurd is nog niet duidelijk. Veel bedrijven hebben een ‘Brexit-Guara
ntee’ ingesteld, waaronder bijvoorbeeld DFDS Seaways!

Blijft de Eurostar rijden naar Engeland na Brexit?

Jazeker, de Eurostar blijft ook gewoon rijden na de Brexit. Welke regels er precies gaan gelden na de overgangsperiode in 2021 is nog niet duidelijk, maar ga er maar vanuit dat je altijd je paspoort mee moet nemen!

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Wat betekent Brexit voor reizigers en expats? Een Q&A! [Foto Credit: Canva]

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER VERHUIZEN NAAR ENGELAND NA BREXIT

Zoals je misschien weet hebben Nick en ik tussen 2013 en 2019 in Londen gewoond en schreven wij diverse gidsen over waarom je in het buitenland moet gaan wonen, wat je allemaal moet weten en regelen als je in Engeland gaat wonen, wat het kost om in Engeland te wonen, waar je het beste een huis kunt huren in Londen, hoe je werk in Londen kunt vinden en zelfs over wat wij de grootste cultuurverschillen tussen Nederland en Engeland vinden… 

We zijn de Brexit zelf vooruit en hebben er dus weinig impact van gehad, maar mocht jij op dit moment nog in het Verenigd Koninkrijk wonen of dat van plan bent binnenkort te gaan doen, dan is dit onderdeel met vragen en antwoorden voor jou.

Hopelijk wordt het iets meer duidelijk hoe het wonen in Engeland na Brexit en het werken in Engeland na Brexit zal zijn:

Kan ik na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en werken?

Tot 31 december 2020 kun je nog gewoon in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. Na de overgangsperiode gaan er zeker zaken veranderen, waar je op deze site alles precies over kunt lezen: www.rijksoverheid.nl

Belangrijk is dat als je voor 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk woont je uiterlijk 30 juni 2021 een verblijfsvergunning moet hebben aangevraagd bij de Britse overheid. Lees meer op: www.gov.uk/staying-uk-eu-citizen

Als je al langer dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk woont, kun je een verzoek indienen voor een ‘settled status’ en is het minder dan 5 jaar, dan kan je alvast een ‘pre-settled status’ aanvragen die na 5 jaar kan worden omgezet in de permanente ‘settled status’. Hier lees je daar alles over: www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (Nick en ik hebben de settled status aangevraagd en dit was heel makkelijk!)

Moet ik na de Brexit een verblijfsvergunning aanvragen / me registreren in het Verenigd Koninkrijk?

Als je na 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk wilt blijven wonen en werken, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen en/of je registeren. Tot die tijd is dat niet nodig. 

Ik studeer in het Verenigd Koninkrijk. Wat zijn de gevolgen Brexit Nederlands collegegeld en studiefinanciering?

Voorlopig verandert er niets voor Nederlandse studenten in het Verenigd Koninkrijk en blijft het collegegeld voor 2019/2020 en 2020/2021 in principe gelden voor de gehele duur van de studie. Ook heeft Brexit geen gevolgen voor de studiefinanciering van Nederlandse studenten in het hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik na de Brexit nog stage lopen in het Verenigd Koninkrijk?

Tot en met 31 december 2020 is dat zeker geen probleem, maar na die datum kan de situatie anders zijn. In de loop van 2020 komt daar meer duidelijkheid over.

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Engeland bezoeken na Brexit… het kan in 2020 nog zonder problemen gelukkig!
[Foto Credit: Canva]

GESCHIEDENIS VAN DE BREXIT

Wil je meer weten over het ontstaan van de Brexit, maar je niet helemaal hoeven verdiepen in alle politiek?

Hieronder volgt een (hele) korte tijdslijn met de belangrijkste moment uit de Brexit geschiedenis:

 • Sinds 2008
  • Waarom wil Engeland uit de EU? In het kort: tijdens de economische crisis komt er steeds meer ongenoegen in het Verenigd Koninkrijk over de Europese Unie. Uitbreidingen naar Oost-Europa zorgen voor meer mensen uit deze gebieden door heel Europa (omdat ze vrij mogen reizen en werken) en veel Britten vinden dat zij hun banen inpikten.
 • 23 januari 2013
  • Premier David Cameron houdt zijn ‘EU Speech‘ waarin hij de Britten belooft een referendum in te lassen als hij de verkiezingen zou winnen, waarbij gestemd kan worden voor blijven/vertrek uit de Europese Unie. Kijk de volledige speech op YouTube >>
 • 8 mei 2015
  • David Cameron wint de verkiezingen en omdat hij zelf pro-Europa is, probeert hij het volk voor remain te winnen door een meer autonome plek voor het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te creëren, wat hem ook lukt.
 • 23 juni 2016
  • Het Verenigd Koninkrijk gaat naar de stembus en het volk stemt tijdens een zogenaamd ‘referendum’ voor remain (blijven) of leave (vertrek). Wat de uitkomst ook zal zijn, de Brexit gevolgen Nederland en voor Engeland zijn voor iedereen op dit moment nog onduidelijk.
  • SPOILER: Een meerderheid van de stemmers (51,89%) koos voor leave, oftewel: het uittreden uit de Europese Unie. Maar dit was niet evenredig verdeeld in alle landen, waar remain juist overheerste: Schotland (62% remain), Noord-Ierland (55.8% remain) en Gibraltar (95.9% remain).
 • 24 juni 2016
  • Premier David Cameron treedt af.
 • 13 juli 2016
  • Theresa May (ook een remain-stemmer) wordt door koningin Elizabeth II benoemd als premier. David Davis wordt de minister van Brexit zaken, of mooi gezegd: de ‘Secretary of State for Exiting the European Union‘.
 • 29 maart 2017
  • Artikel 50 wordt in gang gezet. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk twee jaar later de EU zal verlaten en deze dag markeert de start van alle onderhandelingen over onder welke condities dit precies zal gebeuren.
 • 8 juni 2017
  • Theresa May verliest de verkiezingen.
 • 19 juni 2017
  • De Brexit onderhandelingen beginnen! Tegen het eind van het jaar is er een deal (waar de Noord-Ierse kwestie lastig blijkt) en maart 2018 wordt een overgangsperiode van 2 jaar overeengekomen. In juli 2018 komt een compromis, maar David Davis en Boris Johnson zijn het er niet mee eens en stappen op.
 • 13 november 2018
  • Er komt een nieuwe deal, ze verslijten hierdoor nog een minister van Brexitzaken en Stephen Barclay wordt de derde Brexitminister. Eind van de maand keuren de EU-leden de deal goed.
 • 15 januari 2019
  • Theresa begint 2019 met een domper als haar deal wordt weggestemd in het Britse Lagerhuis (voornamelijk door de Noord-Ierse kwestie)
 • 29 maart 2019
  • Het zou vandaag eigenlijk Brexit-dag zijn, maar het werd gewoon een vrijdag.
 • 11 april 2019
  • Brexit wordt uitgesteld tot 31 oktober. Ja hé!
 • 24 mei 2019
  • Zelfs de niet kapot te krijgen May heeft het helemaal gehad en stapt op. In juli wordt Boris Johnson premier. Niemand weet precies waarom.
 • 17 oktober 2019
  • Akkoord tussen Boris Johnson en de Europese Unie… wat zal het Lagerhuis zeggen (behalve dan… orderrrrrrrr!)
  • SPOILER: Het Lagerhuis neemt een amendement aan en hoeft hierdoor geen stemming te doen. Boris moet uitstel aanvragen en nieuwe verkiezingen worden ook aangekondigd. Er komt weer uitstel van Brexit tot 31 januari 2020. Ik zie een patroon.
 • 12 december 2019
  • Boris Johnson wint zowaar de verkiezingen. Nu kan hij de Brexit lekker doorpakken.
 • 20 december 2019
  • De Brexit-deal wordt ein-de-lijk goedgekeurd door het Britse parlement .
 • 9 januari 2020
  • Het Lagerhuis stemt voor de Brexit-wet en later in de maand wordt het wetsvoorstel van de EU door het Britse House of Lords goedgekeurd en krijgt het instemming van de koningin. Ook de Europese Unie keurt alle plannen met meerderheid goed en dus kan de Brexit doorgaan!
 • 31 januari 2020
  • Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie officieel. De aarde trilt. Eh niet echt, erg lijkt weinig anders te zijn.
 • 2020
  • We wachten de onderhandelingen maar af allemaal en zien wel wanneer Brexit duidelijker gaat worden…
 • 31 december 2020
  • De laatste dag van de overgangsperiode is aangebroken.
 • 1 januari 2021
  • De overgangsperiode is voorbij. Wie weet wat de gevolgen Brexit voor Engeland en de gevolgen Brexit voor Nederland, België en de rest van de EU gaan zijn mag het zeggen!

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Foto Credit: Canva

EN NU?

Hoewel de Brexit nu een feit is, is het voor iedereen nog compleet onduidelijk wat de echte gevolgen gaan zijn voor inwoners van en reizigers en expats uit en naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat er nieuwe wetgevingen zullen komen is duidelijk, maar wat de invulling daarvan zal zijn is op dit moment echt nog niet bekend.

Zodra er updates zijn laat ik het weten, zeker als het je reisplannen gaan beïnvloeden.

Maar onthoudt dat wat er ook gebeurd aan het overkant van de grote sloot… keep calm and drink tea.

Want het blijven wel Britten natuurlijk!

Pagina’s om in de gaten te blijven houden:

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Waarom Brexit en What’s Next? We hopen dat het snel meer duidelijk zal worden!
[Foto Credit: Canva]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

THE LONDON TESTER EXPAT DOSSIER

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

BEWAAR OP PINTEREST:

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.