Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

Engeland Bezoeken na Brexit: Alles Wat je Moet Weten!

Hoewel we inmiddels weer in Nederland wonen, volgen we alles wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurd nog op de voet, zeker als het gaat over Engeland bezoeken na Brexit. 

We hebben -eindelijk- alle informatie die we over dit onderwerp konden vinden voor je verzameld in een compleet overzicht, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als jij in jouw eigen reis gaat plannen.

Mocht je aanvullende vragen hebben, laat die beneden het artikel achter en we doen ons best om een antwoord op je vraag te vinden! 

Mocht er nieuwe informatie vrijkomen of er iets veranderen, dan vullen wij dit artikel natuurlijk zo snel mogelijk aan. We zullen dan ook de datum aanpassen, zodat je altijd kunt zien wanneer de laatste informatie is aangevuld. 

LAATSTE UPDATE 25 JUNI 2021: Dit artikel is compleet aangevuld met de laatste informatie tot aan deze datum. Ook ons artikel over het invoeren van producten van/naar Nederland en Groot-Brittannië is nu helemaal up-to-date!

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

ENGELAND BEZOEKEN NA BREXIT

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

EERST DIT: WAT IS BREXIT?

Natuurlijk heb je er inmiddels wel van alles over gehoord, maar wat is de Brexit nu precies en hoe komt de Brexit aan zijn naam?

Tot zo ver is het nog eenvoudig. Brexit gaat om het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Vraag je je af wat de Brexit betekenis is? Nou, de naam ‘Brexit‘ is een samenvoeging van de eerste letters van BRitain en EXIT (vertrek).

Je had het bijna zelf kunnen verzinnen. 

WAT IS DE EUROPESE UNIE?

De Europese Unie is de economische en politieke samenwerking tussen 28 Europese landen waar het Verenigd Koninkrijk al sinds 1973 aan deelneemt.

De Brexit is van toepassing in het Verenigd Koninkrijk, dat bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan de zuidkust van Spanje. Het valt onder de jurisdictie van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt er technisch gezien geen deel van uit. Ook Gibraltar valt binnen de Brexit regeling. 

De Brexit is NIET van toepassing op Ierland (die wel in de Europese Unie zit),  de Kanaaleilanden (waaronder bijvoorbeeld de eilanden Jersey en Guernsey – allemaal ook geen onderdeel van de Europe Unie) en Isle of Man (ook geen onderdeel van de Europese Unie).

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
UK Brexit is een Feit… Wat nu? [Foto Credit: Canva]

EN WAT GEBEURD NA BREXIT OP 31 JANUARI 2020?

Na het invoeren van de Brexit, dat na het vele uitstellen toch gebeurde op 31 januari 2020, was er een soort overgangsperiode tot aan 31 december 2020. In deze periode onderhandelde de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun nieuwe relatie en moest het Verenigd Koninkrijk zich nog gewoon houden aan alle wetten en regels van de Europese Unie. 

Inmiddels is de Brexit echt van start gegaan en zijn er enkele regels veranderd. Daar lees je hieronder meer over.

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Foto Credit: Canva

WAT GEBEURT ER MET DE GRENS TUSSEN IERLAND EN NOORD-IERLAND NA BREXIT?

Zoals je misschien weet zijn er in het verleden hevige rellen geweest op het grensgebied tussen Ierland (een onafhankelijk land) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk), tussen de katholieke bewoners die bij Ierland wilden horen en de protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk wilde blijven.

Met de komst van Brexit waren veel mensen bang dat deze strijd weer werd aangewakkerd, nadat het er sinds 1998 relatief rustig is geweest op deze plek en de grenscontroles toen juist verdwenen. Formeel gezien zouden er namelijk weer grenscontroles moeten komen, aangezien de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nu een buitengrens van de Europese Unie is. Maar door het verleden is er besloten dit niet te gaan doen. 

In het terugtrekkingsakkoord is er zelfs een aparte regeling opgenomen voor het hele Ierse eiland, waarin onder andere vrij reizen voor alle Ieren naar elkaars land centraal staat. Deze regeling geld voor de komende vier jaar en daarna kan die steeds opnieuw voor nog eens vier jaar verlengd worden door de Noord-Ierse regering.

Hier lees je meer over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland na Brexit >>

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Brexit voor en nadelen: lees je goed in!
[Foto Credit: Canva]


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.


BREXIT WANNEER? 31 JANUARI 2020!

De voor velen gevreesde datum ligt eindelijk achter ons en net als toen met het millennium is er geen computer ontploft of heel veel veranderd in het dagelijks leven… dat moet allemaal nog komen (ok – misschien zal het ontploffen van computers ook in de toekomst niet gebeuren)

Zelf ‘vierde’ (voor een gebrek aan een beter woord) ik Brexit met een bezoek aan de stad Hull in Noord-Engeland. En hoewel we niet precies wisten wat we konden verwachten op de dag zelf, bleek het allemaal mee (of misschien wel zelfs tegen?) te vallen.

Ik zat zelf met een blogger vriend in de kroeg te luisteren naar een discussie tussen de kroegbaas (remain-stemmer) en een van zijn klanten (leave-stemmer) die op zijn horloge keek om 11 uur ‘s avonds en ‘I believe we’re out now – can I have another pint?‘ zei, maar heel veel heftiger dan dit ging het er allemaal niet aan toe en de redenen Brexit van ieder kwamen eigenlijk ook niet echt aan bod. 

Toen de Brexit officieel inging, kwamen we bij aankomst vanaf de P&O Ferries in Hull gewoon zonder problemen of lange rijen door de douane en ook op de terugweg was er geen verschil te merken. Maar sinds 1 januari 2021 gelden er toch echt andere regels voor reis en verblijf in het VK. 

Hier hebben we zelf (dankzij die fijne bezoeker Cor Ona) nog geen ervaring mee, maar volgens de website van de Rijksoverheid is het meest belangrijke:

 • Dat je vanaf 1 oktober 2021 alleen nog maar met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk kunt reizen…
 • Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig!
 • Je hebt vanaf 2021 voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) geen visum nodig. 
 • Vanaf 2021 kan je reis naar het VK langer duren, omdat de douane je bij aankomst kan controleren.
 • Als je vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane je bagage in Nederland controleren.
 • Bij een kort verblijf kun je gewoon met een geldig Nederlands rijbewijs in het VK blijven rijden, je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig.

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Toen ik voor het laatst reisde was de overtocht met de boot, trein en het vliegtuig naar Engeland nog gewoon hetzelfde!

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
De douane in Engeland Brexit of niet was nog gewoon even ‘gezellig’ als anders… (en ik werd niet opgepakt voor het stiekem maken van deze foto, mazzel)

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Het enige bewijs in heel Hull dat Brexit heeft plaatsgevonden

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER REIZEN NAAR ENGELAND NA BREXIT

Hieronder zal ik nog kort even belangrijkste vragen rondom het bezoek voor je beantwoorden, voor iedereen die op vakantie Engeland na Brexit wil gaan of voor een korte tijd naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen.

Voor tips over het emigreren naar Engeland na Brexit scroll je verder naar beneden:

Kan ik met mijn ID-Kaart na Brexit naar Engeland reizen?

Vanaf 1 oktober 2021 kun je niet meer gebruik maken van je identiteitskaart, je hebt een geldig paspoort nodig voor Engeland na Brexit nodig. Woonde je op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt je nog tot en met eind 2025 je ID-kaart gebruiken.

Heb ik een visum nodig om na Brexit Engeland in te kunnen?

Voor een verblijf van minder dan 3 maanden (een vakantie of ander kort verblijf) heb je op GEEN visum nodig om het Verenigd Koninkrijk in te kunnen. Je kunt altijd actueel checken of je een Brexit visum Engeland nodig hebt via: www.gov.uk/check-uk-visa

Zijn er vertragingen bij de douanes in Engeland na Brexit?

Het kan zijn dat grenscontroles vanaf 2021 mogelijk langer duren, omdat de douane je bij aankomst kan controleren. Ook terug in Nederland kan je bagage extra gecontroleerd worden.

Kan ik mijn huisdier mee naar Engeland nemen?

Dat kan. Je huisdier mag mee naar het Verenigd Koninkrijk als hij/zij een EU-dierenpaspoort heeft en gechipt is. Dit krijg je bij je dierenarts. Let er wel op dat er vanaf 1 januari 2021 andere regels gelden! Kijk voor de laatste regels op deze sites: Nederland > VK of VK > Nederland.

Is mijn Europese gezondheidskaart (EHIC) nog geldig in Engeland na Brexit?

Vanaf 2021 is je EHIC mogelijk niet meer geldig, maar je hebt nog wel recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK als toerist tijdens een kort verblijf. De overheid bekijkt hoe die afspraken verder worden uitgewerkt. Sinds 1 januari 2021 kun je een reisverzekering inclusief medische kosten afsluiten om meer ziektekosten te verzekeren.
Lees meer over de EHIC op: www.zorgwijzer.nl/faq/ehic en kijk voor de laatste regels op: rijksoverheid.nl (EHIC) of rijksoverheid.nl (ziektekosten)

Mag ik nog autorijden in Engeland met mijn rijbewijs na Brexit?

Geen probleem. Je kunt gewoon nog rijden in het Verenigd Koninkrijk met je Nederlandse, Belgische of ander Europese rijbewijs. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig bij kort verblijf in het VK. Lees ons handige artikel over links rijden in Engeland met de auto >>

Kan ik mijn roaming nog in Engeland gebruiken na de Brexit?

Bellen en internetten in het VK kan vanaf 1 januari 2021 duurder zijn. Telecombedrijven kunnen namelijk hogere tarieven voor roaming rekenen. Houdt hier dus rekening mee!

Blijft de Eurostar rijden naar Engeland na Brexit?

Jazeker, de Eurostar blijft ook gewoon rijden na de Brexit. Tot en met 30 september 2021 is de nationale identiteitskaart voldoende om te reizen van de EU naar het VK. Kijk voor alle info op: eurostar.com/nl-nl/brexit

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Wat betekent Brexit voor reizigers en expats? Een Q&A! [Foto Credit: Canva]

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER VERHUIZEN NAAR ENGELAND NA BREXIT

Zoals je misschien weet hebben Nick en ik tussen 2013 en 2019 in Londen gewoond en schreven wij diverse gidsen over waarom je in het buitenland moet gaan wonen, wat je allemaal moet weten en regelen als je in Engeland gaat wonen, wat het kost om in Engeland te wonen, waar je het beste een huis kunt huren in Londen, hoe je werk in Londen kunt vinden en zelfs over wat wij de grootste cultuurverschillen tussen Nederland en Engeland vinden… 

We zijn de Brexit zelf vooruit en hebben er dus weinig impact van gehad, maar mocht jij op dit moment nog in het Verenigd Koninkrijk wonen of dat van plan bent binnenkort te gaan doen, dan is dit onderdeel met vragen en antwoorden voor jou.

Hopelijk wordt het iets meer duidelijk hoe het wonen in Engeland na Brexit en het werken in Engeland na Brexit zal zijn:

Kan ik na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en werken? En moet ik na de Brexit een verblijfsvergunning aanvragen / me registreren in het Verenigd Koninkrijk?

Als je vóór 2021 in het VK woonde, dan mag je ook in 2021 in het VK blijven wonen en werken, maar je moet dan wel een verblijfsvergunning hebben of deze aanvragen. Dit kan nog tot en met 30 juni 2021. Als je in 2021 naar het VK komt, gelden er nieuwe regels.

Op deze sites kun je er alles over lezen:

Als je al langer dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk woont, kun je een verzoek indienen voor een ‘settled status’ en is het minder dan 5 jaar, dan kan je alvast een ‘pre-settled status’ aanvragen die na 5 jaar kan worden omgezet in de permanente ‘settled status’. Hier lees je daar alles over: www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (Nick en ik hebben de settled status aangevraagd en dit was heel makkelijk!)

Ik studeer in het Verenigd Koninkrijk. Wat zijn de gevolgen Brexit Nederlands collegegeld en studiefinanciering?

Tot en met 31 december 2020 golden alle EU-afspraken en regels voor het VK. Vanaf 1 januari 2021 gelden andere regels.

 • Het collegegeld in het VK voor EU-studenten voor het collegejaar 2020/2021 verandert niet door de Brexit. EU-studenten betalen gedurende hun hele studie hetzelfde collegegeld.
 • EU-studenten die vanaf het collegejaar 2020/2021 met een studie starten, betalen niet meer hetzelfde collegegeld als Britse burgers. Zij betalen het internationale tarief. Dit internationale tarief verschilt per universiteit en per opleiding. De Brexit heeft geen gevolgen voor het recht op studiefinanciering voor Nederlandse studenten die in het VK (willen) studeren.
 • Lees meer over de gevolgen voor Nederlandse studenten in het VK op de pagina Nederlanders in het VK.

Kan ik na de Brexit nog stage lopen in het Verenigd Koninkrijk?

De EU en het VK hebben afspraken gemaakt in hun handels- en samenwerkingsovereenkomst. Over stage lopen zijn geen afspraken gemaakt. Dit betekent dat sinds 1 januari 2021 de regels van de Britse overheid gelden voor stage lopen in het VK.

Meer informatie vind je op: gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Engeland bezoeken na Brexit
[Foto Credit: Canva]

GESCHIEDENIS VAN DE BREXIT

Wil je meer weten over het ontstaan van de Brexit, maar je niet helemaal hoeven verdiepen in alle politiek?

Hieronder volgt een (hele) korte tijdslijn met de belangrijkste moment uit de Brexit geschiedenis:

 • Sinds 2008
  • Waarom wil Engeland uit de EU? In het kort: tijdens de economische crisis komt er steeds meer ongenoegen in het Verenigd Koninkrijk over de Europese Unie. Uitbreidingen naar Oost-Europa zorgen voor meer mensen uit deze gebieden door heel Europa (omdat ze vrij mogen reizen en werken) en veel Britten vinden dat zij hun banen inpikten.
 • 23 januari 2013
  • Premier David Cameron houdt zijn ‘EU Speech‘ waarin hij de Britten belooft een referendum in te lassen als hij de verkiezingen zou winnen, waarbij gestemd kan worden voor blijven/vertrek uit de Europese Unie. Kijk de volledige speech op YouTube >>
 • 8 mei 2015
  • David Cameron wint de verkiezingen en omdat hij zelf pro-Europa is, probeert hij het volk voor remain te winnen door een meer autonome plek voor het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te creëren, wat hem ook lukt.
 • 23 juni 2016
  • Het Verenigd Koninkrijk gaat naar de stembus en het volk stemt tijdens een zogenaamd ‘referendum’ voor remain (blijven) of leave (vertrek). Wat de uitkomst ook zal zijn, de Brexit gevolgen Nederland en voor Engeland zijn voor iedereen op dit moment nog onduidelijk.
  • SPOILER: Een meerderheid van de stemmers (51,89%) koos voor leave, oftewel: het uittreden uit de Europese Unie. Maar dit was niet evenredig verdeeld in alle landen, waar remain juist overheerste: Schotland (62% remain), Noord-Ierland (55.8% remain) en Gibraltar (95.9% remain).
 • 24 juni 2016
  • Premier David Cameron treedt af.
 • 13 juli 2016
  • Theresa May (ook een remain-stemmer) wordt door koningin Elizabeth II benoemd als premier. David Davis wordt de minister van Brexit zaken, of mooi gezegd: de ‘Secretary of State for Exiting the European Union‘.
 • 29 maart 2017
  • Artikel 50 wordt in gang gezet. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk twee jaar later de EU zal verlaten en deze dag markeert de start van alle onderhandelingen over onder welke condities dit precies zal gebeuren.
 • 8 juni 2017
  • Theresa May verliest de verkiezingen.
 • 19 juni 2017
  • De Brexit onderhandelingen beginnen! Tegen het eind van het jaar is er een deal (waar de Noord-Ierse kwestie lastig blijkt) en maart 2018 wordt een overgangsperiode van 2 jaar overeengekomen. In juli 2018 komt een compromis, maar David Davis en Boris Johnson zijn het er niet mee eens en stappen op.
 • 13 november 2018
  • Er komt een nieuwe deal, ze verslijten hierdoor nog een minister van Brexitzaken en Stephen Barclay wordt de derde Brexitminister. Eind van de maand keuren de EU-leden de deal goed.
 • 15 januari 2019
  • Theresa begint 2019 met een domper als haar deal wordt weggestemd in het Britse Lagerhuis (voornamelijk door de Noord-Ierse kwestie)
 • 29 maart 2019
  • Het zou vandaag eigenlijk Brexit-dag zijn, maar het werd gewoon een vrijdag.
 • 11 april 2019
  • Brexit wordt uitgesteld tot 31 oktober. Ja hé!
 • 24 mei 2019
  • Zelfs de niet kapot te krijgen May heeft het helemaal gehad en stapt op. In juli wordt Boris Johnson premier. Niemand weet precies waarom.
 • 17 oktober 2019
  • Akkoord tussen Boris Johnson en de Europese Unie… wat zal het Lagerhuis zeggen (behalve dan… orderrrrrrrr!)
  • SPOILER: Het Lagerhuis neemt een amendement aan en hoeft hierdoor geen stemming te doen. Boris moet uitstel aanvragen en nieuwe verkiezingen worden ook aangekondigd. Er komt weer uitstel van Brexit tot 31 januari 2020. Ik zie een patroon.
 • 12 december 2019
  • Boris Johnson wint zowaar de verkiezingen. Nu kan hij de Brexit lekker doorpakken.
 • 20 december 2019
  • De Brexit-deal wordt ein-de-lijk goedgekeurd door het Britse parlement .
 • 9 januari 2020
  • Het Lagerhuis stemt voor de Brexit-wet en later in de maand wordt het wetsvoorstel van de EU door het Britse House of Lords goedgekeurd en krijgt het instemming van de koningin. Ook de Europese Unie keurt alle plannen met meerderheid goed en dus kan de Brexit doorgaan!
 • 31 januari 2020
  • Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie officieel. De aarde trilt. Eh niet echt, erg lijkt weinig anders te zijn.
 • 2020
  • We wachten de onderhandelingen maar af allemaal en zien wel wanneer Brexit duidelijker gaat worden…
 • 31 december 2020
  • De laatste dag van de overgangsperiode is aangebroken.
 • 1 januari 2021

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Foto Credit: Canva

EN NU?

Mochten er nog belangrijke updates komen over de Brexit, dan laat ik het weten, zeker als het je reisplannen gaan beïnvloeden. Maar onthoudt dat wat er ook gebeurd aan het overkant van de grote sloot… keep calm and drink tea.

Want het blijven wel Britten natuurlijk!

Pagina’s om in de gaten te blijven houden:

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester
Waarom Brexit en What’s Next? We gaan het zien!
[Foto Credit: Canva]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

THE LONDON TESTER EXPAT DOSSIER

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

BEWAAR OP PINTEREST:

Engeland bezoeken na Brexit: Alles wat je moet weten! || The London Tester

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.