Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester

Ben ik te [VUL IN] om te Gaan Wonen in het Buitenland?

Een tijdje terug kregen we een mailtje van lezer Danny, die ons vroeg om raad over wonen in het buitenland:

Ik heb al heel mijn leven, ik ben 45 inmiddels, een grote voorliefde voor Engeland en daar zijn voelt als thuiskomen en thuis zijn. (…) Mijn vraag is of het voor iemand van mijn leeftijd nog haalbare kaart is om zijn geluk te gaan beproeven in Engeland?”

Danny deelde met ons zijn persoonlijke verhaal en zijn (zeer reële) onzekerheid omtrent Brexit, benodigde diploma’s en overige omstandigheden die maken dat hij de sprong naar het buitenland nog niet gemaakt heeft.

Diep in mijn hart zou ik het liefst eergisteren nog vertrokken zijn“, eindigde hij zijn brief.

Wat ons advies is? Dat lees je hieronder.

VOLG ONS OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

WONEN IN HET BUITENLAND… DOEN OF NIET?

Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester

Emigreren of Niet?

De vraag of iemand wel of niet in het buitenland moet gaat wonen (los van de vraag of het ‘te laat’ is), is natuurlijk niet eenvoudig te beantwoorden.

Dit hangt af van zoveel factoren, dat het moeilijk is om daar advies over te geven voor iedereen persoonlijk. Toch, als je zelf al sterk het idee hebt om dit misschien in de toekomst te doen en je hebt hierover nog vragen en/of twijfels, dan kunnen we in dit artikel misschien wat motivatie met je delen. 

Laten we maar eerst even kort ons eigen verhaal delen over waarom en hoe wij de sprong naar Engeland maakten:

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester

Onze Eigen Expat Verhaal

Toen wij in 2011 naar Londen verhuisden, was dit niet per sé een lang gekoesterde wens of iets waar we überhaupt eerder over nagedacht hadden. Sterker nog, Nick was nog nooit eerder in Engeland geweest voor die tijd! We waren net een paar maanden terug van twee jaar wonen, werken en reizen door Australië. Eigenlijk waren we van plan in Nederland iets op te bouwen. Maar omdat Nick als architect net in de vette crisis belande, was er geen werk voor hem te vinden. 

Nick stuurde in zeven maanden tijd bijna dagelijks sollicitaties de deur uit. En als je op een gegeven moment merkt dat je als iemand met nog weinig werkervaring dezelfde baan aan het najagen bent als mensen die al meer dan 10 jaar architect zijn en óók geen werk kunnen vinden, dan raak je wel een klein beetje ontmoedigd. En dus gingen we op zoek naar andere opties. 

We keken rond naar alles tussen Duitsland en China zo ongeveer. Toen Nick een gesprek in Manchester kreeg en niet lang daarna via connecties uit Australië ook een aanbieding in Londen kreeg, hakten we de knoop door. Binnen een week nadat Nick ‘ja’ op de baan in Londen zei, had hij zijn hele hebben en houwen ingepakt en zat hij aan de andere kant van de sloot. Ik kwam een paar weken later, omdat ik nog wat dingen moest afronden eerst. 

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester
Leeg huis… een nieuw begin!

Alle Begin is Moeilijk

Bij aankomst in Londen hadden we niets. Geen huis, geen meubels, geen baan voor mij, geen telefoonabonnement, geen bankrekening, en ga zo maar door. Nick sliep de eerste weken in een huis van een vriend en nog even in een hostel. Hij heeft toen in zijn eentje een kamer weten te huren, waar ik ook bij aankomst bij kon. 

We regelden alles dat we moesten hebben om in Engeland te kunnen wonen en werken (lees hier meer over alles dat je daarvoor nodig hebt), wat op veel momenten ontzettend frustrerend kon zijn.

Stapje voor stapje kregen we betere banen (vooral voor mij, ik begon als oppas op de dochter voor Nick zijn baas en ben toen gaan freelance schrijven, nu heb ik mijn eigen bedrijf!), een leuke vriendengroep en een fijner huis (we gingen van een huis delen naar een eenkamer appartement, naar nu een tweekamerappartement in een betere buurt).

We hadden in Sydney al ervaren hadden dat we binnen twee jaar van helemaal niets naar een fijn leven konden gaan in een nieuw land. Daarom hebben we altijd geweten dat dit ook in Engeland zou lukken. Natuurlijk waren er ook tegenslagen en kozen we zeker niet de makkelijke weg. We hebben de gok toch gewaagd en zijn hier uiteindelijk ontzettend gelukkig van geworden. 

Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester
Foto Credit: Canva

Excuses om NIET te Verhuizen naar het Buitenland

Je kent misschien wel de uitspraak dat er 1000 redenen zijn om iets NIET te doen, maar dat je eigenlijk maar 1 reden nodig hebt om iets WEL te doen. Wij zijn het hier ontzettend mee eens! 

Als jij in je hart graag eens in het buitenland wilt wonen, ga dan eens voor jezelf na wat voor redenen je bedacht hebt om dit niet te doen. Misschien is het een van de volgende: 

 • Ik ben te oud…
 • Ik ben te jong…
 • Ik heb niet genoeg geld…
 • Ik heb niet de juiste opleiding…
 • Ik kan misschien geen werk vinden…
 • Ik ben te impulsief…
 • Ik ben te laat…
 • Ik heb het te druk…
 • Ik vind het eng…
 • Ik ga vast heimwee krijgen…
 • Ik heb dit nooit eerder gedaan…
 • Ik ben bang te mislukken…
 • Ik maak me zorgen om wat anderen ervan vinden…

Al deze excuses klinken misschien best geldig, maar als je er verder over gaat nadenken, is dat wel echt zo? Weet je dit 100% zeker?

Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester

Redenen om WEL te Verhuizen naar het Buitenland

Wat als je het volgende zou zeggen:

Over Leeftijd

 • Ik ben te oud… Er is gelukkig geen leeftijdsgrens aan het kiezen voor een leven waar je gelukkig van wordt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die bijvoorbeeld pas hun droombaan vonden toen ze al boven de 65 (of nog ouder) waren! Het is nooit te laat om je leven compleet om te gooien. De enige die dit in de weg staat ben ik zelf! 
 • Ik ben te jong… Misschien ben ik te jong om alles zelf te kunnen regelen. Maar wat zijn opties die mijn opleiding bieden qua uitwisseling of stage-ervaring? Misschien kan ik een taalschool voor een paar weken doen om te beginnen? 

Over Geld & Werk

 • Ik heb niet genoeg geld… Londen is een dure stad en ik zal zeker op mijn geld moeten letten. Er zijn zoveel mogelijkheden om op een budget in Londen te leven (van een huis delen tot besparen op boodschappen en gratis activiteiten), dat het goed te doen is. En ik kan altijd besluiten net even buiten Londen te wonen, waar de kosten een stuk lager liggen! 
 • Ik heb niet de juiste opleiding… Er zijn meer wegen die naar Rome leiden (nou Londen dan, haha). Misschien moet ik me laten bijscholen. Dat is op de lange termijn niet zo’n probleem – zie het als een leerervaring!
 • Ik kan misschien geen werk vinden… Misschien moet ik een stapje terug doen. Moet ik werk doen dat minder betaald of iets anders is dan dat ik graag zou willen doen. Daar ben ik op voorbereid. Ik geef mijzelf de tijd om te laten zien wat ik in huis heb en iets op te bouwen! 

Over Jezelf

 • Ik ben te impulsief… Ik ga mij goed inlezen op wat ik nodig heb voor de overstap. Ik maak een 1/2/5-jaren plan voordat ik de beslissing maak.
 • Ik ben te laat… Ik ben misschien te laat voor één bepaalde kans. Maar er komen zeker nog meer kansen die waarschijnlijk beter voor mij zijn.
 • Ik heb het te druk… Iedereen heeft maar 24 uur in een dag. Maar het is ieder hoe we deze uren indelen. Het gaat om prioriteiten stellen.

Over Angsten & Twijfels

 • Ik vind het eng… Iets nieuws doen is altijd eng, maar wat ik ervoor terugkrijgt zal zeker de moeite waard zijn, ik kan het! 
 • Ik ga vast heimwee krijgen… Ik mis mijn familie en vrienden, maar dit wil niet zeggen dat ik ze nooit meer zie of spreek! Ik zal er misschien meer moeite voor moeten doen om contacten te onderhouden. Ik zal daarom iets vaker bellen/schrijven/op bezoek gaan/mensen uitnodigen. Mijn familie begrijpt vast dat ik hun mis. Maar ze begrijpen dat ik ook heel erg geniet en leer van mijn tijd in het buitenland!
 • Ik heb dit nooit eerder gedaan…  Als ik het niet probeer, dan zal ik nooit weten of ik het kan
 • Ik ben bang te mislukken… We maken allemaal fouten, maar bijna geen enkele beslissing is echt definitief, ik kan altijd terug!
 • Ik maak me zorgen om wat anderen ervan vinden… Het belangrijkste is dat ik mijn eigen hart volg, want het is MIJN leven en niet dat van iemand anders

Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester
Foto Credit: Canva

Ja, Maar Brexit Dan?

Natuurlijk speelt met een verhuizing naar Engeland ook de veranderingen die de Brexit met zich mee gaat brengen mee in je beslissing. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat ook dit niet iets is dat je tegen zou moeten houden.

Er zullen zeker een aantal dingen veranderen. Je zult een werkvisum nodig hebben wat voor heen niet hoefde. Dat was ook zo toen wij in Australië gingen wonen. Dat maakt de zaken misschien iets gecompliceerder om te regelen, maar zeker niet onmogelijk.

Als ze het zo moeilijk zouden maken om het land in te komen als buitenlander, dan zou het land op een gegeven moment half leeg zijn denk ik, haha! 

Kortom, laat het meespelen van de Brexit geen reden zijn om jezelf een excuus te geven om te willen verhuizen naar Engeland. Het zal altijd mogelijk blijven hier te komen als je het echt wilt, ga daar maar vanuit! 

Ben ik te [vul in] om te gaan wonen in het buitenland? || The London Tester

Geluk Beproeven in het Buitenland

Danny schrijft in zijn mail dat hij het geluk wil gaan beproeven in Engeland, maar ik denk dat er misschien andere woorden gebruikt moeten worden voor zijn keuze als dit iets is dat hij echt, echt wilt gaan doen.

Voor mij klinkt ‘geluk beproeven’ namelijk passief: je gaat naar een ander land… dan gebeurd er *iets*… en dan ben je gelukkig. Nou, zo werkt het helaas niet!

Natuurlijk begrijp ik dat Danny niet echt denkt dat het geluk hem zomaar zal komen aanwaaien in Engeland, maar ik denk wel echt dat het belangrijk is om bij het uitspreken van wensen woorden te gebruiken die ervoor zorgen dat het niet alleen een wens blijft, maar dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Als er namelijk iets is dat we in onze 8+ jaar in het buitenland wonen geleerd hebben, is dat er alleen iets veranderd als je er ook echt zelf werk van maakt. Je kunt niet verwachten dat er iets veranderd als je dag in, dag uit hetzelfde doet. Je kunt niet verwachten dat als je aankomt in een nieuw land, dat de vlag uithangt en je precies hetzelfde kunt doen qua leven en werk zoals je dat in Nederland had. Elke verandering in je leven kost tijd en je zult je moeten aanpassen op ALLE gebieden, zo is het nou eenmaal. 

Blijf Niet Zitten Waar Je Zit

Schrijfster Rita Mae Brown beschreef dit ooit mooi (deze quote wordt vaak aan Einstein toegeschreven trouwens, maar dat even terzijde): “The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results“. Ofwel: de definitie van waanzin is steeds weer opnieuw hetzelfde doen en andere resultaten verwachten.  

Als je maar blijft denken aan alle dromen die je voor je eigen leven hebt, maar ze altijd gelijk neerschiet met excuses waarom je iets niet zou kunnen doen of waarom je ergens nog op wacht voordat je iets kunt doen, dan blijf je zitten waar je zit. Zo simpel is het. 

Het enige dat we als mensen moeten doen is eten en drinken volgens mij, maar de rest heb je redelijk in je eigen hand! De toekomst is voor zover ik weet door niemand vastgelegd en dus is het enige waar je controle op kunt hebben wat je vandaag doet in je leven. Als dat is dat je graag naar Engeland wilt verhuizen… Go for it! 

Ten Slotte Nog Dit…

Denk eraan dat niets echt voor altijd is, Nederland is super dichtbij en als je na 1-2 jaar denkt ‘dit is toch niets voor mij’, wat houdt je tegen om dan weer gewoon terug naar Nederland te gaan?

Dat is geen afgang, dat is een levensles die je geleerd hebt en een stap die het merendeel van de mensen nooit zou hebben durven nemen. Daar kun je alleen maar trots op zijn. 

Iets veranderen in je leven is moeilijk, absoluut, en je zult er hard voor moeten werken en moeten blijven volhouden om je dromen na te jagen, maar ik weet zeker dat je het kunt en dat je het verdiend om het leven te leiden dat je graag wilt.

Het is ten slotte het enige leven dat je zult hebben, dus je kunt er maar beter van genieten. Volg je hart en alles komt goed! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

PRAKTISCHE INFORMATIE

THE LONDON TESTER EXPAT DOSSIER

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.