Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester

Oud en Nieuw Londen Ervaringen: Tips voor het Zien van Vuurwerk, Feestjes en Activiteiten

Een van de dingen die wellicht hoog op je Bucket List staat als je deze winter naar Engeland komt, is Oud en Nieuw in Londen vieren en het vuurwerk in Londen op Oudejaarsavond zien (hier ‘New Year’s Eve‘ genoemd).

In deze blog lees je onze persoonlijke oud en nieuw Londen ervaringen.

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

COMPLETE GIDS OUD & NIEUW LONDEN

Oud en Nieuw Londen Ervaringen - Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester

VERSCHIL OUD & NIEUW NEDERLAND LONDEN

Een groot verschil met het vuurwerk op Oudejaarsavond in Nederland is dat je in Londen met Oud en Nieuw niet zelf vuurwerk mag afsteken. Op zich wel zo veilig natuurlijk, maar dit betekent ook dat er alleen rondom de Thames een grote vuurwerkshow is. Verder gebeurd er qua vuurwerk eigenlijk niets.

Ben je gek op de sfeer van vuurwerk met Oud & Nieuw, dan moet je dus de enorme mensenmassa in, want er is geen traditie van het gezellig buiten de buren feliciteren onder het genot van een oliebol (kennen ze hier niet), of met een groep vrienden de straat op met de champagne terwijl je kijkt naar het vuurwerk.

Natuurlijk worden er best hier en daar huisfeestjes georganiseerd, maar dan zonder de geur van strijkers, rotjes en Chinese matten. En als toerist krijg je hier natuurlijk niet echt iets van mee.

Ben je in Nederland meer van het thuisblijven tijdens Oud & Nieuw, dan zijn er in Engeland ook geen lekkere oudejaarsconferences van bekende cabaretiers zoals wij die in Nederland kennen op de TV. De BBC zal de vuurwerkshow Londen uitzenden en dan is er verder meestal wel een muziekshow en shows met ‘bekende’ mensen, maar dat was het dan wel weer. En als je helemaal naar Londen komt, wil je waarschijnlijk ook wel meer dan alleen maar voor de TV in je hotel zitten…

Dus wat kun je dan het beste doen?

Toen wij in Londen woonden vlogen wij zelf eigenlijk altijd naar Nederland om Oud & Nieuw te vieren, vanwege bovenstaande redenen, maar in deze blog heb ik zoveel mogelijk informatie over Oud en Nieuw in Londen voor je verzameld, zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou de beste opties zijn.

Ik hoop dat je het handig vindt en dat je een toptijd met de jaarwisseling Londen zult hebben deze winter!


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.


KAARTJES KOPEN VOOR VUURWERK LONDEN

De show rondom het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw Londen begint om 8 uur ‘s avonds op 31 december (meestal zijn er lichtprojecties en is er muziek met DJ vanaf ongeveer 9 uur ‘s avonds) en vanaf 12 uur gaat het Londen vuurwerk los tot ongeveer kwart over 12, daarna zal er nog wat muziek zijn tot iedereen weg is.

Een paar jaar geleden kon je gewoon naar de rivier (aan de kant van Victoria Embankment, dus aan de overkant van het reuzenrad, waar ook de Big Ben staat) lopen om het vuurwerk te zien, maar sinds 2014 moet je hier een kaartje van 10 pond voor kopen.

LET OP: Zonder kaartje kom je echt niet binnen, dus ga dit ook niet proberen, want het is er al druk genoeg! Er zullen 100% zeker GEEN kaartjes ter plekke nog te koop zijn. 

De eerste ronde tickets is altijd heel snel weg (rond september), maar vaak komt er in november nog een tweede ronde, dus je kunt geluk hebben.

Het beste is om je op de website van de Mayor of London in te schrijven voor ‘Ticket Alerts’, zodat je op de hoogte blijft van de verkoop. Check de website daarvoor hier (filter op evenementen in Londen, er komt op een gegeven moment een aankondiging over “London New Years Eve Fireworks“).

De officiële kaarten komen alleen van ‘See Tickets‘, je kunt t/m 4 kaarten per persoon kopen. Ook als je in het buitenland woont kun je kaarten krijgen, die je dan ergens in Londen moet ophalen. 

OUD EN NIEUW LONDEN: WAAR HET VUURWERK ZIEN?

Het gebied rondom de rivier de Thames is ingedeeld in kleurenzones:

 • Blue Area – Het gebied op Victoria Embankment vanaf Westminster Bridge tot Embankment Underground station. Vanaf hier heb je recht zicht op de London Eye, dus aan de overkant van het water en is in mijn mening de beste plek om te staan.
 • Green Area – Het gebied achter de London Eye, aan de kant waar het reuzenrad dus zelf staat.
 • Pink Area – Alleen op Waterloo Bridge. Vanaf hier heb je deels zicht op de London Eye.
 • Red Area – Het gebied op Victoria Embankment van de Embankment tube tot Temple Avenue. Dit is nog een stukje verder weg dan de Pink Area.
 • White Area – Alleen op Westminster Bridge. Vanaf hier heb je deels zicht op de London Eye, maar dan best dichtbij. Lijkt me na de Blue Area de beste plek.

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Feestjes en Activiteiten || The London Tester
De getallen op deze oud en nieuw London kaart laten de entreepoorten zien (staat op je ticket!), de kleuren zijn de diverse kleurenzones.

ZONES VOOR VOOR VUURWERKSHOW LONDEN

Let erop dat je je kaartje moet printen (niet op je telefoon laten zien dus) en dat er op je kaartje precies staat welke ingang je moet nemen. Een andere ingang kom je dan ook niet in. Er staat ook bij welke stations worden aangeraden. Houdt er rekening dat veel vervoer op de avond aangepaste tijden heeft en reken altijd extra tijd om bij je zone te komen

Je moet de toegangspoort van je zone door binnen de tijd die er op je kaartje staat. Bij allemaal in ieder geval tussen 8:30 en 10:30, bij enkele zones iets eerder, check je kaartje hiervoor, anders kom je niet binnen. Ik zou sterk aanraden er voor 9 uur te zijn.

Er kan bij binnenkomst naar je identificatie gevraagd worden, dus neem die ook zeker mee.

Denk er verder aan dat je na het binnengaan van de kleurenzone deze niet meer kunt verlaten. Nou ja, dat kan natuurlijk altijd in principe, maar als je eruit gaat, kan je dus NIET meer terug.

OVERIGE ZAKEN OM AAN TE DENKEN

 • Dit evenement is NIET geschikt om met hele kleine kinderen heen te gaan. Buggies komen er ook niet in, net als backpacks en stoeltjes of iets dergelijks. Je moet LANG staan.
 • Als het regent is er GEEN beschutting. Houdt hier dus in je kleding rekening mee, het kan behoorlijk koud en nat worden dus!
 • Je mag je eigen eten en drinken meenemen, ook alcohol (maar niet belachelijk veel). Glas is verboden. Je kunt ook ter plekke eten en drinken kopen.
 • Het bereik op je telefoon zal slecht zijn, spreek duidelijk van tevoren met mensen ergens af als het nodig is. Er is in de vakken ook geen wifi.
 • Er zullen genoeg toiletten zijn in elk vak, inclusief toiletten voor mensen met rolstoel.
 • Het is voor en na het evenement niet mogelijk om de rivier over te steken! Het gebied Westminster en de Golden Jubilee bruggen sluiten vanaf 2 uur ‘s middags. Waterloo Bridge gaat vanaf 4 uur ‘s middags dicht. Je moet dus de metro nemen als je naar de overkant wilt.
 • Als je in een hotel rondom de kijkzones verblijft, dan kunnen ze polsbandjes uitdelen aan gasten om vanaf hun gebouw te kijken naar het vuurwerk. Vraag dit altijd eerst bij je hotel voordat je boekt! Voor alle hotels die dit niet aanbieden moet je dan ook een kaartje kopen.

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Feestjes en Activiteiten || The London Tester
Vuurwerk Engeland – Het ziet er prachtig uit op deze foto, maar houdt er rekening mee dat je het vuurwerk NIET op deze manier gaat zien. Dit is echt iemand zijn Photoshop-werk, helaas. (Credit: Canva)

MIJN EIGEN ERVARING MET OUD & NIEUW IN LONDEN

In 2013 ging ik zelf met een groep vrienden naar de rivier de Thames om het vuurwerk te bekijken. We hadden een plek schuin tegenover de London Eye (het grote reuzenrad) en waren er helemaal klaar voor. Toen begon het te regenen, waardoor iedereen zijn paraplu opstak. Het vuurwerk veroorzaakte zoveel rook op het water, dat je amper een paar meter voor je uit kon zien. Het prachtige vuurwerk hadden we dus 10 keer beter op de televisie kunnen zien.

Was het gezellig? Ja hoor, absoluut! Was het druk? Oh mijn hemel, zeker weten! Zou ik het ooit nog eens doen? Om heel eerlijk te zijn… waarschijnlijk niet.

Overdag hadden we door de stad gelopen en de meeste highlights gezien met ons bezoek. Daarna gingen we uit eten. Het was megadruk, maar we vonden zowaar zonder reservering een tafel bij Café Rouge in Charing Cross, wat erg gezellig was. Na het kijken van het vuurwerk gingen we voetje-voor-voetje door de mensenmassa weer naar huis, waar we het verder zelf gezellig maakten. Het was zeker een leuke ervaring, maar het vuurwerk was best wel een beetje teleurstellend omdat je het gewoon niet echt goed kon zien.

De meeste locals in Londen gaan over het algemeen dan ook niet echt het vuurwerk bekijken, maar ze gaan wel naar veel feestjes ‘s avonds die ik verder in deze blog voor je opgesomd hebt. Als je Oud & Nieuw dus niet als toerist wilt doen, zou ik het vuurwerk lekker overslaan en naar de wijken Shoreditch, Soho, Camden of Brixton trekken en daar te gaan feesten of heerlijk uit eten te gaan.

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester
FotoPaul Williams, CC BY-ND 2.0
(onze eigen foto’s waren nog slechter dan dit helaas…)

RIVER CRUISE LONDEN OUD EN NIEUW

Geen kaartje kunnen bemachtigen voor het Vuurwerk Londen langs de rivier? Dan heb je nog de optie om het vuurwerk in Londen vanaf het water te zien met City Cruises.

Ik waarschuw je vast: dit gaat je flink wat geld kosten, maar er zit van alles bij de cruise en is wel een hele toffe ‘once in a lifetime‘ ervaring!

Hier kun je meer informatie vinden:

FEESTJES OUD EN NIEUW LONDEN

Als je geen zin hebt in een al te grote mensenmassa, maar je wilt toch graag ergens een feestje bouwen, dan heb je in Londen geluk. Er zijn ontzettend veel New Year’s Eve Parties door de hele stad!

Je moet hier van tevoren kaartjes voor kopen. Dus hier een overzicht van een aantal leuke feestjes waar je misschien interesse in hebt:

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester
FotoS Pakhrin, CC BY 2.0
Houdt er rekening mee dat de Big Ben de komende jaren in de steigers staat!

THE LONDON TESTER HOTSPOTS

Ontdek de leukste plekken in Londen waar je lekker kunt eten en drinken, shoppen tot je er bij neervalt, of even heerlijk kunt relaxen.

COCKTAILBARS EN RESTAURANTS OUD & NIEUW LONDEN

Londen staat bekend om de enorme hoeveelheid bars en restaurants, dus als je een foodie bent kun je hier je hart ophalen. Tijdens Londen Oud en Nieuw zijn er veel cocktailbars en restaurants die speciale menu’s hebben. Wederom prijzig, maar zeker een unieke ervaring.

Natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ restaurants die open zijn tijdens oudejaarsavond Londen, maar ik kan je aanraden altijd even te checken en zeker een reservering te maken.

Hier een overzichtje van een aantal toppers met speciale menu’s voor Oud & Nieuw:

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester
Foto: Pixabay

WINTERMARKTEN EN FESTIVALS OM NIET TE MISSEN

Oud en Nieuw Buitenland: Kom naar Londen! Tot begin januari zijn er in Londen ontzettend veel winterfestivals aan de gang, die je natuurlijk perfect op oudejaarsdag kunt bezoeken.

We hebben in vorige blogs hier al een handig overzicht voor je van gemaakt, dus klik snel verder:

Oud en Nieuw Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester
Oud en Nieuw Londen – Foto: Pixabay

LONDEN NIEUWJAARSDAG PARADE

Heb je alle feestjes van oudejaarsavond overleefd? Dan is er op nieuwjaarsdag nog een groot feest te vieren. Er gaat namelijk een enorme parade van Piccadilly naar Parliament Street, met meer dan 8500 artiesten uit meer dan 20 landen. 

De route gaat onder andere langs Piccadilly Circus, Lower Regent Street, en Trafalgar Square. Deelnemers zijn onder andere groepen met antieke auto’s, high school drumbands, acrobaten, samba bands, paarden, steltlopers, dansers uit bekende West End shows en nog veel meer!

Dit nieuwjaar Londen evenement is gratis, dus kom vroeg voor een plekje (de stoet gaat vanaf 12 uur ‘s middags van start), maar je kunt voor 30 pond een kaartje voor een van de tribunes kopen.

Lees meer op: www.lnydp.com >>

Oud en Nieuw in Londen Vieren? Tips voor het Zien van Vuurwerk, Cruises, Feestjes en Activiteiten Overdag || The London Tester
London Oud en Nieuw Foto Credit: Matt Sprake / Fameflynet

Heb jij jouw Oud en Nieuw Londen Trip al geboekt?

THE LONDEN TESTER WENST JE EEN GEWELDIG NIEUW JAAR!


TIP: OYSTER CARD

Ik kan je aanraden voor je bezoek aan Londen een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Dit is een handig plastic pasje waar je geld op kan zetten om te reizen met het openbaar vervoer in Londen. Dit kan je veel geld schelen!


Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

Tip de Redactie van The London Tester

DE LEUKSTE WIJKEN IN LONDEN

Wil je weten welke leuke wijken in Londen de moeite zijn om te bezoeken? The Londen Tester wijst je graag in de goede richting.

Delen / Bewaren:

2 gedachten over “Oud en Nieuw Londen Ervaringen: Tips voor het Zien van Vuurwerk, Feestjes en Activiteiten”

 1. Ohhh dankjewel voor de tips! Ik wil al een tijdje zo graag naar London tijdens oud & nieuw 😀 Wel jammer dat je daar niet je eigen vuurwerk mag afsteken.
  Grtjs Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.