Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

Werken in Londen – Een Complete Gids om Werk te Vinden in Engeland!

Ben jij van plan om binnenkort naar Groot-Brittannië te verhuizen en daar te gaan werken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan hebben we dit artikel voor jou geschreven! We hebben het hieronder steeds over werk vinden in Londen, maar natuurlijk is alles van toepassing op alle steden en dorpen in Engeland, Schotland en Wales.

We zullen het hebben over het werk vinden via een werkgever, maar ook over hoe je als freelancer aan de slag kunt.

 

Als je nog aanvullende vragen hebt, laat het ons dan zeker weten.

 

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

Werk Vinden in Londen

We zullen je stap-voor-stap langs alle zaken leiden die je helpen bij het vinden van werk in Londen, in de volgorde die wij zelf ook hebben aangehouden. Als je meer wilt weten over het verhuizen naar Londen en wat je moet regelen als je hier wilt wonen, dan verwijzen we je graag naar de volgende pagina’s op onze site:

 

 

1. National Insurance

In Groot-Brittannië kennen ze geen BSN (Burger Service Nummer), maar moet je om te kunnen werken een zogenaamd NI-Number (National Insurance Number) aanvragen (Britten krijgen dit nummer vanzelf). Ze noemen dit ook wel een NINO en het is het allereerste dat je nodig hebt om in Londen te gaan werken, wat voor werk dit dan ook zal zijn!

 

Je NINO wordt naast de administratie van de National Insurance ook onder andere gebruikt voor sommige doelen binnen het belastingsysteem door de HM Revenue and Customs (HMRC), je werkgever, de Department for Work and Pensions (als je staatssteun aanvraagt), je lokale gemeenteraad (als je huursubsidie aanvraagt), de Electoral Registration Officers (om je identiteit te checken als je je inschrijft om te gaan stemmen), de Student Loan Company (als je een studentenlening aanvraagt), je pensioenfonds, je aanbieder van je Individual Savings Account en nog wat andere partijen. Check altijd de website van de overheid als iemand je om je NINO vraagt en je niet zeker weet of ze hier wel recht op hebben.

 

Je NINO is persoonlijk, niet overdraagbaar en verplicht als je werk wilt vinden. Je kunt een NINO pas aanvragen als je al in Groot-Brittannië bent. Hiervoor moet je een telefonische afspraak maken. Meer hierover kun je op deze website vinden: gov.uk/apply-national-insurance-number

 

National Insurance number application line
Telefoon: 0800 141 2075 
Telefoon: 0800 141 2438
Maandag tot Vrijdag – 08:00 tot 18:00

 

Na het aanvragen krijg je van Jobcentre Plus een verzoek om op gesprek te komen en dan moet je vertellen waarom je een NINO nodig hebt (omdat je hier gaat wonen en wilt werken) en hoe je woonsituatie is. Je moet ook je paspoort meenemen.

 

Dan is het even wachten en krijg je je NINO op een brief in de post. Je NINO moet je vervolgens aan je werkgever doorgeven (als je die hebt), zodat hij je kan betalen.

 

 

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

 

2. Portfolio / CV

Net als dat je een baan in Nederland gaat zoeken, moet je in Engeland ook een goed portfolio en/of C.V. hebben. In het Engels is een C.V. een Resume en deze komt in grote lijnen overeen met hoe we die in Nederland opstellen. Zorg dat de volgende punten erin staan:

 

 • Contactgegevens 

Deze informatie zet je bovenaan je C.V, zonder kopje erboven:

Nienke Krook

1 Flat Name, 1 Street Name

London A00 0AA

Telephone: (+44) 7 0000 000 00

[email protected]

website / linkedin

 

BONUS TIP: Het updaten van je LinkedIN is echt belangrijk! Dit social media platform wordt in Engeland veel gebruikt en daar kun je echt binnen elke beroepsgroep wel werk mee vinden. Zeker als je als freelancer aan de slag wilt, kan het hebben van LinkedIN echt in je voordeel werken.

 

Denk er als freelancer ook aan om een goede website te hebben waarop je jezelf goed profileert. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, in principe is één pagina met daarop links naar je werk voldoende. Ik kan je aanraden om eens naar websites van mensen uit hetzelfde vakgebied als jij te kijken om te zien hoe zij dit hebben aangepakt.

 

Je kunt je ook eenvoudig aanmelden bij gratis sites zoals about.me of clippings.me, etc.

 • Personal Profile

Persoonlijke samenvatting van je sterkste punten. Pas deze tekst aan op de functie waar je op solliciteert. Dit stukje hoeft niet heel lang te zijn, hou het op maximaal 5 regels. Het gaat er alleen om dat je duidelijk laat zien waarom je geschikt bent voor deze baan.

 • Education 

Nu ga je je opleidingen noemen, beginnend met je meest recent genoten opleiding. Het vertalen van je opleiding naar het Engels kan soms lastig zijn (hier is een goede site om dat te doen: context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels), maar hier zijn wat handige termen:

 

Hons: diploma behaald met onderscheiding

PhD: doctoraat

MA / MSc: master (in kunsten of wetenschap)

BA / BSc: bachelor (in kunsten of wetenschap)

A-level: je belangrijkste vakken tijdens je middelbare opleiding

VWO = pre-university education

HAVO = Higher General Secondary Education

MAVO = Lower General Secondary Education

 

Belangrijk is altijd om aan te geven hoe lang je opleiding was en of je daar werkervaring bij gedaan hebt, al kunnen sommige werkgevers dit laatste niet relevant vinden, omdat veel dingen in Engeland echt anders zijn dan in Nederland en je kwalificaties simpelweg niet erkend worden. Nick moest bijvoorbeeld als architect toch ook nog in Engeland een aanvullend certificaat halen om zichzelf echt architect te mogen noemen.

 

 

 • Employment / Work History / Experience

Ook bij het noemen van je werkervaring begin je met je meest recent baan. Naast de naam van het bedrijf, noem je ook je functie (position) en schrijf je op wat je werkzaamheden waren.

 • Skills and Qualifications

Ben je nog ergens goed in of heb je nog aanvullende vaardigheden. Dan noem je deze hier. Bijvoorbeeld:

Fluent in English and Spanish
Oral proficiency
Good clarity of expression (written and oral)
Proficient in word processing
Type 70 words per minute

 • References

Referenties zijn erg belangrijk in Groot-Brittannië, dus zorg altijd dat je die van je laatste baan/banen hebt. Je noemt de naam, tussen haakjes zijn/haar functie, het bedrijf en dan een adres en telefoonnummer. Zorg er natuurlijk wel voor dat je deze mensen op de hoogte stelt hiervan, want ze gaan zeker gebeld worden!

Eventueel kun je schrijven: References available upon request. 

 

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

3. Netwerken en Agency’s

Waar je ook wilt gaan werken in de wereld, je zult een beetje pro-actief moeten zijn en zelf actief je best moeten doen om een baan te krijgen. Ga dus binnen je beroepsgroep op zoek naar relevante netwerk evenementen en schrijf je in bij verschillende agency’s. Vooral het netwerken is belangrijk als je als zelfstandige/freelancer aan de slag wilt!

 

De makkelijkste baantjes om te krijgen zijn het zelfde als in Nederland (zaken als callcenters bijvoorbeeld), maar uiteindelijk gaat elke baan om mensen en is het krijgen van een baan vaak ook een kwestie van jezelf goed presenteren en kwaliteiten van jezelf aanbieden waar de werkgever naar op zoek is. In Londen zijn hier gelukkig superveel mogelijkheden voor.

 

Hier zijn een aantal handige sites met netwerkmogelijkheden:

Hier de beste co-working plekken in Londen (een van de beste steden als het om flex plekken gaat!):

 

Hier de meest bekende agency’s:

 

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

4. Facebook Groepen

Er zijn een aantal handige Facebook groepen voor Nederlanders in Londen waar je ook met vragen rondom het krijgen van werk terecht kunt:

 

 

5. Solliciteren

Als je een leuke vacature hebt gevonden waar je op wilt reageren (maar ook als er geen vacature is en je gewoon een open sollicitatie wilt sturen, kan nooit kwaad, tenzij ze duidelijk aangeven dat dit geen zin heeft), is het tijd om je CV nog een keertje te checken en eventueel iets op deze functie aan te passen en je cover letter (sollicitatiebrief te schrijven).

 

Dit moet er allemaal in staan:

 • Contactgegevens: Naam, Adres, Email, Telefoonnummer (bovenaan, rechts)
 • Datum (onder contactgegevens)
 • Contactgegevens van de geadresseerde: Naam, Titel, Bedrijf, Adres (linkerkant van het papier)
 • Onderwerp:  Re: customer service representative opening (of wat de functie dan ook is, linkerkant van het papier)
 • Aanhef: Dear Ms. X (of als je dit niet weet: Dear Sir or Madam, linkerkant van het papier)
 • Introductie 2-3 alinea’s (hou het kort en bondig en herhaal alleen dingen uit je CV als ze echt heel belangrijk zijn voor de functie)
 • Afsluiting: Yours Faithfully (officieel) of Yours Sincerely (alleen als je ze al kent/goede relatie hebt), gevolgd door je naam
 • Handtekening (geschreven of digitaal)

 

Zorg ervoor dat je bij aankomst in Londen een telefoon regelt, want werkgevers zullen je vrijwel altijd even willen bellen. Omdat je waarschijnlijk nog geen bankrekening en misschien nog niet eens een huis hebt (en je volgens Britse begrippen dus niet bestaat, lees onze blogpost over wonen in Londen over deze vreemde constructie van proof of address), kun je geen abonnement afsluiten, maar er zijn prima opties voor prepaid kaartjes:

 

 

Heb je je gesprek gehad (bij enkele grote bedrijven doen ze dit ook soms via de Skype, dus kan het al als je nog in Nederland woont), is alles goed gegaan en heb je de baan gekregen? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je onderhandelingskwaliteiten te testen. Denk eraan om naast een goed salaris (zeker niet minder dan je in Nederland zou krijgen accepteren, lonen liggen hier best wat hoger in de meeste sectoren, je zou zeker 18.000-20.000 pond per jaar minimum moeten kunnen krijgen) ook te onderhandelen over bijvoorbeeld zaken als reiskosten (openbaar vervoer is duur en met de auto naar je werk is in 90% van de gevallen echt geen optie!), aantal vrije dagen (denk eraan dat Engeland veel minder vakantiedagen heeft dan Nederland en ze niet aan vakantiegeld doen!) en pensioen.

 

Enkele grotere bedrijven hebben ook de mogelijkheid om je een relocation package aan te bieden waar bovenstaande inzit, soms zelfs met (tijdelijke) huisvesting en verhuiskosten en vliegtickets erbij. Dit is zeker niet overal mogelijk, maar als je niets vraagt, krijg je ook niets!

 

 

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

 

Overige Informatie

 

Voor meer informatie over het werken in het Verenigd Koninkrijk, kan ik je aanraden nog even de website van de Nederlandse Ambassade in Londen uit te pluizen: www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/werken-in-het-buitenland/verenigd-koninkrijk

 

Als je als zelfstandige aan de slag wilt, dan zul je je bedrijf moeten registreren als Sole Trader of Private Limited Company. Hier kun je daar meer informatie over vinden:

 

 

Ik hoop dat je deze tips handig vind en dat je nu met een beetje meer focus een baan kunt gaan zoeken in Engeland! Ik wens je veel succes! Laat je ons weten als het gelukt is?!

 

 

BEWAAR OP PINTEREST:

Hoe Snel Werk Vinden in Londen? (Een Complete Gids) || The London Tester || #Londen #Engeland #GrootBrittannie #Werk #WerkVinden #Solliciteren #Sollicitatie #WorkingAbroad #London #England #GreatBritain

 

 

 

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.