De 10 Grootste Cultuurverschillen Tussen Nederland En Engeland (En Hoe Wij Daarmee Omgaan Elke Dag) || The London Tester

De 10 Grootste Cultuurverschillen Tussen Nederland En Engeland (En Hoe Wij Daarmee Omgaan Elke Dag)

Voordat we naar Londen verhuisden hadden we niet gedacht dat er zoveel cultuur verschillen tussen Nederland en Engeland zouden zijn! Londen is toch net zoiets als Amsterdam zou je denken, maar dan ietsje groter, of niet? 

Nou, niet dus!

We wonen inmiddels bijna vier jaar in Londen en zijn er door vallen en opstaan toch echt wel achter dat er een aantal grote verschillen tussen Nederland en Engeland zijn op het gebied van gedrag van mensen en gewone dagelijkse bezigheden.

En dan hebben we het niet eens over het rijden aan de ‘verkeerde kant’ van de weg, het dragen van schooluniformen of nog steeds niet overal van het begrip mengkranen gehoord te hebben (het is een ding).

Nee, vandaag delen we de verschillen met je waar we zelf het meeste aan moesten wennen. En waar de Britten waarschijnlijk ook het meeste aan ons moesten wennen, om heel eerlijk te zijn: 

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

CULTUURVERSCHILLEN NEDERLAND ENGELAND

De 10 Grootste Cultuurverschillen Tussen Nederland En Engeland (En Hoe Wij Daarmee Omgaan Elke Dag) || The London Tester

01. Hollandse Directheid

Ja, ja, we weten het, Hollanders zijn direct. Maar nee mensen, je hebt nog niet half door hoe direct je bent voordat je hier een tijdje gewoond hebt, geloof me. Engelsen vertonen soms echt fysieke angst als je ze recht in het gezicht zegt dat iets je niet bevalt.

Ze weten gewoon echt niet hoe ze daar op moeten reageren, behalve dan door heel veel sorry zeggen (zie punt #2). Dit is namelijk iets wat een echte Brit NOOIT (uitzonderingen daargelaten natuurlijk) zou doen.

Britten bedoelen regelmatig iets anders dan wat ze zeggen, dus ga er dus nooit zomaar vanuit dat als je iets met iemand afspreekt dit ook doorgaat als je daar niet uitdrukkelijk om gevraagd hebt. Of dat iedereen na een vergadering ook echt gaat doen wat hij/zij afgesproken heeft.

Het is even wennen en zeker frustrerend voor de directe Nederlander die graag de daad gelijk bij het woord gevoegd ziet, maar dan weet je het vast. Voor als je net zo ongeduldig en een flapuit bent zoals ik…

02. I’m So Sorry!

De Engelsman is altijd ‘sorry‘ voor iets. Of het nou zijn schuld is of niet. Als je hier bewust op gaat letten lach je je kapot, maar je hoort hier de hele dag door ‘sorry‘, ‘excuse me‘ en ‘pardon me‘ en stiekem is dit ook wel een klein beetje om gek van te worden. Maar wij worden dan ook wel vrij snel gek van dingen hoor, dus need dit met een korrel zout.

Nick heeft zichzelf al sinds week 3 bijvoorbeeld voorgenomen zich helemaal nergens meer voor te verontschuldigen. Hij zegt alleen nog maar ‘thank you‘. Mensen gaan soms maar met een grote boog om hem heen. Niet zonder eerst sorry te zeggen, natuurlijk. 

Het ‘sorry zijn’ heeft natuurlijk een beetje met het confrontatie-vermijdende gedrag te maken waar we bij punt #1 over schreven. Door het verontschuldigen lijken de Britten zich vast voor alles dat eventueel komen gaat in te dekken.

Je kunt hier iemand expres keihard voor de voeten lopen en nog ‘sorry’ te horen krijgen. Dan betekent het meer ‘sorry – you shit squirrel, move out of my way!‘. Maar dat deel hoor je dan niet.

In Nederland zou je toch minstens een paar keer hardop ‘kijk eens uit je doppen!’ naar je geslingerd krijgen. Maar misschien vertaalt dat hier gewoon niet zo lekker (‘look out of your bottlecaps!’ of misschien ‘look out your lids!’). Weet ik veel.

Cultuurverschillen NL EN


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.


03. Bemoei je met je eigen zaken

Op de eerste twee puntjes aanhakend, denk ik ook echt dat de Nederlandse mentaliteit van het zich overal mee willen bemoeien iets is dat in Engeland ook bijna niet bestaat.

Zeker in Londen, waar gewoon teveel mensen dicht op elkaar wonen is het motto juist eerder ‘blijf zoveel mogelijk uit de buurt van anderen, de kans is aanwezig dat ze je bijten’. Of iets in die trant. 

Zo kijk je tijdens de spits in de metro liever niemand recht aan, knoop je geen gesprekje aan met wildvreemden en zeg je zeker niet dat iets dat een ander doet je op de een of andere manier niet bevalt of beter kan.

We hebben nu in drie verschillende huizen gewoond en nergens hebben nieuwe buren zich ooit aan ons voorgesteld, groeten van mensen gaat maar mondjesmaat en zelfs de buschauffeur zegt niemand hier gedag!

Ik ga altijd graag tegen de stroom in en doe dit dus altijd wel. Het is me in het laatste geval nog niet gelukt een reactie te ontlokken. Maar de aanhouder wint, ik weet het zeker!

Cultuurverschillen NL EN

04. Op Tijd Komen

Hoe weet je tijdens een feestje wie de Hollander is? Jep, dat is degene die er als eerste was. Vaak nog voordat de persoon die de uitnodiging stuurde er zelf is.

Story of my life.

Ik weet niet of het mijn eigen autisme is of dat het echt iets Hollands is, maar ik kan dus gewoon niet te laat komen. Ja, voor belangrijke dingen zoals vluchten en examens, daar mis ik nog wel eens een bus voor. Maar voor sociale evenementen lukt het me, wat ik ook doe, nooit aan te komen voor de rest hier in Engeland, haha.

In Londen is het verkeer altijd zo druk dat het hier ook niet altijd in te schatten is hoe laat je ergens aankomt. Dus kun je erop rekenen dat je collega’s en vrienden standaard 10-15 minuten later zijn.

Vaak zijn sociale evenementen of netwerkborrels ook altijd tegen een uur of half zeven / zeven en dus komen de meeste mensen hier direct vanuit hun werk naar toe. En dat betekent spitsuur, en dat betekent gegarandeerd de eerste 3 metro’s niet in kunnen. Meer hierover in het volgende punt, als je nog zin hebt om verder te lezen.

Cultuurverschillen NL EN

05. Openbaar Vervoer = 7 Lagen van de Hel

Ok, om positief te beginnen (want Londen is natuurlijk nog steeds gewoon geweldig ugh), er gaat bijna elke minuut wel een metro, bus of trein in Londen en omgeving, dus langer wachten dan 10 minuten voor jouw nodige aansluiting komt nauwelijks voor. Niks geen bladeren op het spoor met als resultaat dat je anderhalf uur op Geldermalsen staat kapot te vriezen. 

MAAR.

Londen in de spits is een compleet ander verhaal dat je een keer zelf moet ervaren. Dan begrijp je waarom ik graag thuis werk en altijd Nick extra veel gedag zeg, omdat ik elke dag bang ben dat hij verpletterd wordt door duizenden zwetende Engelse zakenmannen.

Ik heb even de cijfers niet bij de hand, maar er gaan dagelijks duizenden mensen door de straten de bussen in en door de tunnels de metro’s in onderweg naar hun werk en daar is het meeste transport op de een of andere manier niet op berekend, ook al gaat er dus bijna elke minuut een bus/trein.

Nick heeft de mazzel nu aan het begin van een van de lijnen te kunnen instappen. Hierdoor jab hij direct naar de tweede vertrekkende trein lopen en daardoor ZITTEN (oh man, dat is goud hier). Maar voor 80% van de mensen is het gewoon duwen om binnen te komen, de arm omhoog om hopelijk iets vast te kunnen grijpen, de adem inhouden en de ogen dicht en wachten op het moment dat je bij je halte jezelf door de mensenmassa naar buiten kan lanceren. En dan ook nog even de gap mind-en, natuurlijk.

Ik las ooit dat reizen met de metro hier gelijk staat aan het roken van 2 sigaretten. Dat zou me niets verbazen. De tunnels zijn stoffig, er lijkt nooit iets te worden schoongemaakt en er zijn gewoon veel te veel mensen om je heen. Nee, een echte baan, daar zou ik in deze stad maar niet aan beginnen, veel te vermoeiend!

Cultuurverschillen NL EN


TIP: OYSTER CARD

Ik kan je aanraden voor je bezoek aan Londen een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Dit is een handig plastic pasje waar je geld op kan zetten om te reizen met het openbaar vervoer in Londen. Dit kan je veel geld schelen!


06. Opzij, Opzij, Opzij

In Londen heeft iedereen, altijd en overal, maar een ding:

HAAST.

Lopen op een stoep in Londen is een soort apenkooi. Waarbij je voeten de grond niet mogen raken (je moet over mensen heen springen, aan de kant gaan ze niet voor je) en oversteken is meer een kwestie van zo snel mogelijk tussen het verkeer doorrennen en hopen dat je niet geraakt wordt, want als je hier op de stoplichten gaat wachten, dan sta je er morgen nog.

Wel even naar links kijken, of nee, naar rechts, nou ja, de andere kant in ieder geval. En over je schouder. Oh, en pas op de fietsers, want die zijn hier bijna allemaal suïcidaal. Waarschijnlijk ook omdat er geen fatsoenlijke fietspaden zijn of die vaak spontaan ergens stoppen… Waar was ik?

Bij veel oversteekplaatsen kun je trouwens goed zien dat de mensen die ze hebben aangelegd, ze ook eigenlijk zelf nooit gebruiken, want de plek waar je begint met oversteken komt zelden uit op het punt waar je hoopt uit te komen. Of in ieder geval niet met een soort hindernisbaan in het midden. Heel vreemd, let er maar eens op. 

Haast is denk ik ook de reden waarom veel Londoners het liefst de binnenstad mijden, want met zoveel toeristen elke dag gaat natuurlijk alles niet zo snel. Ik kan je als bezoeker dan ook aanraden om een beetje met de massa mee te bewegen. En nooit, maar dan ook NOOIT aan de linkerkant van de roltrap stil te gaan staan.

Oh, en ook niet midden op straat gaan stoppen om op je kaart te kijken. Eigenlijk kun je maar het best helemaal niet stilstaan. Je hebt vast genoeg te zien nog! 

Cultuurverschillen NL EN

07. It’s Not Broken, It’s British

Nu we het toch over de straat hebben, wil ik het toch ook nog even hebben over de algemene kwaliteit van de wegen. Dit is misschien nog wel wat me vanaf dag één het meest gefascineerd heeft. Alles wordt hier namelijk zo slecht onderhouden, dat het haast niet te geloven is.

Er is volgens mij niet echt zo’n regeling als in Nederland waar de burgers betalen voor onderhoud. En omdat ze dit al honderden jaren zo doen (en ze hier niet snel dingen veranderen, omdat het misschien moderner of handiger is, hier zou ik nog een heel punt over kunnen schrijven) …hebben ze soort van besloten om er maar helemaal niets meer aan te doen. Met als gevolg dat overal de putten en scheuren in de weg zitten, de lijnen bijna overal weggesleten zijn en dat soort dingen.

Met de dwars over de weg hangende elektriciteitskabels en buiten de huizen hangende regenpijpen en kabels (nee, niets gaat hier ondergronds of wordt mooi weggewerkt) en alle winkels die maar aan de gevel mogen hangen waar ze zin in hebben, ziet het er hier echt af en toe een beetje als een derde wereldland uit. Sorry Londen, maar het is de waarheid. 

Engelsen lijken altijd gek op klussen en hun huis verbouwen. Maar om iets af te maken, daar zijn ze dan weer niet zo goed in. Alles wat stuk is, daar wordt iets overheen gebouwd, iets tegenaan gezet of iets overheen gehangen. En dus zie je hier de meeste huizen met vrij unieke aanbouwtjes, hoekjes, nisjes en schuurtjes waarin oma woont. En gemiddeld eenenveertig schoorstenen per gebouw, al gebruikt niemand hier sinds de Industriële revolutie meer een kachel. 

Maarja, zoals wij nu al steevast zeggen als we iets kapot maken: Ach, It’s not broken… it’s British!!

08. Service, Please

Naast haast is er nog iets dat de Engelsen altijd hebben, en dat is: juist.

DORST.

Er hoeft maar iets te gebeuren in iemand zijn leven, of het moet gevierd met een gezellige borrel in de plaatselijke pub. En als er niets te vieren is, dan is er wel ergens een gezellig pub quiz om aan mee te doen! Hier ga je nooit eerst naar huis om even te eten, je op te frissen en dan ‘de stad’ in te gaan, nope! Je gaat gelijk vanuit je werk, ongeacht wat je aan hebt of hoeveel tassen bij je draagt.

De kantoorvrouwen hebben een make-up tasje en luchtje bij zich om zich een beetje aan kant te maken. Dan is het de hakken aan (natuurlijk wel gympen in de tas voor de terugweg) en gaan! Eten doe je aan het eind van de avond in de vorm van een pub-maaltijd (fish & chips/burger) of bij de plaatselijke kebab-shop. 

Drinken gaat hier ook op een iets ander tempo dan in Nederland. Nou ja, misschien wel in hetzelfde tempo, maar dan met glazen die twee keer zo groot zijn. En natuurlijk mag er geen schuimkraag op het bier gezien worden. Want je betaalt voor een pint minstens 5 pond en dan wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk bier voor. 

Drankjes en eten bestel je in de meeste restaurants (behalve als ze ‘netjes’ zijn) en pubs gewoon aan de bar. Je krijgt dan een nummertje (of de tafel heeft een nummer) en dan komen ze het meestal binnen niet al te lange tijd brengen. Ideaal.

Je merk hier ook dat het personeel van veel plekken niet echt goede bedieningservaring hebben zoals je dat in Nederland ziet. En dus kun je rekenen op een glaasje per keer (wat is een dienblad?), vingers in je glas bij het vastpakken en het moeten zoeken van je bestek en saus in een bak in een of andere kast. Gelukkig hebben de meeste pubs dan ook wel weer een tapijt, dat helpt een beetje met dat huiskamer-gevoel. Helpt ook goed met het ‘gatverdamme wat meurt het hier naar oud bier’- gevoel, als je daar op zoek naar was. 

En als je lekker ergens ‘een terrasje wilt pakken’… dan heb je pech, want die zijn er niet. 

Echt ‘uitgaan’ zoals wij dat noemen gebeurt meestal alleen in het weekend, net als bij ons, met als verschil dat iedereen zich hiervoor compleet in de hysterie gooit en met de korte rokjes en nette hemdjes de deur uit gaat. Een spijkerbroek met een ‘leuk shirtje’ en gympies dames en heren, dat valt echt op hier. En nee, ook in de winter is het niet de bedoeling dat je tijdens het uitgaan een jas bij je hebt. Doe niet zo mal, koud? Waarom?

Cultuurverschillen NL EN

THE LONDON TESTER HOTSPOTS

Ontdek de leukste plekken in Londen waar je lekker kunt eten en drinken, shoppen tot je er bij neervalt, of even heerlijk kunt relaxen.

09. The Queuing-System

Waar de cultuur verschillen tussen Nederland en Engeland misschien wel het meest duidelijk naar voren komen, is bij het in de rijs staan. Jazeker!

Praat ons niet over het correct in de rij staan. Dit is misschien wel een van de belangrijkste kerntaken van de Engelsman. Door de hele stad zijn lintjes gespannen, strepen getrokken, staan mensen met megafoons je in de juiste richting te schreeuwen, wordt bij elke roltrap gewezen op het rechts staan, zodat je dit bijna niet meer fout kunt doen. 

Nou ja, bijna dan, want wij konden hier in het begin natuurlijk helemaal niets van, dat achteraan aansluiten. Wij waren ooit, in onze begindagen hier, in een cafeetje in een park en samen met nog 2 andere mensen waren wij de enige klanten. De persoon voor ons ging bestellen, en wij stonden met gepaste afstand te bedenken wat we wilden, tot we aan de beurt waren. We gingen net iets zeggen, tot het vrouwtje na ons ineens naar voren ging om haar bestelling te doen.

Natuurlijk, als goede Hollanders, zeiden we hier iets van (iets in de trant van ‘nee, ga maar joh, wij staan hier gewoon voor de gezelligheid’, of iets anders subtiels), waarop ze droog antwoorde: “oh, I didn’t think you were waiting… you weren’t using the queueing system correctly“. *POOF* mind. blown.* 

Vanaf dat moment zijn wij erg gericht op het juist gebruiken van ‘the queuing system‘ en zijn wij sindsdien dan ook overal aan de beurt als we dat zijn. Maar toch kunnen we het af en toe stiekem niet laten om ff ergens voor te kruipen als iemand niet oplet, of om lekker te douwen bij de bushalte.

Ook beginnen we regelmatig onze eigen queue samen en kijken we hoe lang het duurt voor mensen zich, zonder te weten waarom, spontaan gaan aansluiten. Want waar moeten we anders met deze overtollige energie heen?

10. Aren’t we GREAT?

Ok, om eerlijk te zijn had ik mijn persoonlijke puntjes wel gehad in dit lijstje. Om er een mooi rond getal van te maken voeg ik er maar iets aan toe dat Nick altijd horendol draait.

En dat is dat iedereen hier overal het woordje GREAT voor zet. De GREAT British Bake-off, GREAT British Canals, het GREAT British Tennis Weekend, de GREAT British Summer Getaway (a.k.a. gewoon de zomervakantie) of de GREAT British Tattoo Show (het bestaat) en dat soort dingen.

Als je er op gaat letten dan hoor je dit echt overal. En ok, we begrijpen dat we in GREAT Britain wonen, maar toch. Een beetje meer ingetogen mag af en toe wel.

Het is hier ten slotte Nederland niet! 

Laat ons weten: wat vond jij de meest bijzondere verschillen tussen Engeland en Nederland? Herkenbaar?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

THE LONDON TESTER EXPAT DOSSIER

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

Delen / Bewaren:

15 gedachten over “De 10 Grootste Cultuurverschillen Tussen Nederland En Engeland (En Hoe Wij Daarmee Omgaan Elke Dag)”

 1. Haha, geweldig! Ik woon zelf ook in Londen en al je punten zijn echt zo herkenbaar!! Grappig om te lezen dat ik zeker niet de enige ben die zulke dingen merkt in deze stad ?

 2. Ik begon te denken dat ik de enige was! Woon hier sinds september en heb continue het gevoel er één stap naast te zitten. Mijn vriend is Engels en snapt niet waar ik het over heb. Voel me een stuk beter nu ik dit gelezen heb haha. Hebben jullie misschien ook tips over hoe hiermee om te gaan op de werkvloer? Weet onderhand haast niet meer wanneer mensen ja of nee bedoelen. :’)

  1. Hi Alice, bedankt voor je leuke berichtje. Ja, haha, het heeft ons bijna 5 jaar gekost om hier allemaal aan te ‘wennen’, maar we maken nog steeds fouten. Ik heb zelf niet zoveel ervaring met de verschillen op de werkvloer, omdat ik natuurlijk als freelancer vanuit huis werk, maar ik zal Nick eens grillen en er een leuk artikel van maken! Ik denk dat het belangrijkste is je bewust te zijn van het feit dat we als Nederlanders echt heel direct zijn en dat Britten toch liever wat voorzichtiger zijn in het uiten van hun mening. Vraag altijd na of bepaalde afspraken ook daadwerkelijk gemaakt zijn en probeer je taalgebruik wat af te zwakken. Het zal vallen en opstaan zijn, maar het feit dat je je al hiervan bewust bent zal je zeker al een stuk helpen! Hou de site in de gaten, dan plaats ik binnenkort een wat langer antwoord voor je, ik heb er zin in 🙂 *rolt de mouwen op!*

  2. ‘t Went vanzelf, al wordt ‘t nooit minder gekmakend, in mijn ervaring. Maar ik heb er na bijna 6 jaar wel veel meer gevoel voor. Ik vraag soms gewoon echt door en ‘t helpt mij om uit te leggen dat ik meer duidelijkheid nodig heb dan ‘natives’.

 3. En…is het er ook nog leuk? Ik lees in je verhaal vooral NL negativiteit en arrogantie waarvoor ik zelf gevlucht ben . Tuurlijk staan er best veel ook herkenbare dingen voor mij in…maar ik merk nergens dat hier ook maar iets gewaardeerd wordt. Jammer vind ik dat, het kan hier erg leuk wonen zijn! Grappig hoe mensen verschillen….
  Wij hebben in 1 jaar tijd een hoop leuke vrienden gemaakt die voor ons klaar staan, leuke dingen samen met ons doen en ons uitnodigen om te gaan eten als wij hier weer eens gegeten hebben. Wij vragen mekaar of we boodschappen moeten mneebrengen, halen medicijnen op voor de buren en zij voor ons,..Iedereen zegt hier gedag tegen mekaar in de buurt. Wij hebben geen behoefte om kritiek te spuien of onze gewoontes op te dringen…wij staan in de rij, zeggen beleefd sorry als we tegen iemand aanbotsen en hebben dat altijd al gedaan. Alleen in NL is de massa simpelweg onbeschoft.
  Ik raad jullie aan om je beter aan te passen…en misschien eens een flink eind buiten London te gaan wonen?
  Dan woon je misschien met veel plezier in dit mooie land. Kijk verder dan London…daar wonen Londoners…geen Britten.

  1. Haha, volgens mij heb je de vette knipoog in dit artikel een beetje gemist Marleen. We zouden hier echt niet meer dan 5 jaar wonen en een hele website over Londen maken als we het er niet leuk zouden hebben hoor! We hebben inderdaad een ‘Londense Bril’ op en weten dat buiten de stad veel dingen anders zijn (zo is Amsterdam ook niet vergelijkbaar met veel andere steden in Nederland), maar daarom is dit ook ons ONZE website en schrijven we alleen vanuit ons eigen perspectief. En tja, ik ben zelf Amsterdammer en dus kun je veel droge humor en sarcasme verwachten, als je daar niet tegen kunt… dan is het internet gelukkig groot genoeg om andere sites te vinden die je wel leuk vind om te lezen. Fijne dag nog Marleen, vergeet niet een beetje zelfspot te hebben en flink te lachen af en toe! 😉

 4. Geweldige blog!

  Op het moment ben ik mijn scriptie aan het schrijven, een marketingcommunicatieplan voor de UK.

  Zou je misschien tips hebben over de manier van communiceren?
  Wat maakt Engeland anders op het gebied van:
  – reclames
  -social media
  -communicatie (e-mail/newsletters/blogs)

  Ik zou het super fijn vinden om jouw mening erover te horen 🙂

  Groet, Charis

  1. Hi Charis, ontzettend leuk dat je een scriptie over het Verenigd Koninkrijk aan het maken bent. Helaas hebben wij het erg druk met onze websites en kunnen we geen bijdragen aan scripties leveren. We wensen je heel veel succes verder! Nienke

 5. Heel interessant om dit te lezen. Ik ben zelf als Nederlandse woonachtig in Antwerpen en ook daar is het een heel andere cultuur dan in NL. Sommige punten komen zelfs overeen (vooral wat betreft de Nederlandse directheid (heerlijk) en de achterbaksheid (tenminste zo ervaar je dat toch) van de Belgen of in dit geval de Engelsen (Londenaren).

 6. Wat ik dan wel weer apart vind is dat het lijkt alsof ze in het Britse Parlement wel direct zijn? Met hun geschreeuw en ge”hear hear”.

 7. OOOOOH WOW zoveel herkenning! Ik woon in een piepklein durp in de buurt van Edinburgh en alle punten behalve die die op druk Londen betrekking hebben, herken ik HE-LE-MAAL.
  De draaikonterij en vooral niet zeggen war ‘t op staat en als jij dat als botte Hollander wel doet: de ongemakkelijke stilte. Duurde een paar jaar voordat ik die doorhad! De slechte wegen: hier helemaal ‘t zelfde. Openbaar vervoer in Edinburgh is, vergeleken met onze steden, middeleeuws (eigenlijk alleen maar de bus, en één tramlijn naar ‘t vliegveld waar hemel en aarde voor bewogen is).
  De drinkcultuur… zucht. ‘t Gebrek aan terrasjes: ik dacht dat dat alleen hier was omdat ‘t kouder is, maar dus in Londen ook!
  En zelf hier geldt dezelffde gereserveerdheid, ‘t vooral op een afstandje blijven van anderen, elkaar niet thuis uitnodigen, ‘t huis en de tuin als een soort privé domein waar anderen maar mondjesmaat in toegelaten worden.
  ‘t Armoedig uiterlijk van winkels en überhaupt de openbare ruimte.
  En ‘t ind e rij staan, ‘t feit dat er een SYSTEEM bestaat voor hoe je in de rij staat voor de bus. Daar deed ik ook een paar jaar over voordat ik die doorhad!
  En ‘t overal OVERAL sorry voor zeggen, de horendol-makende voorkomendheid, en daarmee hand in hand de grote angst om iemand anders de beledigen. En daarmee weer hand in hand ‘t recht om beledigd te zijn over dingen waar wij Hollanders echt onze schouders voor op zouden halen.
  Nog een paar puntjes die mij opvallen (lees dwarszitten): De grootheidswaan. ‘We have the best universities of the world, the best healthcare system, the best this & that. All WORLD CLASS, the very best, nothing short of EXCELLENT!’ We don’t need the European Union, they need us! Een vriendin van mij noemt ‘t de ‘post-imperial hangover’.
  En de ongelijkheid hier, ‘t contrast tussen rijk en arm, is ZO schrijnend in vergelijking met Nederland.
  En ‘t gebrek aan fiets-infrastructuur.

  -Zucht-
  En dan is ‘t zo fijn om in Nederland te zijn af en toe. Al ben ik ook wel benieuwd naar wat je niet meer fijn vindt aan Nederland ondertussen. Ik weet er wel een paar:
  Dat mensen heel snel een mening klaar hebben.
  Onbeschoft gedrag van automobilisten, en vooral heel veel bumperkleven.
  Weinig natuur, daar hebben we veel van hier in Schotland.

  1. Haha, leuk om te lezen Rosalie! Ja, Groot-Brittannië ligt dan wel ‘om de hoek’, maar toch is het echt een wereld van verschil om er te wonen, dan beginnen de kleine dingen je op te vallen! Ja inderdaad, het klassensysteem en het ‘GREAT’ vinden van alles, dat herkennen wij ook echt hoor. Ik ben bezig met een artikel over wat ons nu in Nederland opvalt aan dingen, dus ben benieuwd of je daar ook veel van zult herkennen 🙂 Groetjes van Nienke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.