Bussen in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Bussen in Londen – Tips & Advies

De bus is een van de meest goedkope manieren van openbaar vervoer in Londen, maar ik vond het best ingewikkeld om er in het begin achter te komen hoe de honderden buslijnen liepen en hoe ik van A naar B moest komen. Gelukkig heb ik het systeem inmiddels goed door en kan ik gelukkig zeggen dat het allemaal best meevalt. In deze post mijn beste tips voor het reizen met de bus door Londen, zodat jij ook geld kunt besparen!


 

Bekijk de korte video:

 

 
Kosten van de Bus in Londen

De bus in Londen kost voor een rit 1,50 pond. Dit betaal je voor de hele rit, of je nu 1 halte of 100 haltes rijdt. Je betaald dus altijd het zelfde. Inchecken doe je bij de chauffeur met je Oyster Card. Sinds 2016 kun je niet meer met cash in de bus betalen, dus let er goed op dat je altijd je Oyster bij je hebt.

Als je hier woont en je hebt een bankrekening met ‘contactless payment’, dan kun je ook daarmee betalen. Bij de bus check je altijd alleen maar in, maar bij het verlaten van de bus hoef je niet uit te checken, wat je bij de metro wel doet.

Misschien is het nog prettig om te horen dat de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, alle prijzen van de bus ‘bevroren’ heeft tot 2020 en dat er tot die tijd dus geen prijsverhogingen meer zullen plaatsvinden.

In de bus bestaat er zoiets als een daily cap, wat betekend dat je op één dag maar maximaal 4,50 pond betaald, ongeacht hoe vaak je een rit maakt. Dus na 3 bussen zit je hier al aan en betaal je op die dag nooit meer dan de 4,50.

Er is ook weekly cap van 21,50, dus als je in een week meer dan 14 keer met de bus reist, dan betaal je niet meer dan dat bedrag.

Ten slotte is er nog een hopper fare, wat inhoudt dat als je binnen het uur van de een op de andere bus stapt, je geen nieuwe ritprijs betaald. Zie hieronder een filmpje dat dat heel duidelijk uitlegt:Typen Bussen in Londen

Er zijn een aantal verschillende typen bussen in Londen. Zo heb je de dubbeldekker bussen die een nummer hebben, de ‘gewone’ bussen waar vaak een ‘W’ of ‘RV’ voor het nummer staat (die rijden meestal routes die niet heel druk zijn, soms zijn dit ‘hail and ride’ bussen die stoppen als je ze aanhaalt) en dan heb je de ‘N’ bussen die ‘s nachts rijden (Nightbuses).

Bussen in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Bushaltes in Londen

Alle bushaltes worden in Londen aangegeven met een rode cirkel met daarin een letter bovenaan de paal die op de bushalte staat. Als je je route zoekt via bijvoorbeeld Google Maps of de handige app Citymapper, dan staat er altijd aangegeven vanaf welke halte de bus vertrekt. Goed omhoog kijken dus!

Sommige haltes hebben een handig elektronisch bord bij de halte, zodat je kunt zien over hoeveel minuten de bus komt en of hij vertraging heeft, maar dit hebben helaas niet alle haltes en sta je soms tijden te wachten.

Ik vind het regelmatig slecht geregeld met de vertrekhaltes van de bussen, zodra er bijvoorbeeld ergens aan de weg gewerkt wordt rijden de bussen met een omrit en het hangt maar net van de interesse van de plaatselijke borden-ophang-meneer of mevrouw af of ze de moeite hebben genomen je dit ook op de halte aan te geven.  En dan kun je lang wachten, weten wij nu uit ervaring.

Soms zit je in een bus die er plotseling mee besluit om te houden. Dan moet je overstappen op de volgende bus. Je kunt dan van de chauffeur een bonnetje krijgen die je bij je volgende bus kunt laten zien, zodat je daar niet hoeft te betalen.

Bussen in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Voordeel van de Bussen in Londen

Het leuke van de bussen in Londen is natuurlijk (vind ik althans!) dat je in de dubbeldekkers bovenin kunt zitten en dat je daardoor een goed overzicht op de stad hebt. Zo kun je busroutes kiezen die langs de grote bezienswaardigheden gaan en krijg je voor 1,50 een leuke bus tour.

Nadeel van de Bussen in Londen

Een groot nadeel vind ik dat de bussen in Londen OVERAL stoppen. Echt, om de tien meter is er wel weer een halte. Zo doe je over een stukje waar je met de auto misschien 10 minuten doet, met de bus meer dan het dubbele.

Ook is het verkeer altijd erg druk en kun je er (zeker in de spits) niet altijd op van op aan dat de bus op tijd rijdt. Naar het vliegveld toe kunnen wij (uit ervaring -oeps) dan ook aanraden NOOIT een bus te nemen, want die zijn niet te vertrouwen. Echt, bespaar je de stress en betaal iets meer voor de trein.

Bussen in Londen - Tips & Advies || The London TesterHANDIGE LINKS

Bussen in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Bekijk de complete Openbaar Vervoer in Londen video:

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.