Oyster Card in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Oyster Card in Londen – Tips & Advies

De makkelijkste manier om de metro in Londen te gebruiken is niet om een te dure dagpas te kopen, maar een zogenaamde ‘Oyster Card’ aan te schaffen. Dit is een plastic pasje waar je steeds geld op kan zetten en het kan je veel geld schelen bij je bezoek aan Londen. 

In deze blog onze handigste tips voor het gebruik van je Oyster Card in het openbaar vervoer van Londen:


 

Bekijk de korte videos:

 


Oyster Card Kopen in Londen

Er zijn twee type Oyster Cards die je kunt kopen voor je bezoek aan Londen:

  1. De Visitor Oyster Card is bedoeld voor mensen die Londen bezoeken en alleen te verkrijgen in het buitenland. Je krijgt er nog wat extra kortingen mee, maar je betaalt 5 pond (niet terug te krijgen) + verzendkosten. Op deze kaart is het ook niet mogelijk om een Travel Card (voor bijvoorbeeld 1 week vrij reizen) te zetten, maar de kans is klein dat je deze überhaupt zult gebruiken. 
  2. De Regular Oyster Card is voor iedereen, zowel locals als touristen en kun je overal in Londen kopen (loket, automaat en bij de news agency’s), dit kost 5 pond, maar deze krijg je terug als je de kaart weer inlevert. 

Beide kaarten kun je op bijna elk vervoerstype in de stad gebruiken (metro, maar ook de bussen, de DLR (Dockland Light Rail), Overground, sommige veerboten (die je nooit gebruikt) en de Emirates Air Line (die je alleen in je eerste week sightseeing misschien een keer gebruikt, daarna nooit meer). Je moet je eigen kaart hebben, dus als je met 4 mensen reist, zijn er ook 4 Oyster Cards nodig!

Als maar voor een weekendje in Londen bent, dan kan ik je zeker aanraden even een Oyster kopen, daar 10-15 pond op te zetten en overal in-en uittappen tot het op is. Dat kan je best wat geld schelen dan dat je losse kaartjes gaat kopen. Als je er teveel op zet, geen probleem: je krijgt je Oyster Card geld terug als je je kaart aan het eind van je reis weer inlevert! Een Oyster Card verloopt nooit, dus je kunt hem ook gewoon bewaren en voor je volgende bezoek aan Londen gebruiken natuurlijk. 

Je kunt de regular (gewone, blauwe) Oyster Card kopen bij de brede machines op alle stations. Dit kost 5 pond voor een lege kaart, dat geld kun je aan het eind van je reis terugkrijgen als je de kaart weer inlevert. Je kunt ze ook krijgen bij de loketten op de stations, of in de kleine tabakswinkeltjes die van die blauwe Oyster-stickers op hun ramen hebben (niet te missen)

De Visitor Oyster Card moet je in het buitenland aanvragen, zodat je die voor vertrek thuisbezorgd krijgt. Super handig natuurlijk! Hier kun je hem aanvragen:

Londen Visitor Oyster Card

Oyster Card in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Foto Credit: Amanda Slater, CC BY-SA 2.0

Oyster Card Opladen in Londen

Beide type Oyster Cards werken allebei met het zogenaamde Pay As You Go systeem. Dit betekend dat je geld op je kaartje moet zetten om het te kunnen gebruiken en dat er voor elk ritje geld van de kaart wordt geschreven, tot het geld op is (of je te weinig hebt om nog te kunnen reizen). Om geld via de automaat op je Oyster Card te zetten, klik je op ‘Pay as you go’. Bij de brede machines kun je met contant geld betalen (muntjes en briefjes), bij de smalle machines alleen met bankpas (niet alle passen werken hierin). 

Mocht je vergeten zijn op te laden, dan zullen de poortjes bij de metro ‘seek assistance’ aangeven, maar je kunt dan gewoon naar een van de automaten teruglopen en geld op de kaart zetten. In de bus komt het nog wel eens voor dat je een emergency fare gerekend wordt, dan komt je balans in de min te staan, maar kun je wel gewoon nog één ritje maken en hoef je je bus dus niet te missen. 

Oyster Cards hebben een zogenaamde Daily Cap, wat inhoudt dat het niet uitmaakt hoeveel je per dag met de kaart reist, je betaald aan het eind van de 24 uur nooit meer dan £6.60 als je alleen binnen zone 1-2 gereisd hebt, of niet meer dan £7.70 binnen zone 1-3, £9.50 binnen zone 1-4 en £11.20 binnen zone 1-5.  Dit geld alleen voor de metro, DLR, London Overground en TFL Rail & National Rail diensten in zone 1-9. Als je ook gebruik maakt van de bus of tram, telt dit er nog bovenop. Bij de bus alleen is de daily cap £4.50. 

Het kopen van een dagkaart (£12.30 voor zone 1-6) kan ik dan ook niet aanraden, want door deze daily cap betaal je dus nooit meer dan het maximum en vaak reis je ook nog eens veel minder, omdat je ook stukken gaat lopen natuurlijk.

Meestal kom je tijdens een weekendje Londen echt niet verder dan zone 3! Het enige dat hier buiten ligt is het Wembley Stadion (Zone 4), Richmond Park (Zone 4), Hampton Court Palace (Zone 6) en de Warner Bros. Studio voor de Harry Potter Tour (zone 9), maar voor deze laatste kun je waarschijnlijk beter gewoon een dagtrip boeken.

Oyster Card in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Foto Credit: Tim, CC BY 2.0

Oyster Card Gebruiken in Londen

Elke keer als je met de metro of een ander vervoersmiddel reist, kun je nu makkelijk inchecken als je door de poortjes gaat (‘tap’ de kaart op het gele vlak dat aan de rechterkant van het poortje waar je inloopt zit) en natuurlijk ook weer uitchecken als je het station weer verlaat. LET OP: bij de bus hoef je alleen in te tappen, niet uit. 

Het reizen met de Oyster Card is duurder tijdens de spits, dus nog een goede reden om de mensenmassa’s te vermijden en te reizen tussen ongeveer 10 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags. 

Op sommige stations zijn er geen elektronische poortjes, dus vergeet daar niet uit te checken bij een van de losstaande paaltjes po het perron, zoals hieronder (met of zonder vos!):

Oyster Card in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Foto Credit: Matt Brown, CC BY 2.0

Bonus Tips voor het Gebruik van de Oyster Card in Londen

  • Met de Oyster Card kun je helemaal naar Heathrow Airport reizen (Picadilly Line) of naar Gatwick Airport (vanaf London Bridge station met de Thameslink) zonder speciaal kaartje. Je kunt hem zelfs gebruiken op de Gatwick Express trein, maar je kunt hem niet op de Heathrow Express of Stansted Express gebruiken. 
  • Je kunt je Oyster Card registreren bij TFL (Transport For London), waardoor je je balans in de gaten kunt houden, geld kunt terugvragen als je vergeten bent uit te tappen of maandelijkse overzichten downloaden voor je uitgaven overzicht. Super handig!
  • Als je in Londen woont en hier een bankrekening hebt, dan kun je ook gewoon je bankpas (met contactless payment optie) gebruiken als je Oyster bijvoorbeeld leeg is. Natuurlijk is de kans dat je hem kwijtraakt groter en komen deze ritten niet op je overzichten te staan, dus erg aan te raden is dit niet, alleen in nood!

Oyster Card in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Foto Credit: Annie Mole, CC BY 2.0

HANDIGE LINKS

Bekijk de complete Openbaar Vervoer in Londen video:


 

 


Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.