Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Metro Londen – Tips & Advies

Een van de meeste bekende vormen van openbaar vervoer in Londen is natuurlijk de metro, oftewel de ‘tube‘ of de ‘underground‘. De metro in Londen zal waarschijnlijk ook een van de eerste types openbaar vervoer in Londen zijn die je zult uitproberen. 

In deze blog wat praktische tips voor je om je ritje met de tube soepel te laten verlopen. 


 

Bekijk de korte video:

 
Metrokaart van Londen

De metro in Londen werkt met zones, je begint met zone 1 in het midden van de stad (waar ook de meeste bekende attracties liggen), dan heb je daar buiten zone 2, zone 3 enzovoorts, tot en met zone 9. Als toerist kom je waarschijnlijk niet buiten zone 3 en als je hier woont zul je je vrienden buiten zone 3 ook nauwelijks bezoeken, dat is echt te duur en duurt véééél te lang, haha!

Begin altijd met het meenemen van een van de gratis Londen metrokaarten die je op elk station kunt vinden, want dit zijn de enige kaarten (behalve die op de perrons) waar je echt een goed overzicht van alle lijnen krijgt. De bordjes in de metro zelf laat alleen maar de lijn zien waar je op dat moment inzit en op welke lijnen je kunt overstappen, gegarandeerd problemen dus. 

Vraag iemand in de trein hoe je van plek A naar plek B komt en ze zullen ook geen flauw idee hebben, al wonen ze al 50 jaar in de stad! Er zijn dan ook 11 metrolijnen met elk honderden stops, dus het is ook een beetje ingewikkeld allemaal! 

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Het complete netwerk van de metro in Londen vormt een enorm systeem van ondergrondse tunnels en hier en daar wat stukken rails die boven de grond uitkomen. Als je hier woont en werkt zul je dan ook flink wat uren in het donker, geperst tegen honderden andere reizigers doorbrengen. 

Maar, al is de metro druk en duren de ritten vaak lang (reken altijd wel op minimaal 30-45 minuten reizen, waar je ook bijna heen gaat), deze vorm van vervoer kun je haast niet ontwijken in de stad. De metro’s gaan in Londen elke paar minuten (tijdens de spits echt wel om de 90 seconden), dus wachten op een metro duurt gelukkig nooit lang.

Helaas zijn er wel de laatste tijd veel stakingen, dus houdt altijd goed de laatste berichten in de gaten om nare verassingen te voorkomen! Maar in principe kun je er vrijwel altijd van op aan dat de metro vertrekt wanneer hij dat moet doen.

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Het Metronetwerk van Londen Navigeren

Als je ergens van de ene naar de andere metrolijn moet overstappen, volg dan de gekleurde richtingaanwijzers die je bovenop de muren van de perrons en tunnels ziet (soms staat het ook op borden aan de muren) gelijk zodra je uit de trein stapt. 

Soms moet je langs het hele perron lopen om een klein gat in de muur te vinden die naar een tunnel, 5 trappen en nog 3 andere tunnels leidt, maar geef het niet op, want je bent er bijna. Blijf de yellow (of red of blue of …) Brick road volgen, Dorothy! Behalve als je per ongeluk platform 9 3/4 of een grote houten kledingkast binnengaat, zul je vrijwel altijd uitkomen waar je ook echt wilt zijn.

Dat gezegd hebbende, je ziet normaal gesproken niet echt veel oude mensen in de metro in Londen, omdat ze of het perron niet kunnen vinden of het gewoon niet overleven om door zo’n doolhof van tunnels te lopen en raken meestal voor altijd ondergronds verdwaald. Ik denk dat ze aan het eind van de dag verzameld worden en op fietsen gezet om stroom voor de hele stad bij elkaar te trappen. Dus als je je opa en oma meeneemt naar Londen, houdt ze dan extra goed in de gaten!

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Expert Tip: Volg NIET ALTIJD zomaar de bordjes die je vertellen waar je moet overstappen. Die sturen je naar de maan en terug voor niets namelijk. Er zijn altijd geheime doorgangen die je van het ene naar het andere perron brengen in veel minder tijd. Maar dat willen ze je niet laten weten natuurlijk, dus goed zoeken en dan zul je het vinden… vooral op Kings Cross Station.

Elk station heeft daarnaast meestal meerdere uitgangen, wat altijd handig is om te weten als je met iemand op een bepaalde plek hebt afgesproken. Als dit niet zo is, dan zou ik me hier niet teveel in verdiepen en er gewoon eentje kiezen en dan bij het boven de grond komen maar een keertje extra oversteken. Alle wegen leiden immers naar Rome. Of in ieder geval naar Picadilly Circus.

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Oyster Card Gebruiken

Voor het reizen met de metro in Londen heb je een zogenaamde ‘Oyster Card’ nodig. Hier lees je alles dat je moet weten over deze kaart: 

thelondontester.com/oyster-card-in-londen-tips

Koop de Londen Visitor Oyster Card in de VisitBritain Shop voor vertrek!

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

De Metro in Londen tijdens de Spits

Reizen tijdens de spits (07:00-09:00 en 17:00-19:00) vergt in Londen een beetje extra techniek en doorzettingsvermogen, dus hier mijn tips als insider:

 1. Probeer reizen tijdens de spits te vermijden.
 2. Probeer reizen tijdens de spits te vermijden.
 3. Probeer reizen tijdens de spits te vermijden.
 4. Eigenwijs? OK, in dat geval, pas je dan aan de locals om niet teveel op te vallen: praat met niemand en vermijd oogcontact zoveel mogelijk, terwijl je aan één arm aan de handgrepen boven je hoofd hangt, terwijl je de gratis ‘METRO’ (ochtendkrantje) of ‘Evening Standard’ (avondkrantje) leest. Buig je nek in ongeveer 90 graden om er zeker van te zijn dat je kop er niet wordt afgeslagen door de snel sluitende deuren. En vergeet niet van de ervaring te genieten, natuurlijk. 


 

metro-in-londen-tips-8

 

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

 

Zo leeg als deze wagon van de Circle Line zul je het bijna nooit treffen!

 


Als een Local met de Underground in Londen

Als je in Londen woont en werkt, kun je er helaas niet omheen en zul je vaak met de metro moeten reizen op tijden dat alle andere miljoenen mensen dat ook moeten in de stad. Hier een paar bonus tips om je leven iets makkelijker te maken en als local undercover te gaan:

 • Loop zo ver mogelijk de treinwagon in en ga staan tussen het handje uitverkoren mensen dat ver genoeg buiten het centrum woont om ook daadwerkelijk te kunnen zitten. Bij de meest populaire haltes zullen er namelijk veel mensen zich naar buiten willen dringen op de stukken vlak bij de deuren en zo voorkom je zoveel mogelijk geduw. En met een beetje geluk en een oplettende blik vind je zelf misschien wel een plekje! Rennen!
 • Mensen die niet naar het zitgedeelte doorlopen en dus de uitgangen blokkeren door te dicht bij de uitgang te blijven staan, riskeren door de mensen achter hun met lasers uit de ogen te worden omgesmolten. Een grote no-no dus.
 • Als je kunt kiezen, neem dan niet de stoel die vlak naast de uitgang zit (met die glazen plaat naast je), want er worden op gezette tijden vrouwen met een button waarop ‘baby on board‘ staat (echt waar) losgelaten waar je vervolgens voor op moet staan. Ugh!
 • De Londense metro is niet alleen handig om naar plaatsen te reizen waar je ook daadwerkelijk heen wilt, maar het is ook een leuke manier om plekken te ontdekken waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Een ongeschreven regel is alleen dat je niet mag lachen om de stationsnaam ‘Cockfosters’. Die is aan het eind van de Picadilly lijn en wordt daarom altijd opgenoemd, maar als echte local verrek je natuurlijk geen spier.
 • Als je ergens in een metrostation in Londen de optie krijgt tussen het nemen van een lift of de trap, neem dan ALTIJD de lift, behalve als je een iron man/woman bent.
 • Als je niet aan de rechterkant van de metro stilstaat en aan de linkerkant loopt, riskeer je een grote hoeveelheid zuchten, ‘EXCUSE ME!’s en geïrriteerde mensen. Niet doen dus!

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Mijn broer en ik en onze vrienden van de Krispy Kreme in de metro

HANDIGE LINKS

Metro in Londen - Tips & Advies || The London Tester

Op sommige stations kun je leuke of inspirerende quotes vinden!

Bekijk de complete Openbaar Vervoer in Londen video:

Delen / Bewaren:

2 gedachten over “Metro Londen – Tips & Advies”

  1. Bedankt voor de tip! Iedereen in Londen gebruikt de app City Mapper, wat veel meer informatie biedt dan jullie tool. Maar bedankt voor het delen, wellicht heeft een van onze lezers er iets aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.