Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Tower Bridge Bezoeken in Londen: Leuke Weetjes & Handige Tips

Wil jij Tower Bridge bezoeken? Vandaag deel ik graag al mijn insider informatie met je over het bezoeken van deze bezienswaardigheid in Londen.

Van wat de Tower Bridge precies is en wanneer het gebouwd werd, tot antwoord op al je vragen over het bezoeken van Tower Bridge, waar je voordelige kaartjes kunt vinden, wanneer de brug open gaat en wat je allemaal rondom Tower Bridge kunt doen.

Samen met Nick ging ik de Tower Bridge een flink aantal jaar geleden voor het eerst in (echt zoiets dat je één keer in je leven moet doen), maar natuurlijk hebben we er vaak genoeg naar gekeken, overheen gelopen en gereden.

Nick zijn kantoor zit op Shad Thames, het oude gebied met pakhuizen vlak achter de Tower Bridge aan de noordkant, dus we komen hier regelmatig!

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

TOWER BRIDGE BEZOEKEN

Tower Bridge in Londen: Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

WAT IS DE TOWER BRIDGE?

Laten we bij het begin beginnen. Tower Bridge is de iconische brug die je op alle ansichtkaarten uit Londen ziet staan, herkenbaar aan het ‘sprookjeskasteel’-uitziende bouwwerk en ophaalbrug.

De naam ‘Tower Bridge’ komt trouwens niet door de torens die erop staan, maar door de ligging naast de Tower of London.

Ook moet je Tower Bridge niet verwarren met London Bridge, want die ligt een stukje verder en is (in mijn mening) vrij saai om naar te kijken.

WAAR IS DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge ligt tussen de buurten Southwark en Bermondsey (zuidoever) en City of London en St. Katherine’s & Wapping (noordoever)


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.

Stedentrip Londen Ebook door The London Tester

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

OVER WELKE RIVIER LOOPT DE TOWER BRIDGE?

De Tower Bridge ligt over River Thames (rivier de Theems)

HOE KOM JE BIJ DE TOWER BRIDGE?

Het makkelijkst om naar de Tower Bridge te gaan is door uit te stappen bij metrostation Tower Hill. Vanaf dit station wandel je in slechts een paar minuutjes naar de voet van de brug (aan de noordoever van de Thames).

Voor overige manieren om naar Tower Bridge te gaan, zoals met de DLR, de bus of zelfs de boot, verwijs ik je naar het praktische overzicht onderaan deze pagina.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Tower Bridge gezien vanaf de kant van de Tower of London

HOE OUD IS DE TOWER BRIDGE?

De Tower Bridge werd gebouwd tussen 1886 en 1894 en is dus meer dan een eeuw oud.

WAAROM IS DE TOWER BRIDGE GEBOUWD?

De City of London Corporation stond voor een enorme uitdaging: hoe ze een brug stroomafwaarts van de London Bridge konden bouwen zonder het rivierverkeer te verstoren.

Daarom richtten ze in 1876 de Special Bridge or Subway Committee op en schreven ze een openbare wedstrijd uit om een ​​ontwerp voor de nieuwe oversteek te vinden.

Er zijn meer dan 50 ontwerpen ter overweging voorgelegd aan de commissie, maar pas in oktober 1884 bood Sir Horace Jones, de stadsarchitect van Londen, in samenwerking met John Wolfe Barry het uiteindelijk gekozen ontwerp voor Tower Bridge als oplossing aan.

Het ontwerp was oorspronkelijk een stuk eenvoudiger, maar na het overlijden van de architect bracht George D. Stevenson veel veranderingen aan.

Tower Bridge: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Binnen in de Tower Bridge – Andere ontwerpvoorstellen – Sir Horace Jones

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Een van mijn meest favoriete foto’s van Tower Bridge die ik ooit nam!

HOE IS DE TOWER BRIDGE GEMAAKT?

Het duurde acht jaar om met vijf grote aannemers en het keiharde werk van 432 bouwvakkers Tower Bridge te bouwen.

Er werden twee enorme pieren in de rivierbedding verzonken om de constructie te ondersteunen en meer dan 11.000 ton staal vormde het raamwerk voor de torens en looppaden, dat vervolgens werd bekleed met zogenaamd Cornish Granite en Portland Stone.

WAAROM IS DE TOWER BRIDGE ZO SPECIAAL?

In de tijd van constructie was de Tower Bridge de grootste en meest geavanceerde ‘bascule‘ brug (van het Franse woord voor ‘wip’) ooit voltooid.

Al lijkt Tower Bridge op een ophaalbrug, dit is het dus niet. Een ophaalbrug wordt met een touw of ketting omhooggetrokken, maar omdat de delen van deze brug zo zwaar zijn moeten ze anders worden geopend. Lees snel verder om te zien hoe ze dat doen!

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Tower Bridge gezien vanaf More London / Potters Field

HOE WERKT DE TOWER BRIDGE?

Bij een basculebrug worden de twee delen van het brugdek als een soort enorme wippen gedraaid om de brug te openen en te sluiten.

De bascules werden hydraulisch bediend en gebruikten stoom om de enorme pompmotoren aan te drijven. De gecreëerde energie werd opgeslagen, zodat als er stroom nodig was om de brug op te tillen, deze altijd direct beschikbaar was.

Ondanks de complexiteit van het systeem, hadden de bascules slechts ongeveer een minuut nodig om te stijgen tot hun maximale hoek van 86 graden.

Ook vandaag de dag werken de bascules nog steeds op hydraulische kracht, maar sinds 1976 worden ze aangedreven door olie en elektriciteit in plaats van stoom.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

WAT IS DE BOUWSTIJL VAN DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge is ontworpen in de Neogotische stijl. Deze architectonische beweging, ook bekend als Revival Gothic, begon halverwege de 18e eeuw en duurde tot ver in de jaren dertig. Het is beïnvloed door de architectuur van de middeleeuwen.

Je kunt de stijl gemakkelijk herkennen omdat de ornamenten en decoraties vaak lijken op die van kerken of kastelen.

Een van de belangrijkste redenen waarom de Tower Bridge in neogotische stijl werd gebouwd, was vanwege het aanvankelijke bezwaar van koningin Victoria tegen de bouw van een brug in de nabijheid van de Tower of London. Het neogotische ontwerp van Tower Bridge werd gekozen zodat het bouwwerk niet teveel op de Tower of London zou lijken, maar er wel bij zou passen.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Rechtsonder: uitzicht op Canary Wharf (in de verte) vanaf de Tower Bridge

KAN DE TOWER BRIDGE OPEN?

De Tower Bridge gaat inderdaad af en toe open om grotere schepen van meer dan 14 meter hoog, zoals cruiseschepen en marineschepen door de laten. Zij moeten dit minimaal 24 uur van tevoren aangeven.

Het openen van de brug is best een klein spektakel om te zien. Heb jij het al eens gezien?

WANNEER GAAT DE TOWER BRIDGE OPEN?

De brug van Tower Bridge gaat ongeveer 800 keer per jaar open. Toen hij voor het eerst werd gebouwd, werd de brug tussen de 20 en 30 keer per dag opgetild. Vandaag gaat hij gemiddeld 2-3 keer open. Ze noemen dit een ‘Bridge Lift‘.

Als je precies wilt weten wanneer de Tower Bridge open gaat, dan kan ik je aanraden op de website van de brug te kijken. Hier staat namelijk precies voor elke week aangegeven:

www.towerbridge.org.uk/lift-times

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

WAT KUN JE DOEN BIJ DE TOWER BRIDGE?

Je kunt om te beginnen de Tower Bridge van verschillende hoeken bekijken:

 • Recht van voren vanaf London Bridge
 • Schuin van voren vanaf de noordkant (aan de waterkant bij de Tower of London) of zuidkant (vanaf Potters Fields Park)
 • Schuin van achteren (noordkant bij het ‘Girl with a Dolphin Fountain‘ en de ‘The Timepiece Sundial‘ kunstwerken of zuidkant vanaf Butler’s Wharf Pier)
 • Vanaf boven met bijvoorbeeld The London Helicopter of als je op London City Airport vliegt (ga rechts in het vliegtuig zitten!)
 • Vanaf straatniveau, door over de brug te lopen of rijden over Tower Bridge Road
 • Vanaf onder met bijvoorbeeld Thames Clippers of een van de vele boot tours van City Cruises.

… Of natuurlijk van binnenuit!

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
The Timepiece Sundial‘ en ‘Girl with a Dolphin Fountain

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
De brug gezien vanaf de Tower of London

KAN JE IN DE TOWER BRIDGE?

Oeps, ik gaf net het antwoord al weg. Ja dus, je kunt zeker Tower Bridge in. Je moet voor de “Tower Bridge Experience” wel een kaartje kopen, tickets kosten rond de 10 Euro (volwassenen) of 5 Euro (kinderen) per persoon.

Je kunt de brug ook gratis bezoeken met de volgende kortingspassen: London Pass, London Explorer Pass en iVenture London Attractie Pas 

WAT KUN JE DOEN IN DE TOWER BRIDGE?

De Tower Bridge Experience vertelt je het verhaal van Victoriaans Londen en neemt je door de tijd mee vanaf de bouw van de brug tot aan vandaag.

Je begint met het beklimmen (trap of lift) van de North Tower en leert over de architectuur en techniek, de ontwikkeling van het Londense stadsleven en kunt vanaf de West Walkway de Glass Floor (glazen vloer) opstappen om van een panoramisch uitzicht over Londen te genieten (of niet, mocht je hoogtevrees hebben natuurlijk).

Vervolgens gaat je route naar de South Tower, door naar de overkant van de Thames waar je de Engine Rooms (machinekamers) kunt vinden en de blauwe lijn kunt volgen om meer te weten te komen over de mensen die aan de brug gewerkt hebben.

Natuurlijk is er ook, zoals in elke Londense attractie, ook een Gift Shop te vinden om een leuk souvenir te scoren.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
De route die je door Tower Bridge loopt

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Glass Floor [Foto: Tower Bridge Experience]

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
De Engine Rooms

KUN JE OVER DE TOWER BRIDGE LOPEN?

Jazeker. Zoals ik net aangaf kun je gewoon op straatniveau over de brug lopen of rijden. Er lopen dagelijks ongeveer 40.000 mensen over de brug!

De bovenste loopbruggen die je kunt zien waren oorspronkelijk ontworpen om mensen de brug over te kunnen laten steken zelfs als de brug open stond, maar in 1910 werden ze gesloten. Ze werden niet veel gebruikt omdat mensen liever bleven kijken hoe de brug open en dicht ging en er vooral onduidelijke figuren en prostitués in rondhingen.

Tegenwoordig kun je met een ticket voor de Tower Bridge Experience over deze ‘eerste verdieping’ lopen op 42 meter hoogte. Er is sinds een paar jaar een glazen vloer in te vinden, waardoor je naar beneden kunt kijken.

De Glass Floor is 11 meter lang, 1.8 meter breed, 7,5 centimeter dik en bestaat uit panelen die elk 530 kilo wegen. Geen wonder dat er maarliefst 20 mensen nodig waren om de vloer te installeren!

Vanaf de brug heb je een panoramisch uitzicht over Londen vanaf de Tower of Londen tot St Paul’s Cathedral en The Shard tot Wembley Stadion. En met een beetje geluk gaat de brug open als je bovenin staat. Als je recht boven het contragewicht staat zie je de brugdelen onder je op en neer gaan.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Uitzicht op Southwark (links) en City of London (rechts)

WANNEER KUN JE NAAR DE TOWER BRIDGE?

De brug is het hele jaar (met uitzondering van 25 en 26 december) geopend en je kunt dagelijks vanaf 10:30 tot 19:00 (laatste toegang om 18:00) een bezoek brengen.

Er zijn Guided Tours (begeleide tours) aanwezig waar je met een expert gids alle hoeken van de brug en machinekamers leert kennen. Tours beginnen om 11 uur en zijn inclusief bij je ticket.

Elke laatste zaterdag van de maand is er een tour met doventolk (British Sign Language) aanwezig en je kunt tegen betaling ook 2 uur durende Behind the Scenes tours boeken. Voor groepen (maximaal 16 personen tegelijk) moet je ook even apart boeken.

LET OP: In corona tijd zijn de begeleide tours helaas voorlopig afgelast.

IS TOWER BRIDGE LEUK VOOR KINDEREN?

Absoluut!

Er zijn zelfs een aantal leuke extraatjes voor kinderen op de website van de Tower Bridge te vinden, zoals een kleurplaat van Tower Bridge (ken je ons artikel over Londen kleurplaten al? Daar zit Tower Bridge ook tussen!), een knutselwerk waarbij je Tower Bridge kunt laten bewegen en een leuk verhaal over Bella, de Tower Bridge kat, dat je ook op bol.com bestellen kunt:

FAMILY TRAIL APP TOWER BRIDGE

Met de ‘Family Trail‘-app, die je gratis kunt downloaden, verkennen de kids Tower Bridge als nooit tevoren. Wil je ze liever even niet op een schermpje laten turen, geen probleem. Bij de ingang kun je een Family Trail-boekje pakken.

DOWNLOAD IN APP STORE || The London Tester

DOWNLOAD OP GOOGLE PLAY || The London Tester

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Even een snel antwoorden rondje tussendoor:

HOE HOOG IS DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge is 65 meter hoog op het hoogste punt (de torens)

HOE LANG IS DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge is 244 meter lang.

HOE BREED IS DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge is 82.3 meter op het breedste punt.

WAAROM IS DE TOWER BRIDGE BLAUW?

De originele kleur van de brug was een beetje een chocolade bruine kleur, maar in 1977 werd de brug in rood, wit en blauw geverfd om de koningin haar ‘Silver Jubilee‘ (25 jaar dat Elizabeth II koningin is) te vieren. Deze kleuren zijn altijd aangehouden.

HOE ZWAAR IS DE TOWER BRIDGE?

Hoe zwaar de hele brug alles bij elkaar precies is, is niet bekend, maar alleen al de twee bascules wegen meer dan 1000 ton per stuk. Tel daar nog meer dan 11.000 ton staal bij op, en nog iets van 70.000 ton beton dat in de rivier ligt ter verzwaring, en je hebt een beetje een beeld.

En als je dat niet heb: 1 ton is 1000 kilogram. Succes met rekenen!

HOE DUUR IS DE TOWER BRIDGE?

Tower Bridge kostte destijds GBP £1,184 miljoen om te bouwen, wat meer dan 1.3 miljoen Euro was. In vergelijking met nu zou dit ongeveer GBP £136 oftewel 150 miljoen euro zijn geweest!

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Kleuren van de Tower Bridge

BIJZONDERE TOWER BRIDGE WEETJES

Er zijn zoveel feitjes over Tower Bridge te vinden, dat ik er een paar voor je verzameld heb:

 • In 1912 vloog piloot Frank McClean met een watervliegtuig tussen de bovenste delen en het wegdek van Tower Bridge, om vervolgens stroomopwaarts ook onder alle overgebleven bruggen te duiken. Op de terugweg raakte een zijwind zijn toestel terwijl hij onder het onderste deel van Tower Bridge probeerde te vliegen. Hij bleef ongedeerd, maar zijn vliegtuig moest naar de kust worden gesleept.
 • 1917 was het jaar dat Thomas Hans Orde-Lees van de Tower Bridge sprong met een zelfgemaakte parachute, om zo de effectiviteit ervan aan te kunnen tonen bij de Royal Air Force. Ze zijn onder de indruk geweest, want sindsdien wordt deze locatie genoemd als de plaats van oprichting van dit parachutistenregiment.
 • Wat McClean met zijn vliegtuig kan, kan ik ook, dacht Frank Miller in 1951. Hij gaf er wel een heel bijzondere reden voor op: hij zei dat zijn 13-jarige zoon hem had uitgedaagd het voor 35 shilling te doen. Met dat geld kon hij gelijk beginnen zijn boete van £100 af te betalen trouwens. Vliegen onder bruggen door werd vanaf dat jaar bij wet verboden.
 • Gebeurde er even niets raars met een vliegtuig, waren de bussen aan de beurt. In 1952 schrok chauffeur van bus 78, Albert Gunter, zich een ongeluk toen hij onder zich ineens het brugdelen waar hij op stond zag openen. Normaal gesproken was er een waarschuwingsbel en sloten de poorten voordat de brug openging… maar dat waren ze even vergeten. Gunter gaf plankgas en sprong met succes de noordkant van de brug, die nog niet was begonnen met openen. Zo bracht hij al zijn 20 passagiers veilig naar de overkant. De bus deed het nog. Het gebroken been van Gunter trouwens niet meer, maar hij scoorde een vrije dag en een beloning van £ 10. Kassa!
 • 2012 was het jaar van de Olympische Spelen in Londen en de Olympische Ringen werden aan de bovenste loopbrug gehangen. Tijdens de openingsceremonie vliegen de ‘koningin’ (nou ja, haar stuntdubbel dan) en James Bond met helikopters door Tower Bridge.
 • Wist je dat Tower Bridge vroeger zijn eigen stallen met paarden had? Dit was om eventueel te hulp te kunnen schieten als paarden met karren niet sterk genoeg bleken hun vracht over de helling te trekken naar de brug toe.
 • Naast stallen had Tower Bridge vroeger ook een eigen mortuarium. Er spoelden kennelijk zoveel lijken aan bij de brug in de Victoriaanse tijd, dat ze het hier ‘Dead Man’s Hole‘ gingen noemen.

Tower Bridge Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester
Tower Bridge gezien vanaf een dakterras aan de noordzijde Londen (Leuk verhaal: toen we hier een feestje hadden en Nick vanuit zijn werk over de brug moest om hierheen te komen, ging hij net open! Ik kon dus gelijk Nick zijn sms bevestigen ‘dat de brug open stond’, haha!)


TIP: OYSTER CARD

Ik kan je aanraden voor je bezoek aan Londen een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Dit is een handig plastic pasje waar je geld op kan zetten om te reizen met het openbaar vervoer in Londen. Dit kan je veel geld schelen!

The London Tester Visitor Oyster Card

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester

PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

Naam Attractie – Tower Bridge

Adres – Tower Bridge Rd, London SE1 2UP

Openingstijden – Dagelijks vanaf 10:30 tot 19:00 (laatste toegang om 18:00)

Entreeprijs – GBP £10.60 (volwassenen 16+), GBP £5.30 (kinderen 5-15) of een familie ticket (2 volwassenen + tot 4 kinderen) vanaf GBP £18

Bereikbaarheid – Metrohalte Tower Hill station (7 minuten lopen – District & Circle line) of London Bridge station (ongeveer 15 minuten lopen – Northern & Jubilee line) // DLR London Bridge, Fenchurch Street of Tower Gateway Stations // Bus: 15, 42, 78,100, 343 // Boot: St Katherine Pier & Tower Pier op de noordoever en London Bridge City Pier op de zuidoever

CORONA UPDATE – Begeleide tours zijn afgelast. Je kunt niet met cash geld betalen, alleen kleine tassen zijn toegestaan, er kunnen alleen kleine groepen naar binnen en je moet van te voren online boeken. Ook zul je in de machinekamers en de winkel een gezichtsmasker moeten dragen! Kinderen onder de 11 hoeven dit niet.

TOWER BRIDGE OP DE KAART

GOEDKOPE TICKETS

Je kunt kaarten tijdens de corona periode alleen direct via de website van de Tower Bridge kopen: www.towerbridge.org.uk

KORTINGSPASSEN

Tower Bridge kun je gratis of voordelig bezoeken als onderdeel van de volgende kortingspassen:

 • The London Pass – Gratis toegang tot meer dan 60 attracties in en rond Londen (+ sla wachtrij bij Tower Bridge over)
 • The London Explorer Pass -Bezoek 3, 4, 5 of 7 attracties gedurende 30 dagen vanaf het eerste gebruik (+ sla wachtrij bij Tower Bridge over)
 • iVenture Londen Attractie Pas – Bezoek 3, 5, 7 of 10 attracties gedurende 30 dagen vanaf het eerste gebruik

TOWER BRIDGE CADEAUS

BEKIJK ONZE VIDEO

binnenkort!

IN DE BUURT

Attracties in de buurt van Tower Bridge zijn onder andere de Tower of London, London Wall, HMS Belfast en The Shard.

Meer Activiteiten in Londen || The London Tester

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

BEWAAR OP PINTEREST:

Tower Bridge Bezoeken in Londen: Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

Tower Bridge Bezoeken in Londen: Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.