St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

St James’s Park Londen – Leuke Weetjes & Handige Tips

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor het bezoeken van St James’s Park Londen. Veel plezier!

St James’s Park grenst aan Green Park en ligt naast een flink aantal van de belangrijke bezienswaardigheden van Londen: 10 Downing Street, het Churchill Museum & Cabinet War Rooms en de Horse Guards Parade.

St James’s Park is het oudste Royal Park in Londen en wordt omgeven door drie paleizen. De oudste is Westminster Palace (dat nu de Houses of Parliament is), het St James’s Palace en natuurlijk de bekendste: Buckingham Palace.

Het hoogtepunt van dit park zijn de prachtige bloembedden en het uitgestrekte meer, waar honderden soorten vogels wonen… inclusief pelikanen!

Wandel mee met The London Tester en ontdek dit fijne stukje Londen.

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

ST JAMES’S PARK LONDEN

St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

INTRODUCTIE ST JAMES’S PARK

VAN MOERAS TOT PLEZIERTUIN

Het park was ooit een drassige waterweide met wat boerderijen en bossen in de omgeving. In de dertiende eeuw werd er op deze plek een leprozenziekenhuis gesticht, en aan dit ziekenhuis dankt het park zijn naam.

In 1532 verwierf Koning Henry VIII de plek om er, net als zoveel van de parken in Londen, een hertenkamp van te maken en bouwde hij het paleis van St. James’s.

Toen Elizabeth I op de troon kwam, die erg hield van pracht en praal, werden er in dit park diverse soorten feesten gehouden.

St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester
Van moeras naar prachtige tuin! [Foto Credit: Canva]

EXOTISCHE TUINEN

Haar opvolger, James I, verbeterde de afwatering van het moerassige gebied en legde ene weg aan voor St James’s Palace, ongeveer waar The Mall (de brede weg waarover de koninklijke processies gaan, zoals de Changing of the Guard, Trooping the Colour en vele Royal Weddings) nu is.

Oh, en hij besloot een gezellige verzameling exotische dieren in het park te houden. Kamelen, krokodillen en een olifant, het kon allemaal. Er waren ook volières met exotische vogels langs weg die nu de ‘Birdcage Walk‘ heet.

Charles II bracht daarna ingrijpende veranderingen aan door het park opnieuw te laten ontwerpen, vermoedelijk door de Franse tuinarchitect Andre Mollet. Het middelpunt van het nieuwe park werd een enorm recht kanaal aan elke kant omzoomd met lanen met bomen en grasvelden.

Charles was enorm geïnspireerd door de uitgebreide tuinen van de Franse koninklijke familie en introduceerde ook het Franse spel ‘Pelle Melle‘. Dit werd gespeeld op een lang omheind veld waarbij spelers met een hamer een ​​bal door hoepels slaan. Van deze naam stamt weer ‘Pall Mall‘ af, dat later ‘The Mall‘ werd.

Hij opende het park voor het publiek en was er zelf een frequente bezoeker van, die hier de eenden voerde en zich onder zijn onderdanen mengde. Zo gewoon gebleven!

St James’s Palace
St James’s Palace [Foto Credit: Canva]

ROMANTISCHE INSLAG

In de 18e eeuw werden er enkele kleine veranderingen aan het park aangebracht. Het ene uiteinde van het kanaal werd gedempt om Horse Guards paradeplaats te maken, dat nog steeds gebruikt wordt.

In 1761 kocht de koninklijke familie het gebouw aan het einde van The Mall, bekend als Buckingham House.

Het park veranderde weer in 1820 toen John Nash het opnieuw ontwierp in een meer romantische stijl. Het kanaal werd omgevormd tot een natuurlijk ogend meer en de formele lanen maakten plaats voor kronkelende paden.

Modieuze struiken namen het over van de meer traditionele bloembedden. Tegelijk werd Buckingham House vergroot (en kreeg het een enorme marmeren poort in de voortuin, die later verplaatst werd naar waar nu de bekende ‘Marble Arch‘ is) en veranderde de Mall in een grote processieroute.

In 1837 presenteerde de Ornithological Society of London enkele vogels aan het park en bouwden ze er een huisje voor een ‘birdkeeper’, wat er nog steeds staat.

Kronkelige Paden in St James's Park
Kronkelige Paden in St James’s Park [Foto Credit: Eurostar]


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.

Stedentrip Londen Ebook door The London Tester

BIJZONDERE BEELDEN IN ST JAMES’S PARK

In en rondom St James’ Park kun je vele monumenten vinden. Welke van de volgende heb je al kunnen spotten? Bali Memorial, Royal Naval Division Memorial, Graspan Royal Marines Memorial, South African Royal Artillery Memorial, National Police Memorial, Queen Mother Memorial, King George VI Memorial en het Guard’s Memorial.

The Queen Victoria Memorial (ter nagedachtenis aan het overlijden van koningin Victoria in 1901) is waarschijnlijk het meest bekende gedenkteken rondom het park. Het monument is 25 meter hoog en bestaat uit 2300 ton wit marmer. Naast Victoria zelf zitten er beelden die moed, standvastigheid, overwinning, naastenliefde, waarheid en moederschap vertegenwoordigen.

Nog niet genoeg beelden gezien? Speur dan even naar het Duke of York Statue (ter nagedachtenis van Frederik Willem, de opperbevelhebber van het Britse leger en tweede zoon van koning George III), het Captain Cook Statue (de bekende ontdekkingsreiziger) of het Boy Statue (ontworpen door Charles Henry Mabey en gesneden door Robert Jackson in 1863. Oorspronkelijk was het een drinkfontein, het water kwam uit de monden van vier vissen die zich verzamelden in schelpvormige bassins).

Prachtige bloemen in St James's Park
Bloemen en Boy Statue in St James’s Park [Foto Credit: Eurostar]

BEZIENSWAARDIGHEDEN ST JAMES’S PARK

ST JAMES’S PARK LAKE

Het grote meer in St James’s Park is over de gehele lengte van het park aangelegd. Bij het meer horen twee eilandjes, ‘West Island‘ en het grotere ‘Duck Island‘.

Het water in het meer is helaas geen zwemwater, of een plek waar je met bootjes kunt varen, zoals in Hyde Park, maar het het is een thuis voor de vele vogels die het park rijk is.

St James’s Park Lake
St James’s Park Lake (met uitzicht op Buckingham Palace)

St James’s Park Lake
De “Tiffany Fountain” [Foto Credit: Canva]

St James’s Park Londen

VOGELS IN ST JAMES’S PARK

De vogelpopulatie in St James’s Park is de meest uiteenlopende van alle parken in de stad.

Er zijn zelfs pelikanen te vinden, afstammelingen van de in 1664 aan koning Charles II geschonken exemplaren van de Russische ambassadeur. Dit is een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Pelikanen worden nog steeds door buitenlandse ambassadeurs aan het park aangeboden!

Ze worden dagelijks gevoerd tussen 14:30 en 15:00.

Pelikanen in St James’s Park, Londen
Pelikaan in St James’s Park [Foto Credit: Canva]

Een verdwaalde gans in St James’s Park
Een verdwaalde gans in St James’s Park

CLARENCE HOUSE

Clarence House, dat je naast St James’s Park kunt vinden, is ontworpen voor de hertog van Clarence, die later Willem IV zou worden.

Het was ook het huis van wijlen koningin Elizabeth, ofwel de ‘Queen Mum‘.

UITZICHT VANUIT ST JAMES´S PARK

Vanaf de “St James’s Park The Park Bridge” brug (in de volksmond de ‘Blue Bridge‘ genoemd) kun je uitkijken op Buckingham Palace aan de ene kant en de London Eye en Big Ben aan de andere kant. Wie wil dat nou niet?

Deze betonnen brug met lage boog is de derde die het meer overspant. De eerste is ontworpen door John Nash die in 1857 werd vervangen door een ijzeren hangbrug. De huidige brug dateert uit 1957.

St James’s Park Uitzicht op de London Eye
[Foto Credit: Eurostar]

St James’s Park Uitzicht op de London Eye
[Foto Credit: Canva]

ONTDEK ENGELAND

Plan je bezoek aan Engeland: vervoer, accommodatie, restaurants, activiteiten en nog veel meer!

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

MEER ACTIVITEITEN IN ST JAMES’S PARK

Bij Storey’s Gate Café (open van 08:00 tot het gaat schemeren) vind je zitplaatsen binnen en buiten en is er een menu met veel veganistische en vegetarische opties.

St. James’s Café serveert ontbijt (tot 11:30), lunch (tot 15:30) en de hele dag warme en koude dranken en snelle happen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het meer. Geopend dagelijks van 08:00 tot 19:00 uur in de zomer en tot 17:00 uur in de winter.

Overige punten waar je eten en drinken kunt kopen bevinden zich bij Marlborough Gate, Horse Shoe Bend, Artillery Memorial en de speeltuin. Deze punten zijn open van 09:00 tot 20:00 uur in de zomer en van 10:00 tot 16:00 uur in de winter.

Mooie dag in St James’s Park in Londen
[Foto Credit: Eurostar]

RELAXEN IN EEN LIGSTOEL

Ook in St. James’s Park kun je een deck chair huren, oftewel: een ligstoel. Perfect om tijdens een mooie dag naar mensen te kijken.

Ze zijn beschikbaar van maart tot oktober en kosten £ 9,00 per dag of £ 1,80 per uur.

Hyde Park in Londen
[Foto Credit: Eurostar]

THE LONDON TESTER HOTSPOTS

Ontdek de leukste plekken in Londen waar je lekker kunt eten en drinken, shoppen tot je er bij neervalt, of even heerlijk kunt relaxen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

DIANA MEMORIAL WALK

Vanaf St. James’s Park kun je de ‘Diana Memorial Walk‘ beginnen, een 7 mijl / 11 kilometer lange wandelroute die je langs alle belangrijke plekken uit het leven van Diana voert. Zo kom je langs drie paleizen, twee statige huizen en Kensington Gardens, Hyde Park en Green Park.

Er zijn maarliefst 90 bordjes langs de route te vinden. Ze zijn gemaakt door beeldhouwer Alec Peever en hebben een roosembleem in het midden. De roos heeft een heraldisch ontwerp en symboliseert, hoewel hij het blijvende imago van de prinses symboliseert, ook de tradities en het erfgoed van Groot-Brittannië.

Hier kun je een brochure van de route downloaden >>

Lopen in Londen - Tips & Advies || The London Tester
[Foto Credit: Canva]


TIP: OYSTER CARD

Ik kan je aanraden voor je bezoek aan Londen een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Dit is een handig plastic pasje waar je geld op kan zetten om te reizen met het openbaar vervoer in Londen. Dit kan je veel geld schelen!

The London Tester Visitor Oyster Card

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

PLAN JE BEZOEK AAN ST JAMES’S PARK

Naam – St. James’s Park

Adres – London SW1A 2BJ

Social Media – @theroyalparks op Instagram

Openingstijden – 05:00 uur tot middernacht, het hele jaar door.

Entreeprijs – Gratis!

Toegankelijkheid – Het park is gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met zijn duidelijk afgebakende paden en vlakke geasfalteerde oppervlakken. Houd er rekening mee dat er geen parkeerplaatsen zijn bij St James´s Park.

Bereikbaarheid – St James’s Park is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is geen parkeergelegenheid.

Met de metro kun je hier komen vanaf halte St. James’s Park (District Line (donkergroen) en Circle Line (geel), Charing Cross (Northern Line (zwart), Bakerloo (bruin) en British Rail-lijnen), Westminster (Jubilee Line (grijs), District en Circle Lines), Green Park (Piccadilly Line (donkerblauw), Victoria Line (lichtblauw) en Jubilee Lines) en Victoria (Victoria Line, Circle Line en District Line en diverse British Rail-lijnen)

IN DE BUURT

St. James’s Park ligt aan de wijk Westminster.

Lees Meer Over Deze Leuke Londense Wijk || The London Tester

Attracties in de buurt van St. James’s Park zijn onder andere Buckingham Palace, The Churchill Museum and Cabinet War Rooms, Big Ben en The Wellington Barracks.

Hier vind je nog veel meer leuke gratis bezienswaardigheden in Londen >>

Meer Activiteiten in Londen || The London Tester

DE LEUKSTE WIJKEN IN LONDEN

Wil je weten welke leuke wijken in Londen de moeite zijn om te bezoeken? The Londen Tester wijst je graag in de goede richting.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

ACCOMMODATIE TIPS

Londen Hotels in de buurt van Westminster

Meer Accommodatie in Londen || The London Tester

ST JAMES’S PARK LONDEN KAART

We maakten een handige kaart voor je in Google Maps waarmee je alle leuke plekken in St. James’s Park makkelijk kunt terugvinden.

St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

Download Nu bij The London Tester

Na het inschrijven op onze nieuwsbrief krijg je toegang tot onze VIP-bibliotheek waar je alle downloads kunt vinden. Natuurlijk kost dit niets!

BEWAAR OP PINTEREST:

St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

St James’s Park Londen - Leuke Weetjes & Handige Tips || The London Tester

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.