Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Wat is Cider? (En Waarom Drinken we dit in Nederland nog niet Massaal?)


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: regular expression is too large at offset 32979 in /home/customer/www/thelondontester.com/public_html/wp-content/plugins/thirstyaffiliates-pro/Models/Autolinker.php on line 308

Wat is Cider? Dat is een vraag die ik mezelf jaren geleden stelde toen ik in de bar van een hostel in Amsterdam werkte.

Onze Britse gasten vroegen er regelmatig naar, maar in Nederland is het helemaal niet zo bekend. Maar daar is de laatste jaren gelukkig een beetje verandering in gekomen!

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik sinds ik naar Australië reisde in 2006 in de ban raakte van het drankje ‘cider‘. Als iemand die niet zo’n bierliefhebber is en niet de hele avond aan de wijn kan (in ieder geval niet zonder daar de volgende dag flink spijt van te hebben), was ik blij een drankje te hebben gevonden dat hier perfect tussenin zit.

Ook hier in Engeland kan ik mijn geluk niet op, want cider is naast bier in elke pub te krijgen. Sterker nog, het wordt in het zuiden van Engeland massaal geproduceerd.

Je kunt cider in allerlei soorten en maten kopen en iedere keer als ik weer een nieuw merk of smaakje geprobeerd heb, haal ik het label van de fles en stop ik die in een plakboek. Ja, ik ben een beetje een hoarder, ik weet het.

In Nederland heeft cider nog niet de doorsnee-status die het in Engeland heeft en ik merk dat veel mensen hier niet eens zo goed weten wat het eigenlijk is. Ook al doen merken zoals Jillz en Apple Bandit van Heineken (die wanhopig proberen de Nederlanders aan de cider te krijgen) er alles aan interesse te wekken voor de Nederlandse markt, er is nog veel werk te doen.

Niet dat ik iedereen die dit leest gelijk aan de alcohol wil krijgen hoor, maar het leek me leuk je iets meer te vertellen over cider, hoe het gemaakt wordt en waar je het kunt vinden. Misschien probeer je het de volgende keer en kom je erachter dat je het net zo lekker vind als ik!

Disclaimer: Dit artikel heb ik geschreven uit mijn eigen passie voor cider, het is op geen enkele wijze gesponsord door een cider merk. Vergeet niet: onder de 18 geen alcohol en drink met mate! (- ja mam.)

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

WAT IS CIDER?

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Wat is Cider Nou Eigenlijk?

Volgens Wikipedia is cider “een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker.” Het wordt vaak vergeleken met bier, omdat je het meestal uit hetzelfde soort glas (of flesje) drinkt en het ziet er wel een beetje hetzelfde uit. Maar eigenlijk is het meer een soort wijn die gemaakt is van appels.

Qua smaak is het ook veel zoeter dan bier en zit er geen bittere afdronk aan, iets dat ik zelf dus aan bier niet zo lekker vind. Als je cider in een glas schenkt, komt er verder ook geen kop schuim op, wat natuurlijk bij bier wel zo is.

Behalve hier in Engeland dan, daar schenken ze zowel bier als cider tot letterlijk aan de rand van het glas, wat mega-onhandig is, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Cider in Devon, Engeland
Cider in Devon, Engeland

Hallets Real Cider uit Newport, Wales
Hallets Real Cider uit Newport, Wales

Samuel Smith's Cider uit Yorkshire, Engeland
Samuel Smith’s Cider uit Yorkshire, Engeland

Cotswold Cider uit Oxfordshire, Engeland
Cotswold Cider uit Oxfordshire, Engeland


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.

Stedentrip Londen Ebook door The London Tester

Hoe Wordt Cider Gemaakt?

Cider, Cidre, Sidra, Apfelwein, Ice Wine… Hoe het drankje ook genoemd wordt in de wereld, ciders worden in principe allemaal gemaakt van het verse sap van appels. Natuurlijk niet de appelsap die je bij het ontbijt misschien drinkt, want er wordt meer een bittere, suikerarme appelsoort gebruikt. Deze appels hebben een hoog tannine-gehalte en zijn meestal niet echt bedoeld om zo te eten.

Het type appel dat gebruikt wordt, kan ook de smaak van de cider veranderen. Zo is in Frankrijk de smaak van cider meer subtiel en fruitig, terwijl deze in Groot-Brittannië en Ierland meer robuust en stevig is.

Het maken van cider is een relatief makkelijk proces. De appels worden geplukt, gemalen (‘scratten‘) en de pulp (‘pommage‘) wordt in vaten gedaan waar het rustig kan fermenteren. Nadat het appelsap vergist is, moet dit ongeveer 3 maanden (tot wel 3 jaar!) rijpen voordat het gedronken wordt.

Het alcoholpercentage van ciders kan behoorlijk varieren, maar meestal hebben ciders tussen de 4% en 8.5% alcohol. Bepaalde merken uit de VS en Canada gaan zelfs tot 12%.

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester
Een hele oude manier om cider te maken! [Foto Credit: foudefoot60 op Pixabay]

St. George's Cider uit Devon, Engeland
St. George’s Cider uit Devon, Engeland

Geschiedenis van de Cider

Wist je dat tot vrij recentelijk appels helemaal niet gegeten werden? Ze waren namelijk vaak veel te bitter! Dit doet mij denken aan de appelbomen die wij op onze volkstuin hebben staan, die kon je ook nooit gewoon zo eten en moesten altijd verwerkt worden tot bijvoorbeeld appelmoes… of cider dus, ah! Gemiste kans!

Wat men vroeger dus deed, was het sap uit de appels persen en deze vervolgens laten fermenteren tot alcohol. Het schijnt zelfs dat de farao’s in het oude Egypte al rond 1300 voor Christus al in de appelbomen hingen. Slimme jongens!

Of ze ook echt cider dronken weet men niet zeker, maar ze dronken wel bier, dus hoe ze moesten fermenteren was hen wel al bekend. In ieder geval is bekend dat de Romeinen rond 55 voor Christus zeker wel in aanraking met cider kwamen, toen ze de havens van de Britse eilanden binnenvoeren. Zoals met zoveel dingen die de Romeinen ontdekten, ging het verhaal al snel Europa rond en was ‘cider’ een begrip.

Uitgebreide Gids over Cider || The London Tester
Foto Credit: ski4fd op Pixabay

Annings Fruit Cider uit Devon, Engeland
Annings Fruit Cider uit Devon, Engeland

Symonds Cider uit Herefordshire, Engeland
Symonds Cider uit Herefordshire, Engeland

Gaymers Cider uit Somerset, Engeland
Gaymers Cider uit Somerset, Engeland

Sandford Orchards uit Devon, Engeland
Sandford Orchards uit Devon, Engeland

Wat is het Verschil Tussen Cider uit Verschillende Landen?

Een groot verschil tussen de cider die in diverse landen gemaakt wordt, is de manier van alcoholische gisting.

Bij de Britten, Ieren en Franssen is de drank bruisend door fermenterende kooldioxide te binden aan wijn (of het toevoegen van koolzuur aan de wijn bij de meer industrieel geproduceerde wijnen). In Frankrijk wordt erg hoge kwaliteit ‘cidre’ soms zelfs op dezelfde manier als champagne gemaakt, door gisting op de fles zelf.

In Duitsland laten ze het natuurlijke koolzuur uit de wijn ontsnappen, waardoor je een zogenaamde ‘stille’ wijn krijgt. Dit zag ik ook in Oviedo in Noord-Spanje, waar ze de cider (‘sidra‘) van heel hoog in de lucht in het glas uit de hand schonken, zodat er weer zuurstof bij de drank kwam en deze weer ‘tot leven’ kwam. Daar dronken ze vervolgens kleine beetjes cider als een soort shotje, want als je te lang wachtte was de koolzuur er weer af en werd de cider veel te bitter. Dit ritueel noemen ze ‘escansiar‘ en is ontzettend leuk om te bekijken onder het genot van een hapje!

Ook is er nog een onderscheid te maken in het type drinkglazen dat in de diverse landen voor het schenken van cider gebruikt wordt. Zo krijg je hier in Engeland alle cider in een ‘pint‘ glas geschonken met ijs erbij, maar zul je in Duitsland vaak cider uit een ‘Geripptes‘ glas krijgen, dat je kunt herkennen aan het ruitpatroon. In Frankrijk krijg je vaak een soort platte kommen om uit te drinken en in sommige plekken krijg je zelfs een aardewerken beker! Voor de wat meer fijnere ciders krijg je in Frankrijk vaak een wijnglas (dit zag ik in Canada ook, daar noemen ze het ook meer ‘Ice Wine‘, niet echt cider).

De glazen zijn wel allemaal vrij breed, omdat hierin de cider goed kan mengen met de zuurstof waardoor de aroma’s beter vrijkomen.

Cider? Wat is dat? || The London Tester
Cider uit Zuid-Afrika [Foto Credit: nike159 op Pixabay]

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester
Cider uit Wales, Sidra uit Spanje en Cidre uit Frankrijk

ONTDEK ENGELAND

Plan je bezoek aan Engeland: vervoer, accommodatie, restaurants, activiteiten en nog veel meer!

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester
Cider uit Engeland [Foto Credit: TeroVesalainen op Pixabay]

Wat Zijn Verschillende Soorten Ciders?

In plaats van appels worden er voor sommige ciders ook peren gebruikt. Dit is persoonlijk echt wel mijn favoriet! Eigenlijk gaat het dan om ‘Perenwijn‘ (NL), een ‘Perry‘ (UK) of een ‘Poiré‘ (Frankrijk).

Er zijn ook diverse ciders verkrijgbaar met andere fruitsoorten, zoals bessen, vlierbloesem, limoen of passievrucht. Hier moet je wel van houden, want ze kunnen behoorlijk zoet zijn.

Cornish Orchard Apple
Cornish Orchard Apple

Cornish Orchard Apple

Cornish Orchard Pear
Cornish Orchard Pear

Ciders met Smaakjes
Ciders met allerlei smaakjes in de supermarkt

Kopparberg  Aardbei + Limoen
Kopparberg Aardbei + Limoen

Rekorderlig Appel + Guave
Rekorderlig Appel + Guave

Churchward
Churchward ‘Mixed Berries’ (of toch gif?)

Hoe Combineer je Cider met Eten?

Ben jij zo iemand die houdt van appelmoes bij het eten? Dan kun je je misschien voorstellen dat het drinken van cider bij dit soort gerechten ook goed zal passen. Bij een lekker stukje vlees (vooral varkensvlees past goed), bij de vis, de zuurkool stamppot, bij de barbecue, noem maar op!

Verder smaakt de cider goed bij kaas, fruittaarten, of gewoon een handje pinda’s in de kroeg. Natuurlijk heb je geen excuus nodig om van een glaasje cider te genieten, haha!

Alles over Cider || The London Tester
Cider in Australië, Cider in Amerika, Cider in Finland (in mijn schoen voor veilig transport in het vliegtuig, haha), Cider in Engeland

Dit wilde je altijd al weten over Cider || The London Tester
Cider in Ierland, Cider in Finland en Cider in Canada

Orchard Pig Cider
Orchard Pig Cider met een ‘Pub Lunch’

Strongbow Cider
Strongbow Cider met Bitterballen in Amsterdam : )

THE LONDON TESTER HOTSPOTS

Ontdek de leukste plekken in Londen waar je lekker kunt eten en drinken, shoppen tot je er bij neervalt, of even heerlijk kunt relaxen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Wat Zijn Nederlandse Cider Merken?

Ik dacht eigenlijk dat er maar twee Nederlandse cider merken waren, maar na een beetje research heb ik er veel meer gevonden, yeah! Ik heb ze nog niet zelf kunnen uitproberen, maar hier kun je meer informatie vinden:

Elegast Cider
Elegast Cider

Bear Cider
Bear Cider

Apple Bandit Cider
Apple Bandit

Waar Kun je Cider Kopen in Nederland?

Bij de Albert Heijn en de Jumbo heb ik de bekende namen zoals Apple Bandit en Jillz gevonden. Af en toe is er Savanna Dry, Somersby en Brothers te vinden.

Wij wonen in Amsterdam vlak naast een Britse Expat winkel, dus daar haal ik altijd mijn Thatchers, Bulmers, Rekorderlig en overige cider: www.kellys-expat-shopping.nl >>

Laatst kwam ik de website van Ciderlab tegen, waar je ook veel Nederlandse ciders kunt kopen: ciderlab.nl >>

Brothers Cider bij de Jumbo
Brothers Cider bij de Jumbo

Lekkere Ierse & Britse Cider Merken?

Zoals je misschien weet zijn er ontzettend veel soorten Britse en Ierse cider merken, maar hier een aantal opties:

Shepherd Neame uit Kent, Engeland
Shepherd Neame uit Kent, Engeland

Thatchers Cider uit Somerset, Engeland
Thatchers Cider uit Somerset, Engeland

Wyld Wood Cider uit Herefordshire, Engeland
Wyld Wood Cider uit Herefordshire, Engeland

Strongbow uit Herefordshire, Engeland
Strongbow uit Herefordshire, Engeland

Carling Cider uit Herefordshire, Engeland
Carling Cider uit Herefordshire, Engeland

Brothers Cider uit Somerset, Engeland
Brothers Cider uit Somerset, Engeland

Bulmers of Bulmers?

Over Bulmers kan er een beetje verwarring zijn, want er zijn namelijk twee soorten kwam ik pas sinds kort achter! “Bulmers Cider” is vernoemd naar de Britse cider maker H.P. Bulmer uit Hereford, Engeland, die zijn eigen Bulmers cider en ook de Strongbow cider maakt. Het bedrijf is in eigendom van Heineken International.

“Bulmers Irish Cider” is een cider van de Ierse C&C Group, die deze naam alleen binnen de Republiek Ierland voeren. In alle andere plekken van de wereld wordt het verkocht als “Magners”. Ahhh!!

Bulmers Cider
Engelse Bulmers Cider

Magners Cider
Ierse Magners Cider

Meer Tips voor Lekkere Ciders?

Verder vind ik zelf de volgende merken ciders erg lekker:

En op reis kwam ik ook nog de volgende ciders tegen

Somersby Cider
Somersby Cider

Kopparberg Cider
Kopparberg Cider

Old Mout Cider
Old Mout Cider

Rekorderlig Cider
Rekorderlig Cider

Oiva Nordic Cider
Oiva Nordic Cider

Skål Cider
Skål Cider

Bonus Tip:

In de wintermaanden is er op de South Bank van Londen een heuse ‘Rekorderlig Cider Lodge’ te vinden waar je kunt genieten van verwarmde, ofwel ‘mulled cider‘ kunt proeven. Yum!

Rekorderlig Cider Lodge op de South Bank in Londen
Rekorderlig Cider Lodge op de South Bank in Londen

Ik ben heel benieuwd of jij al van cider gehoord had en of je het al een keer geproefd hebt? Wat is jouw favoriet? Laat het me weten! Proost!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Wat is Cider? Meer Informatie!

Nog niet genoeg gehad? Kan me voorstellen 🙂 Hier heb je nog wat meer informatie over Cider:

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.