Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen)

We zijn net weer terug van een paar daagjes in Nederland en het was weer superfijn om familie weer even te kunnen zien. 

Maar zoals altijd, heb ik ook even mijn fix aan typisch Nederlands eten gehad, iets waar ik altijd naar uitkijk als ik een reisje naar huis plan! 

Nederlandse Producten voor Expats
Dit is heel normaal.

VOLG ONS OOK OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

TYPISCH NEDERLANDS ETEN

Nu we bijna 5 jaar in Londen wonen, begin ik toch wel een patroon te ontdekken in de typisch Nederlandse dingen die ik van thuis (thuis thuis, niet hier thuis, als je begrijpt wat ik bedoel) mis.

En dus dacht ik -bij gebrek aan het meeste van dit eten op het moment- maar een lijstje te maken met alle dingen waar ik sinds onze verhuizing een spontane verslaving aan heb gekregen.

Je weet kennelijk pas wat je mist als je het niet meer kunt kopen overal!

Misschien als ik je nu zou vragen “Wat is typisch Nederlands eten?” zou je het niet eens weten, maar ik ben benieuwd wat je van de producten hieronder ook zou missen als je in het buitenland zou wonen!

My Old Dutch
My Old Dutch – Hier kun je in Londen Nederlandse Pannenkoeken eten!

STAMPPOT EN AVG?

Er zijn zo van die typische Nederlandse gerechten waarvan je waarschijnlijk al weet dat ze die in het buitenland niet echt kennen.

Het traditioneel Nederlands eten zoals boerenkool- of wortelen stamppot met rookworst, de zuurkool, of misschien wel gewoon een bordje aardappelen-groente-vlees is niet iets dat hier standaard is. Maar op zich heb ik hier niet zo’n problemen mee.

Stamppot heb ik nooit lekker gevonden en Nick kan een heerlijke zuurkool maken met een potje van de Poolse afdeling in de supermarkt. We vonden bij de Lidl zelfs een goede rookworst (na een aantal verkeerde, wat meer een soort leverworst was). AGV lukt ook prima, ze hebben hier gewoon broccoli, sperziebonen en een biefstukje, worstjes en zelfs varkenshaas. 

Qua typisch Nederlands avondeten kunnen we alleen eigenlijk fatsoenlijke schnitzel niet vinden (alleen kipschnitzels), maar we zijn alleen maar naar de supermarkt geweest voor vlees, waarschijnlijk als je naar de slager gaat kun je vast een betere variatie in vlees vinden.

Oh nee – een ding. Het is hier dus ook super moeilijk om fatsoenlijke witlof te vinden. Pha! We hebben deze chicory in een aantal winkels gespot, maar nooit in onze lokale supermarkt, dus eigenlijk eten we het bijna nooit meer. Jammer!

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
Chicory – Witlof = Nergens te vinden in Londen? [Foto Credit: Pixabay]


Plan Eenvoudig Je Londen Trip!

Wil jij binnenkort naar Londen en weet je niet hoe je je tijd het beste moet indelen? Welke bezienswaardigheden nou écht de moeite waard zijn? Waar de leukste cafeetjes en winkels zitten?

Dan is onze uitgebreide weekendgids vast iets voor jou:
– Meer dan 100 pagina’s met inspiratie, informatie en persoonlijke tips.
– 4 Complete wandelroutes, elk met 15-30 stops die zeker de moeite waard zijn!
– 4 Plattegronden die allemaal te openen zijn in Google Maps.


INDONESISCHE KEUKEN

Nee, waar ik echt moeite mee heb is niet zozeer de Hollandse prak, maar echt wel de Indonesische keuken!

Voordat we vertrokken beseften we toch niet dat dit toch echt wel heel (ver)Hollands(t) is. En dan heb ik het met name over de nasibami en de combinatie van onze Cantonees-Indonesische keuken, of wat we gewoon ‘Chinees Eten‘ noemen (de hele reut aan babi panggang, tjap tjoi, koe loe yuk/kai, gado gado enzovoorts.) Dat kennen ze hier toch niet zo!

Engeland is voornamelijk gericht op de Indiase keuken (de poppadoms en raitas rollen hier de rekken uit) en verder kun je wel Japanse spulletjes en dingen voor Thaise curry enzo vinden, maar ik mis echt een fatsoenlijk rek met Conimex kruiden voor de bami/nasi, potten atjar tjampoer, ketjap manis, goede sambal oelek, casave kroepoek en seroendeng.

Daar ga ik me dus ook elke keer in Nederland flink aan te buiten!

En hierbij wil ik ook gelijk de klacht indienen over de belabberde staat van de pindasaus hier in het land. We kopen af en toe een potje van een of ander Maleisisch merk, maar die is meestal veel te pittig. Nee, er kan toch niets tippen aan een grote ton Hollandse Satésaus die je in met een groot stuk brood of hand kroepoek leeg lepelt.

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
ALL.THE.NASI. [Foto Credit: Pixabay]

GEWOON EEN BROODJE SHOARMA

Wat ze ook niet echt kennen hier (en wederom ty-pisch Nederlands, ahum, niet echt, maar ok…) is  Shoarma! Nou ja!

Kebab is het enige dat er een beetje op lijkt, maar dat koop je alleen ‘s nachts als je gedronken hebt, dus in de supermarkt zal je hier niet echt spullen voor vinden.

Dus ben je net als ik shoarma-gek? Dan neem je een flinke bus kruiden mee uit Nederland, zoek je pita’s op de World Food afdeling van de supermarkt en prop je daar sla, paprika en een hand gebakken varkensvlees reepjes in. Prima te doen.

IETS ANDERS DAN KETCHUP GRAAG!

Met de saus zul je meer moeite hebben, want naast (zure) Mayonaise en (saaie) Ketchup is er in principe alleen iets wat ‘HP’ of  ‘Brown Sauce’ heet, en dat smaakt alsof het van gesmolten autobanden gemaakt is, dus als je echt lekkere Calvé knoflooksaus/barbecuesaus/sambasaus of Hela curry wilt hebben, dan zul je het moeten importeren als je een keertje met de Eurostar of de auto naar Londen komt.

Wij slaan altijd groots in!

Calvé Sauzen uit Nederland
Onze Calvé Collectie

WIJ WILLEN PANNENKOEKEN!!!

Verder hebben we ook altijd een lading in huis met Van Gilse stroop (ze kennen alleen golden syrup, wat saai is) en poedersuiker (die leuke strooibussen kennen ze niet, ze hebben alleen icing sugar voor op de taart). Want… tja pannenkoeken. Dûh.

Ben je nou een Hollander of niet?

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
[Foto Credit: Pixabay]

UIEN? JA, UIEN.

Oh, en nog eentje in de categorie ‘random’: UIEN.

De uien zijn hier zo slecht… Geen idee waarom! Ze zijn altijd zacht en snotteren snel. Dus ik mis Hollandse uien. There, I said it. 

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
[Foto Credit: Pixabay]

TYPISCH NEDERLANDS ONTBIJT

Als je gek bent op melk en muesli / cereal, dan heb je niet zo’n probleem in Engeland, daar staan de rekken vol mee.

Yoghurt komt hier in mini-bekertjes die altijd kapot gaan in je tas en als je liever een Full English Breakfast wilt met eieren, bacon en bonen… be my guest.

Cereal in Engeland
Aan cereals is er keuze genoeg!

Cereal in Engeland

BROODJE HAGELSLAG & PINDAKAAS

Maar soms heb ik gewoon zin in een cheeky boterham met hagelslag / vlokken. En dan hebben we gelijk twee problemen.

1. Er is geen hagelslag (ook geen vlokken).

Nederlandse Hagelslag
NOOOOOOOOOOOOOO!

2. Het brood is hier KA-UU-TEE.

In de Asda waar we onze dagelijkse boodschappen doen is een klein bakkershoekje, waar op zich redelijk fatsoenlijk brood te vinden is, maar je moet altijd wachten voor je iemand kunt vinden het in plakjes te snijden en de kleuropties zijn 1. Wit 2. Grijs. Een lekker maisbrood of halfje bruin zit er niet in.

Op de markt en sommige brood-zaakjes zoals Gail’s verkopen wel meer variaties, maar dan kun je wel rekenen op formaatje half brood waar je dan 5-6 pond voor betaald. De oplossing? Zelf bakken en dat doen we (lees: Nick slooft zich uit, ik eet op) dan ook regelmatig. Is ook wel zo lekker en een stuk gezonder.

Af en toe kopen we ergens wel een paar ‘verse’ bolletjes (rolls), maar elke keer als ik in Nederland ben en een ECHT vers bolletje eet, dan neem ik mezelf voor mij nooit meer in de maling te laten nemen.

Ander beleg, zoals pindakaas is natuurlijk wel te vinden, maar erg gaat toch niets boven een flinke pot met Calvé Pindakaas.

Brood in Engeland
Treurig.Treurig.

Brood in Engeland
Wij weigeren dit te eten : )

Brits Broodbeleg
Wel lekker hier: Cadbury Pasta!

Brits Broodbeleg
En M&Ms Pasta

ONTBIJTKOEK

Verder neem ik ook graag ontbijtkoek mee uit Nederland, dat heb ik nog niet kunnen ontdekken hier.

Wat je hier wel kunt vinden zijn crackers (type Wasa, maar dan eigenlijk veel lekkerder, van het Deense merk Ryvita) en matzes (niet alleen met Pasen, check gewoon de Joodse hoek. Ja die is er, zeker als je in oost-Londen woont. Sjalom!)

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen)

Britse Crackers

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
Bruin Brood met Kroketten. Draag me Weg. [Foto Credit: Pixabay]

TYPISCH NEDERLANDSE LUNCH

Eigenlijk ben ik met die kroketten al meer bij de lunch aangekomen, dus we gaan maar gewoon in één moeite door.

Waar ik ook ontzettend van baal (hoewel mijn weegschaal het hier niet mee eens is), is dat we hier geen lekker hartige smeertjes hebben zoals Filet Americain en met name de Johma Salades.

Echt, ik doe een moord voor een bakje Kip-Kerrie Salade, Kip-Meloen Salade of Kip-Saté Salade. Of Garnalen Salade. Of Beenham Salade. Of Eiersalade… Ahhh!!

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
Johma, als je dit leest: SPONSOR ME!

STUUR.MEER.OPTIMEL.

We blijven in de zuivel-hoek en noemen in één moeite mijn volgende groot gemis: Optimel Drinkyoghurt.

Daar gingen vroeger toch wel een paar litertjes doorheen gedurende de week, maar helaas. Hier zijn ze niet zo van de kwaliteitszuivel.

Bij de lidl vond ik een variant die een beetje op Yoki lijkt (bestaat dat überhaupt nog?)… en een paar maanden kon mijn geluk niet op toen ze bij de supermarkt -jawel- OPTIWELL gingen verkopen in twee smaken!

Het was de echte Optimel in hetzelfde pak met dezelfde opdruk, alleen de naam was anders. Kennelijk geen succes, want ik heb het na een paar weten nooit meer teruggezien. HUIL.

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
Optimel/Optiwell: een van die typisch Nederlands producten die je niet verwacht in het buitenland!

KAAS. DAT SPREEKT VOOR ZICH

En dan ten slotte, tja, hoe kan het ook anders. Kaas. Jong, Oud, Komijn. Als er iets typisch Nederlands eten, dan is het wel kaas.

Dat is alles wat ik erover ga zeggen, want anders wordt ik waarschijnlijk te emotioneel. En bij de eerstvolgende douane controle strenger gecontroleerd.

*fluit een deuntje en kijkt onschuldig de andere kant op*

Kaas in Engeland...
Kaas in Engeland…

...Kaas in Nederland
…Kaas in Nederland

TYPISCH NEDERLANDSE SNACKS

ECHTE NEDERLANDSE KOEKEN

Laten we het over één ding duidelijk zijn. De Engelsen hebben geen kaas (eh, koek?) gegeten van het maken van lekkere koekjes. En dan heb ik het niet over ‘biscuitjes’ (biscuits), maar over een echte KOEK. Waarrrhhhgg!

Sterker nog, ik kan er niet eens een goede vertaling voor vinden. Het is geen biscuit, maar ook niet echt een cake. Iets er tussenin? Een biscake? Een cacuit? Uhm..

Hobnobs Koekjes
Hobnobs. Ook wel: het meest zielige Britse koekje dat er bestaat.

Nederlandse Koekjes
Dit lijkt er meer op!

Roze Koeken, Kokosmakronen, Krakelingen, Mergpijpjes, Bokkenpootjes, Stroopwafels, Bastognekoeken, Eierkoeken, Jodenkoeken, Café Noir, Kletskoppen en andere typische Nederlandse koekjes … heb je nog even? Ik vind ze ALLEMAAL lekker. Haha!

NEDERLANDS SNOEP & ZOUTJES

Echt typisch Nederlands snoep zou ik niet zo snel weten, ja behalve kapot zoute drop natuurlijk (ik ben echt niet zo’n snoeper, al zou je het niet geloven) – maar koek? Oh man!

Zoutjes hebben ze hier wel een prima selectie, behalve dan dat in de chips-selectie standaard de Bolognese Chips en Paprika Chips ontbreken. Maar daar hebben we dan ‘Sea Salt & Vinegar‘ voor terug. Eh… bedankt denk ik?

En verder mis ik wel een beetje dingen zoals Sultana Hartig, hier zit bijna overal rozijnen in. En we weten allemaal dat rozijnen de duivel zijn, dus nee, bedankt.

Nederlandse Dropjes
Nederlandse Dropjes. YumYumYum.

Paprika Chips
De enige soort paprika chips die we hier hebben kunnen vinden…

Nederlandse Stroopwafels

Nederlandse Stroopwafels

Caramel Waffles
De enige Nederlandse koeken de we veel tegenkomen hier zijn stroopwafels – of ‘Caramel Waffles’ zoals ze hier genoemd worden

Het goede van Nederlandse koekjes is dan wel dat ze niet vloeibaar zijn -en dus mee mogen in de handbagage. Ze kennen me al bij de douane. Ah Miss Kroek… New Load of Lick-Cookies? Keep Walking! 

TYPISCH NEDERLANDS DRINKEN

Ik dacht heel even dat ik al klaar was met deze kwelling, maar toen bedacht ik me nog een aantal drankjes die je hier niet kunt krijgen, dus vooruit:

Persoonlijk mis ik heel erg de Groene Lipton Ice Tea (ze kennen hier alleen de donkere ice tea en vaak is die ook met prik -ugh), Verse Munt Thee (gewoon een paar stengels muntblaadjes met water, beetje honing in een groot glas – vergeet het maar) en met name: de Crystal Clear zonder koolzuur.

Er zijn hier wel een aantal merken die water met een smaakje doen, maar er zijn er maar een paar zonder prik en toch echt de helft zo lekker als de Crystal Clear.

Ik tank dat dus bij mijn ouders ook als een kameel die zich op de zomer voorbereid, zeg maar.

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester

HANDBAGAGE MET TYPISCH HOLLANDSE PRODUCTEN

Op mijn telefoon staat standaard een lijstje met lekkere typisch Hollandse lekkernijen die ik in de handbagage kan meenemen, dus ik trakteer mijzelf regelmatig op een halve koffer vol GOUD uit de Jumbo.

En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen) || The London Tester
Hutkoffer vol met Nederlandse etenswaren. Yummie!

Daar wil ik het graag bij laten, maar de volgende keer dat je op bezoek komt, of ik weer in Nederland ben… je weet waar je me blij mee kunt maken qua typisch Nederlands eten!

Ik hoop dat je dit overzichtje met typisch Nederlandse producten leuk vond om te lezen! Wat zijn jouw favorieten en welk typisch Hollands eten zou jij ontzettend missen? Laat het ons weten! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

THE LONDON TESTER EXPAT DOSSIER

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

8 gedachten over “Typisch Nederlands Eten Dat ik Mis (En Hoe We Dat Oplossen Hier in Londen)”

 1. Hé wat grappig dit bericht over Nederlands eten dat je hier mist! Ik vond het nadat ik mijn blog over een soortgelijk onderwerp had geschreven vanochtend 😉 Gelukkig ga ik elke 2-3 maanden terug naar NL en prop dan zowel mijn buik als mijn koffer vol met van alles, haha! Ben wel blij met de Hema hier in de UK, paprikachips en kokosmakronen, jummie! (De gevulde koeken van de Appie vind ik persoonlijk beter dus die van de Hema komt er niet vaak in bij ons thuis, behalve als de nood erg hoog is!)

 2. Hmmm, als een Brit die al jaren in Nederland woont, vind ik dit een beetje ‘unfair’! Mijn dochter vond het vroeger vreselijk dat er geen fristi in engeland was, maar om Optimel kwaliteitszuivel te noemen? Koekjes noemen wij gewoon cookies, van America overgenomen. En cafe noir biscuits kan jij gewoon kopen! Lick koekjes ook: zij hebben alleen een gat in de midden. Ik zou ook een andere supermarkt proberen: mijn man vond laatst een hele selectie conimex kruiden in een van de meer upmarkt ketens! Bbq sauce hebben wij ook, plus al die chutneys die ik mis zo! Currysaus niet, een groot gemis, geef ik toe! Vlees beleg, moet jij gewoon niet willen, komen wij brits niet veel verder dan ham. Kaas is er heel veel, alleen geen nederlands. En mijn eerste dag in Nederland bleef ik in een hotel. Vroeg ik later: warom is er cake versiering bij het ontbijt? Dus nu kan jij ook hagelslag vinden… Hahaha!

  1. Haha, ja smaken verschillen, en geweldig inderdaad van die hagelslag, dat moet voor niet-Nederlanders een raar idee zijn! Verder denk ik dat het ook meer echt om de smaak die bekend is bij je gaat, wij vinden bijvoorbeeld zelf de Britse satésaus veel pittiger dan de pindasaus die we in Nederland kennen en zaken zoals écht oude kaas (meer dan 65+) is toch echt niet in de supermarkt te vinden, alleen hele dure speciaalzaken misschien. Conimex hebben we nog niet gevonden, ben benieuwd waar hij dat zag! Het verschilt inderdaad per winkel, vaak vinden we dingen in de Poolse hoek die ook Nederlands zijn. En met koekjes bedoel ik toch niet echt biscuits/cookies, maar dingen zoals: roze koeken, bokkenpootjes, kokosmakronen, mergpijpjes, dus echt meer cake-achtige koeken, die mis ik wel echt! Misschien de volgende blog maar schrijven over echt Britse dingen die niet in Nederland te vinden zijn, ook wel leuk misschien!

 3. Hey, ik verblijf op dit moment ook in Engeland en mij is gevraagd om iets typisch Nederlands te koken. Dan loop ik er dus direct tegen aan dat ik geen poffertjespan, geen stamper en geen rookworst heb… Dus ik vroeg me af, welke worst van de Aldi was dat precies die op rookworst leek? Op die stamper bedenk ik later nog wel iets… Bedankt!

 4. Hoi!
  Wat een leuk bericht. Ik ben nu een lijst aan het maken voor als mijn ouders hier naar Spanje komen (met de auto haha), en heb je gebruikt als inspiratie.
  Ik heb nu het volgende op mijn lijst staan:
  Sterrenmunt thee, basterdsuiker, stopphoest, drop, wijnballen en zwart-witballen, rook/kook/leverworst, stroop, satésaus, ontbijtkoek, Roosvicee diksap (weird I know) en ik vind het heel grappig dat jij ze er ook bij hebt liggen: ob tampons!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.