Links Rijden in Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen! || The London Tester

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!

Links rijden in Engeland kan misschien iets zijn dat je een beetje afschrikt, maar dat hoeft helemaal niet!

Of je nu wilt links rijden in Engeland, Wales, Schotland, de Kanaaleilanden, Ierland of Noord-Ierland, in dit artikel vind je onze beste tips om je autovakantie in Groot-Brittannië en andere landen waar ze links rijden soepel te laten verlopen.

We kregen hier een aantal vragen over in de mail. Dus hierbij wat hulp bij het plannen van je autoreis naar Groot-Brittannië.

In aparte artikelen geven we nog meer tips over het zelf samenstellen van een autorondreis Engeland, tips om 24 uur in Groot-Brittannië te doen en delen we leuke routes voor een rondreis Engeland, een vakantie in Oost-Engeland en vakantie in Zuidoost-Engeland.

VOLG ONS OP INSTAGRAM @THELONDONTESTER >>

LINKS RIJDEN IN ENGELAND

Links Rijden in Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen! || The London Tester

ERVARINGEN MET LINKS RIJDEN

Reizen met de auto door Engeland is iets dat ik zelf met mijn ouders en broer vroeger veel gedaan heb.

Vanaf het moment dat ik mijn rijbewijs in Nederland haalde, zijn Nick en ik naar het buitenland verhuisd. Sindsdien heb ik voornamelijk aan de linkerkant van de weg gereden, zeker toen we nog in Australië woonden (2011-2013).

In Londen is het niet heel praktisch een auto te hebben als je daar woont. Dus de laatste jaren moet ik eerlijk toegeven dat ik niet echt meer rijervaring heb opgedaan.

Maar door alles aan de ‘verkeerde kant van de weg’ gewend te zijn merk ik hier in Nederland wel dat ik soms moeite heb met inschatten van welke richting het verkeer nu precies komt. Omgekeerde cultuurschok denk ik!

Links Rijden in Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen! || The London Tester
Nick tijdens onze laatste road trip naar Zuid-Engeland

WAAROM RIJDEN DE BRITTEN AAN DE LINKERKANT VAN DE WEG?

Laten we maar bij het begin beginnen. Wist je dat er in de hele wereld maarliefst in 34% van alle landen aan de linkerkant van de weg gereden wordt? In Groot-Brittannië is dat ook zo, maar er bestaat historisch gezien niet een eenduidige verklaring voor gevonden te zijn.

De Britse archeoloog Bryn Walters deed in 1998 echter een bijzondere vondst. In het zuidwesten van Engeland, in de plaats Swindon, stuitte hij namelijk op een steengroeve uit de Romeinse tijd. Hij zag dat er sporen van de groeve afliepen. En dat die aan de linkerkant dieper waren dan aan de rechterkant. Daaruit werd aangenomen dat de volgeladen wagens aan de linkerkant van de weg reden. Maar dat verklaart natuurlijk nog niet waarom dit gebeurde.

Een van de theorieën is dat ridders uit de Oudheid en vroege Middeleeuwen snel hun zwaard moesten kunnen pakken. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, en specifiek voor ridders de rechterhand voor eer en ‘het goede’ stond, reden ze aan de linkerkant van de weg zodat ze met hun rechterhand het zwaard uit de linker schede konden trekken. En zo was het makkelijker opstappen én raakten de zwaarden ook niet per ongeluk tegenliggers bij het passeren.

In kastelen draaien de wenteltrappen vaak met de klok mee als je omhoog gaat, zodat de aanvallers (ridders met zwaard aan de rechterkant) met hun zwaard tegen het middelste deel van de trap stootten. De verdedigers die van boven kwamen hadden dus voordeel, omdat ze makkelijk hun zwaard konden bewegen. Je moet er maar opkomen!

Ook in Amerika werd lang links gereden. Tot ze naar de rechterkant van het wegdek gingen, maar wel nog de stuur aan de andere kant hielden. Dit was natuurlijk niet zo handig en Henri Ford introduceerde zijn inmiddels bekende ‘T-Ford’ met het stuur aan de linkerkant. Hij vond het niet netjes dat vrouwen om de auto heen moesten lopen om in te stappen en zo aan de drukke verkeerskant in moesten stappen. Gentleman!

De Franse Revolutie (1789) zorgde voor de standaardisering van het rechts rijden in het vasteland van Europa door Napoleon. Reden hiervoor was dat de aristocratie en hogere burgerij het ‘privilege’ had om aan de linkerkant van de weg te mogen lopen of rijden. Dat terwijl de plattelandsbevolking rechts moest lopen. Groot-Brittannië, dat niet door Napoleon veroverd werd, maakte het links rijden in 1835 wettelijk verplicht, ook voor haar kolonies. Daarom rijden ze in veel Britse ex-kolonies (o.a. Pakistan, India, Australië en Zuid-Afrika) nog steeds links.

In Nederland kozen sommige steden er een tijd voor om na het vertrek van de Fransen weer links te gaan rijden, zoals in Rotterdam. Op 7 mei 1917 was dit de laatste stad in Nederland die het links rijden afschafte. Sindsdien rijden we allemaal weer aan de ‘goede’ kant van de weg, haha.

Einde van de geschiedenis les, op naar de tips!

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!
[Foto Credit: Canva]

IS LINKS RIJDEN IN ENGELAND ENG?

Nee hoor! Eng is links rijden zeker niet, maar je zult misschien wel even moeten wennen. Neem daarom gewoon overal rustig de tijd voor. Let met name goed op bij het wegrijden (verkeer komt van de andere kant!) en houdt goed het overzicht bij bochten en rotondes.

Laat altijd flink wat ruimte tussen jezelf en andere auto’s, zodat je genoeg tijd voor je handelingen hebt. Net als gewoon autorijden dus!

Uit ervaring kan ik zeggen dat het wel enorm uitmaakt of je in je Nederlandse/Belgische auto in Engeland gaat rijden of dat je een Britse auto huurt ter plekke. De inrichting van de auto is namelijk anders en ook de bestuurder zit aan de andere kant van de auto.

Dit zorgt ervoor dat je misschien even moet wennen aan het besturen van bijvoorbeeld de richtingaanwijzer en de versnellingsbak met je andere hand (gas/rem/koppelingspedaal blijft hetzelfde).

Maar het zorgt er wel voor dat je bijvoorbeeld met het inzetten van bochten (de Britten zijn gek op rotondes zul je merken) in een Britse auto alles veel beter kunt overzien en dus ook iets relaxter rijdt. En dat je bij parkeergarages of andere slagbomen waar je een kaartje moet aanpakken, dit niet door de bestuurder hoeft te laten doen.

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!
Schakelen met je andere hand. Even wennen! [Foto Credit: Canva]

TIP: ENGLISH HERTITAGE + NATIONAL TRUST PAS

Vraag voor vertrek de English Heritage Overseas Visitor Pass of de National Trust Touring Pass aan.

Hiermee krijg je onbeperkt toegang tot meer dan 100 belangrijke plaatsen in de Engelse geschiedenis en speciale evenementen (English Heritage >>) en onbeperkt toegang tot meer dan 300 prachtige statige huizen, tuinen en kastelen in Engeland, Wales en Noord-Ierland (National Trust >>)

Deze passen zijn alleen te bestellen voor buitenlandse bezoekers en worden verkocht via de officiële Visit Britain Shop.


English Heritage + National Trust

HULP BIJ HET LINKS RIJDEN

Mocht je het idee van een andersom-geschakelde auto niet zien zitten, dan kan je natuurlijk altijd een automaat huren. Lekker makkelijk!

Op veel van de veerboten (zoals DFDS en Stenaline) kun je speciale stickers kopen met daarop de tekst ‘Drive Left in UK‘, die je herinnert aan het links rijden. Hij kleeft zonder lijm op de voorruit en is herbruikbaar.

Wat ook erg helpt is samen met iemand naast je rijden, zodat je samen op het verkeer kunt letten en iemand je bij de route helpt. Natuurlijk moet je hier wel tegen kunnen en allebei rustig kunnen overleggen in het verkeer (*ugh* de ultieme relatietest *ugh*).

Links Rijden in Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen! || The London Tester

WAT ZIJN DE GROOTSTE VERSCHILLEN TUSSEN LINKS EN RECHTS RIJDEN?

Hier zal ik even een opsomming maken van de grootste verschillen waar je rekening mee moet houden:

JE ZET ROTONDES ANDERS IN

De Britse Roundabout zul je overal tegenkomen en de eerste keer is zeker even wennen. De verkeersregels zijn gewoon hetzelfde, maar je rijdt dus nu met de klok mee en rijdt er linksom op. Het verkeer dat al op de rotonde rijdt komt dus van rechts en heeft voorrang (tenzij anders aangegeven), goed kijken dus!

Soms bestaat een Britse rotonde niet meer dan een stip op de weg (geen grapje), maar ook hier gelden dezelfde regels als bij een grote rotonde. De regel ‘rechtdoor heeft voorrang’ gaat hier dus niet op. Dus let op auto’s die ineens voor je langs draaien op deze plekken.

DE MAXUMUM SNELHEDEN ZIJN IN MPH

Iets waar ik nooit aan heb kunnen wennen, is dat in Engeland afstanden in Miles (mijlen) wordt aangegeven. 1 Kilometer is 0.621371 mijl, oftewel, 1 mijl is ongeveer 1.6 kilometer. Zeker als je met je eigen auto naar Engeland gaat en je snelheidsmeter dus in kilometers per uur is aangegeven, kan dit best verwarrend zijn dus.

Veel voorkomende verkeersborden met maximum snelheden zijn 20 m/u (32 km/u), 30 m/u (48 km/u) en 50 m/u (81 km/u).

De wettelijke maxima zijn 30 mph binnen bebouwde kom. 60 mph buiten de bebouwde kom (50 met aanhanger of grote camper). 70 mph op wegen met gescheiden rijbanen (60 met aanhanger of grote camper). En 70 mph op snelwegen (60 met aanhanger).

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!
[Foto Credit: Canva]

JE KOPLAMPEN MOETEN AANGEPAST

Je zult het misschien niet weten, maar koplampen stralen asymmetrisch licht uit, in Nederland/België rechts omhoog om verkeersborden te belichten. In Groot-Brittannië en Noord-Ierland verblindt dat licht dus je tegenliggers, omdat die precies aan die kant zitten!

Je kunt hiervoor speciale stickers kopen om je asymmetrisch licht af te plakken. Het is even puzzelen hoe je ze erop plakt, maar dan ben je good to go. Sommige Xenon-koplampen kun je zelf via de boordcomputer omschakelen, check je auto dus even. Natuurlijk hoef je hier niet aan te denken als je een auto in Engeland zelf huurt, dan staan de koplampen al goed voor je afgesteld.

Koplampstickers nodig voor je bezoek aan Engeland? Hier vind je een handig paar >>

ER IS VAAK GEEN OPRIT NAAR DE SNELWEG

Wat we in het verleden vaak merkten bij het rijden in Engeland is dat er geen of slechts een heel korte oprit is naar de snelweg toe.

Je moet in die gevallen dus vaak vanuit stilstand ineens flink vaart maken om je in het rijdende verkeer te voegen. Even opletten dus!

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!
[Foto Credit: Canva]

IS ER ZOIETS ALS EEN VIGNET VOOR DE MOTORWAY IN ENGELAND?

Nee, in Groot-Brittannië heb je geen vignet voor de snelweg nodig. Lees hieronder meer over tolwegen, verkeersdruktezones en milieuzones, want daar ga je wel mee te maken krijgen.

ZIJN ER TOLWEGEN IN ENGELAND?

Over het algemeen zijn de autosnelwegen (motorways) en andere wegen, bruggen en tunnels in Groot-Brittannië en Noord-Ierland tolvrij.

De enige plek waar je tol moet betalen is: M6, traject ten noorden van Birmingham, M25, Dartford Crossing (op de ringweg bij Londen) en een aantal bruggen en tunnels op A-wegen en andere wegen.

Lees meer over de soorten voertuigen, tarieven en betalingsmogelijkheden op: gov.uk/uk-toll-roads.

Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!
[Foto Credit: Canva]

IS ER EEN VERBOD OP DIESEL AUTO’S IN SOMMIGE STEDEN?

Op dit moment is er nog geen verbod op auto’s die op Diesel rijden, maar de Britse regering heeft wel aangegeven vanaf 2040 een verbod op de verkoop van alle auto’s die rijden op diesel of benzine in te stellen. De Britten kennende… zal dit nog wel even duren.

Waar je wel op moet letten is dat er verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk een milieuzone hebben. Dit zul je met name in Londen merken. Ter beperking van de verkeersdrukte en de milieuvervuiling heeft Londen een verkeersdruktezone (Congestion Charging Zone) en milieuzones (Low Emission Zone met LEZ charge en Ultra Low Emission Zone met ULEZ charge) ingesteld.

Congestion Charge geldt binnen de cirkel Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair. In deze zone zal je borden zien met daarop een grote letter ‘C’ in een rode cirkel.

Je betaalt £11,50 per dag (bij betaling op de reisdag zelf) of £14 per dag (bij betaling op de eerste dag na de reisdag). Betalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 7 en 18 uur, uitgezonderd op officiële feestdagen en van 25 december tot en met 1 januari. Betaal je te laat, riskeer je een boete. Betalen is mogelijk via internet of sms, maar ook in winkels en postkantoren.

Lees meer op: tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

Naast de congestion charge voor de binnenstad kent Londen een milieubelasting in het uitgestrektere gebied Groot-Londen, de zogenoemde Low Emission Zone. De milieubelasting geldt niet voor personenauto’s en motoren, maar wel voor bepaalde campers, bestelauto’s en andere categorieën voertuigen, afhankelijk van het gewicht en de ouderdom van het voertuig.

Raadpleeg de website van Transport for London (TFL) om te zien voor welke voertuigen betaald moet worden: tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone.

Op 8 april 2019 is in Londen ook nog een Ultra Low Emission Zone (ULEZ) ingevoerd. Deze zone valt samen met de Congestion Charge Zone. In oktober 2021 zal de zone uitgebreid worden.

Lees meer hierover: tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone.

Vraag in het geval van een huurauto na bij het verhuurbedrijf hoe de milieubelasting geregeld is.

Links Rijden in Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen! || The London Tester
Rye, Zuid-Engeland

MOET IK NOG IETS SPECIAALS WETEN VOOR ONZE CARAVAN / CAMPER RONDREIS ZUID ENGELAND?

Ik wil het altijd nog een keer doen: een prachtige rondreis Zuid Engeland camper maken! In principe kun je door heel Groot-Brittannië met de caravan of camper terecht, maar houdt er rekening mee dat er ook in toeristische gebieden soms hellingen zijn van 30% of meer. Het is hier allemaal een stuk meer heuvelachtig dan in Nederland!

Bij hellingen rem en stop je, schakel je terug naar de eerste versnelling en rij je zonder te stoppen omhoog. Is de helling gevaarlijk lang, onoverzichtelijk of smal, dan zul je hier meestal een blauw verkeersbord met opschrift ‘unsuitable for caravans’ tegenkomen.

Let naast de maximum snelheden zoals eerder in dit artikel genoemd ook op de regel dat wanneer de weg meer dan twee rijstroken per richting heeft, campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg geen gebruik mogen maken van de buitenste (de meest rechtse) rijstrook.

Een caravan of aanhanger mag maximaal 7 meter lang zijn, exclusief dissel. Een caravan of aanhangwagen mag maximaal 12 m lang zijn als de toegestane maximummassa van het trekkende voertuig groter is dan 3500 kg. De maximumlengte is 18 m als het trekkende voertuig vóór 1998 is gefabriceerd. LET OP: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Ben je van plan te gaan kamperen in Groot-Brittannië? Dan is wellicht een lidmaatschap van The Camping and Caravanning Club iets voor jou:

TIP: THE CAMPING AND CARAVANNING CLUB

Geniet van meer dan 100 bekroonde campings en 15 ‘Camping in the Forest‘ locaties op geweldige plekken door heel Groot-Brittannië met het Camping and Caravanning Club lidmaatschap.

Deze speciale pas voor toeristen is 3 maanden geldig en biedt diverse aanbiedingen, waaronder 15-30% korting op de kosten van een kampeerplaats bij aangesloten campings.

Dit product wordt in samenwerking met de CCC verkocht in de officiële Visit Britain Shop.

The Camping and Caravanning Club

HEB JE NOG LEUKE TIPS VOOR PLEKKEN OM TE BEZOEKEN TIJDENS ONZE AUTOREIS ENGELAND?

Jazeker! Zorg dat je deze artikelen ook leest:

Heb je nog meer vragen? Laat het ons dan zeker weten! Zoals gezegd zijn we nog een flink aantal andere artikelen aan het schrijven over rijden in Engeland (en de rest van Groot-Brittannië en Ierland), dus kom snel weer terug! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van The London Tester


PRAKTISCHE INFORMATIE

Coronavirus / COVID-19

Op dit moment gelden er reisbeperkingen van en naar Groot-Brittannië, Ierland en de Kanaaleilanden. Attracties en evenementen die in dit artikel genoemd worden kunnen zijn verplaatst of afgelast.

Kijk voor het huidige reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Verenigd Koninkrijk (NL / BE) en Ierland (NL / BE), Jersey en Guernsey.

ONTDEK ENGELAND

Plan je bezoek aan Engeland: vervoer, accommodatie, restaurants, activiteiten en nog veel meer!

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

THE LONDON TESTER REISWINKEL

In onze shop vind je zowel praktische reisproducten als originele cadeautjes, verzameld voor en door reizigers met een passie voor Londen en het Verenigd Koninkrijk.

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Delen / Bewaren:

2 gedachten over “Links Rijden In Engeland: Zo Doe Je Dat Zonder Zorgen!”

  1. Auto,s die invoegen op de snelweg hebben voorrang! Goed opletten en ruimte geven dus, anders wordt je verrast door een auto die zich voor je stort!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.